Правильна дієта при цирозі печінки: меню і страви. Дієта № 5: що можна, що не можна

Здоров’я Перегляди: 98

Цироз — це серйозна патологія печінки. Зловживання спиртними напоями, невилікуваний до кінця гепатит — це основні причини розвитку захворювання. При такій недузі, як цироз, починають гинути здорові клітини печінки, орган перестає справлятися з виконанням своїх основних функцій. Це призводить до початку процесів руйнування. Природно, подібний стан сильно позначається на здоров’ї людини.

  • Чи можна це запобігти
  • Дієта при цирозі печінки
  • Правила дієти
  • Дієта 5 стіл: що можна, що не можна
  • Від чого варто відмовитися
  • Дієта при цирозі печінки: меню на тиждень
  • Якщо є асцит і набряки
  • Харчування при захворюванні, що супроводжується запорами
  • Якщо хворий у важкому стані
  • Найголовніше — дисципліна
  • Чи можна замінити сіль
  • Завершити


Чи можна це запобігти

Уникнути розвитку захворювання можна. Особливості цирозу печінки вивчаються багатьма фахівцями в усьому світі. В результаті копіткої роботи з’явилися препарати, здатні боротися з початком руйнуючих процесів. Крім цього, багатьма лікарями призначається дієта при цирозі печінки. Меню і страви подібного раціону підбираються індивідуально. Ефективність подібних профілактичних заходів вже давно доведена і перевірена. Дотримання простих правил харчування в поєднанні з прийомом певних медикаментів дозволяє поступово відновити тканини ураженого органу, а також попередити розвиток захворювання.

Не варто забувати, що печінка — це своєрідний фільтр. При виникненні будь-яких збоїв в організмі виникають порушення в роботі органу. Дієти при захворюванні цироз печінки дозволяють стабілізувати роботу системи травлення. Правильно підібрані продукти відновлюють тканини органу, нормалізуючи при цьому обмінні процеси.

Дієта при цирозі печінки

Дієта 5 призначається при певних захворюваннях органу. При цьому з раціону виключаються всі продукти, здатні завдати шкоди печінці. В даному випадку їх просто замінюють на більш корисні, які не здатні дратувати органи травної системи. Крім цього, деякі продукти здатні вплинути на стан паренхим печінки. Таку їжу також рекомендується виключити з раціону.

Що ж собою являє дієта при цирозі печінки? Меню і страви повинні підбиратися відповідно до всіх правил. Продукти повинні не тільки не дратувати органи ЖКТ, а й бути поживними. При такій дієті навантаження на травну систему повинні бути мінімальними. Не можна перевантажувати кишечник і шлунок. При такій дієті кількість їжі, у складі якої більше вуглеводів і білків, збільшується. Що стосується жирів, то їх кількість скорочується приблизно на 30%.

Правила дієти

Отже, що собою являє дієта 5 стіл? Що можна? Що не можна? Таку дієту повинен призначати лікар. Тільки кваліфікований фахівець здатний правильно скоригувати раціон хворого. При такій дієті враховується практично все: споживання рідини, спосіб приготування, а також обробка продуктів, набір основних компонентів для страв, калорійність і так далі. Не варто забувати, що цироз печінки протікає у кожної людини по-різному. Тому при призначенні дієти лікар звертає увагу на стадію, форму і тип захворювання. Однак існують загальні правила:

  1. Дієта при цирозі печінки у жінок і у чоловіків повинна бути не тільки збалансованою, але і дробовою. У день хворий повинен вживати від 2500 до 3000 калорій. При цьому порції повинні бути невеликими.
  2. Протягом доби слід випивати не менше 1,5 літрів рідини.
  3. Необхідно контролювати вживання солі. Дієта при біліарному цирозі печінки або алкогольному допускає застосування 2 чайних ложок подібної добавки протягом дня.
  4. Жорсткі, тверді продукти перед вживанням необхідно перетирати або подрібнювати.
  5. Не варто вживати гарячу або холодну їжу. Продукти повинні бути теплими.
  6. Забудьте про сковорідки. Смажені продукти при цирозі печінки суворо заборонені. Зі свого раціону хворий повинен виключити страви, запечені в мікрохвильовці, а також на мангалі.
  7. Готувати страви слід тільки на пару. Допускається запікання в духовці, а також варіння. Тушковані продукти варто вживати не частіше 2 разів протягом 7 днів.
  8. Повинні бути розвантажувальні дні. Протягом доби хворий повинен харчуватися тільки фруктами, молочними продуктами, овочевими супами. Головне, щоб страви були дозволені дієтою.

Дієта 5 стіл: що можна, що не можна

Отже, що дозволено вживати в їжу при цирозі печінки:

  1. Борошняні вироби: пшеничний черствий хліб, виготовлений з борошна тільки вищого сорту, печиво нездобне, нездобна випічка з начинкою з відвареної риби або м’яса, яблук, