Смачний, корисний і збалансований сніданок — рецепти, специфічні особливості та відгуки

Здоров’я Перегляди: 38

Сніданок — це перший і найголовніший прийом їжі, що дозволяє зарядитися енергією перед напруженим робочим днем. Систематична відмова від нього призводить до збільшення ризику виникнення ожиріння, серцево-судинних захворювань, патологій шлунково-кишкового тракту та інших проблем зі здоров’ям. Тому вкрай важливо, щоб щоранку на вашому столі з’являвся смачний, корисний і збалансований сніданок. А з чого і як його приготувати, ми розповімо далі в статті.

  • Базові принципи
  • Бананові оладки
  • Яблучно-вівсяні панкейки
  • Банановий смузі
  • Рис із сухофруктами
  • Пшонка з гарбузом
  • Мюслі з фруктами і йогуртом
  • Сирники
  • Омлет з овочами
  • Фриттата з грибами
  • Ягідний пудинг
  • Відгуки


Базові принципи

Наше самопочуття і працездатність залежить від того, чим ми харчуємося. Отже, в раціоні повинні бути свіжі та якісні продукти, що дозволяють заповнити дефіцит цінних речовин. Цього можна досягти тільки регулярно отримуючи збалансоване харчування. Сніданок, обід і вечеря обов’язково повинні включати в себе різноманітні продукти. Ранкова трапеза повинна забезпечувати організм такою кількістю енергії, якої вистачило б до наступного прийому їжі.

Фахівці рекомендують вживати на сніданок каші з цільного зерна, багаті складними і повільно засвоюваними вуглеводами. Така їжа надовго насичує організм і містить багато клітковини, що сприяє виведенню шлаків і токсинів. Найкраще для ранкової трапези підходить ячка, пшонка, перловка, гречка, вівсянка і нешліфований ризик. Всі вони відрізняються багатим вітамінно-мінеральним складом і прекрасно поєднуються з сухофруктами, горіхами, ягодами і медом.

Не менше користі принесе з’їдений на сніданок сир. Він вважається одним з кращих джерел кальцію і білка. Його можна вживати не тільки в чистому вигляді, а й робити з нього запіканки, сирники та інші смаколики.

У список дозволених для сніданку продуктів потрапили і яйця. Вони багаті білком і надовго зберігають відчуття ситості. З них виходять відмінні омлети, відмінно поєднуються з овочами, зеленню і морепродуктами.

Також з ранку можна вживати натуральний йогурт, що не містить хімічних добавок. Він сприяє нормалізації роботи шлунково-кишкового тракту і стабілізації обміну речовин. Його часто поєднують з ягодами, шматочками фруктів або вівсяними пластівцями.

Розібравшись з основними продуктами, рекомендованими для ранкового прийому їжі, можна приступати до розгляду найпопулярніших рецептів.

Бананові оладки

Цей рецепт напевно зацікавить тих, хто намагається забезпечити собі і своїй родині збалансоване харчування. Збалансований сніданок з пишних бананових млинців містить, судячи з відгуків, практично все, що потрібно для нормального функціонування організму. У ньому присутні корисні жири, білки і складні вуглеводи. І все це доповнено чудовим смаком і запаморочливим ароматом. Щоб посмажити такі оладушки вам знадобиться:

  • 120 г бананів;
  • 150 мл кефіру (1%);
  • 50 г цільнозернового борошна;
  • 1 яйце.

А тепер приступаємо до готування:

  1. Почищений банан розминають виделкою або обробляють блендером.
  2. Отримане пюре доповнять яйцем, борошном і кефіром.
  3. Всі інтенсивно розмішують і ложкою викладають на гарячу антипригарну сковороду.
  4. Оскаржують оладушки по кілька хвилин з кожного боку.

Яблучно-вівсяні панкейки

Цей варіант ідеально підходить для дитячого меню. Збалансований сніданок у вигляді солодких млинців, приємно пахнущих фруктами і медом, із задоволенням з’їдять навіть найбільш вибагливі малюки, які терпіти не можуть вівсянку. Щоб приготувати такі панкейки вам потрібно:

  • 200 г яблук;
  • 30 г меду;
  • 80 г вівсяних пластівців;
  • 1 яйце.

Готуємо їх так:

  1. Вимите і почищене яблуко обробляють за допомогою великої терки.
  2. Отриману стружку з’єднують з яйцем і розмолотими вівсяними пластівцями.
  3. Всі гарненько перемішують і порціями викладають на антипригарну сковорідку.
  4. Смажать під кришкою по три хвилини з кожної зі сторін.
  5. Перед подачею рум’яні млинці поливають рідким квітковим медом.

Банановий смузі

Цей густий коктейль напевно приверне увагу тих, хто прислухається до корисних порад щодо збалансованого харчування. Меню своєї родини можна іноді урізноманітнити смузі, здатним замінити собою і звичну кашу, і традиційний напій. Для його приготування вам знадобиться:

  • 1 банан;
  • 1 ківі;
  • 2 ст. л. вівсяних пластівців;
  • лимонний сік (за смаком).
  1. Почищені та порізані фрукти перетворюють на пюре.
  2. Отриману масу доповнюють вівсяними пластівцями, обробляють за допомогою блендера і підкислюють лимонним соком.
  3. За бажанням, до такого коктейлю можна додати будь-які горіхи.

Рис із сухофруктами

Багато фахівців впевнені, що правильно збалансований сніданок повинен складатися з каш. Згідно з цією теорією, зварений на воді рис із сухофруктами ідеально підходить для ранкового прийому їжі, оскільки в ньому міститься все необхідне для хорошого самопочуття і відмінного настрою. Для його приготування вам буде потрібно:

  • 1 склянка води;
  • 100 г шліфованого рису;
  • сіль, мед, оливкова олія і сухофрукти.

Приступимо до підготовки:

  1. Спершу потрібно зайнятися рисом. Його перебирають від сміття, промивають і пересипають в каструлю.
  2. Оброблену таким способом крупу заливають холодною водою і варять на слабкому вогні.
  3. Хвилин через двадцять готову кашу доповнюють сіллю, медом, оливковою олією і сухофруктами, розкладають по тарілках і подають на стіл.

Пшонка з гарбузом

Даний варіант збалансованого сніданку являє собою вдале поєднання крупи і солодкої помаранчевої м’якоті. Він, за словами дієтологів, однаково корисний і для дорослих, і для малюків, а значить, обов’язково знайде своє місце у вашому меню.

Для приготування такої каші вам буде потрібно:

  • 250 г гарбуза;
  • 1 склянка води;
  • 1 чашка пшонної крупи;
  • сіль і цукор (за смаком).
  1. Помитий і почищений гарбуз звільняють від усього зайвого і нарізають шматками.
  2. Складають у відповідну каструлю, заливають водою і гасять на слабкому вогні.
  3. Хвилин через десять її доповнюють попередньо перебраною крупою, цукром і сіллю.
  4. Все це варять до готовності і подають на стіл.

Мюслі з фруктами і йогуртом

Даний рецепт напевно опиниться в скарбничці любителів швидко приготовлюваних страв. Для його відтворення вам знадобиться:

  • 100 г мюслі;
  • 250 г натурального йогурту;
  • 100 мл апельсинового соку;
  • будь-які горіхи і фрукти.

За відгуками, приготування такого збалансованого сніданку вам доведеться витратити зовсім небагато часу. Тому вам не доведеться вставати о п’ятій ранку, щоб нагодувати своїх домашніх смачною і корисною їжею:

  1. Почищені і помиті фрукти нарізають некрупними шматочками і з’єднують з будь-якими обробленими горіхами.
  2. Все це заливають сумішшю йогурту і цитрусового соку, а потім доповнюють мюслі і практично відразу подають на стіл.

Сирники

Основний секрет цього корисного і збалансованого сніданку криється в способі його теплової обробки. На відміну від звичного варіанту, дані сирники не смажаться на сковороді, а запікаються в духовці. Тому фахівці радять їх навіть тим, хто сидить на низькокалорійній дієті. Для їх приготування вам буде потрібно:

  • 500 г нежирного сиру;
  • 2 яйця;
  • 2 ст. л. сметани;
  • 2 ст. л. звичайного цукру;
  • 4 ст. л. борошна;
  • по щепотці солі та ваніліну.
  • пісне масло (для змащування форми).

Готувати будемо так:

  1. Попередньо розім’ятий сир з’єднують з яйцями, цукром і сметаною.
  2. Все це доповнюють сіллю, ваніліном і борошном, а потім ретельно розмішують.
  3. З готового тіста формують круглі сирники і відправляють їх на змащений супротивник.
  4. Запікають страву при помірній температурі близько чверті години.
  5. По закінченню визначеного часу сирники акуратно перевертають і ненадовго повертають у духовку.

Подають їх з будь-яким варенням або медом. А найкращим доповненням до них стане чашка гарячого імбирного чаю.

Омлет з овочами

Як стверджують ті, хто готував цю страву, цей білковий, добре збалансований сніданок відрізняється не тільки приємним смаком, але і привабливим видом. Тому яскравий і апетитний омлет стануть їсти навіть маленькі привереди, яких не змусити їсти овочі.

Для його приготування вам буде потрібно:

  • 2 яйця;
  • 5 ст. л. зеленого горошка;
  • 4 ст. л. натурального йогурту;
  • солодкого перцю;
  • — Зубця часнику;
  • 4 помідори черрі;
  • 1 цибуля-шалот;
  • сіль, зелень і пісне масло.
  1. Цибулю та часник пасують у прогрітій змащеній сковорідці.
  2. Як тільки вони стануть прозорими, до них додають інші овочі, попередньо очищені від усього непотрібного і порізані дрібними шматочками.
  3. Все це недовго протушують на слабкому вогні, а потім заливають сумішшю йогурту і підсолених збитих яєць.
  4. Готують омлет під кришкою, а перед подачею декорують рубаною зеленню.

Фриттата з грибами

За відгуками, цей рецепт стане в нагоді тим, хто звик їсти вранці страви з яєць, але вже стомився від звичайного омлета або глазуньї. Щоб подати до сніданку італійську фріттату вам буде потрібно:

  • 300 г лисичок;
  • 4 яйця;
  • 1 цибулина;
  • 2 ст. л. тертого пармезану (і ще трохи для декору);
  • сіль, приправи, зелень і пісне масло.

Приступимо до підготовки:

  1. Спочатку потрібно зайнятися грибами. Лисички промивають у прохолодній воді, обсушують, нарізають і відправляють у розігріту змащену сковорідку.
  2. Туди ж висипають дрібно нарубану цибулю.
  3. Все це оскаржують на повільному вогні, не лінуючись періодично перемішувати.
  4. Через короткий час вміст сковороди підсалюють, доповнюють спеціями і заливають яйцями, збитими з сирною стружкою.
  5. Запікають фриттату при стандартній температурі близько десяти хвилин.

Перед подачею кожну порцію прикрашають зеленню і посипають тертим пармезаном.

Ягідний пудинг

Ця страва бажано робити з вечора, щоб за ніч вона встигла настоятися і придбати потрібну консистенцію. Для цього вам буде потрібно:

  • 200 мл натурального йогурту;
  • 100 г вівсяних пластівців;
  • ванілін, кориця і ягоди (за смаком).

Вівсяні пластівці пересипають у відповідну ємність і заливають йогуртом. Все це ароматизують ваніліном і корицею, а потім відправляють у холодильник.

Вранці пудинг прикрашають будь-якими ягодами і подають на стіл.

Відгуки

Ранковий прийом їжі має особливе значення при правильному харчуванні. Збалансований сніданок повинен складатися з ситних компонентів, багатих вітамінами і мінералами. На думку більшості людей, найкраще для першої трапези підходять омлети, творожні запіканки, каші і смузі.

Кожен з перерахованих вище варіантів цінується господарками ще й за те, що він однаково придатний і для дорослих, і для дітей. Тому їм не доводиться окремо готувати сніданки для своїх підростаючих спадкоємців.

Добавить комментарий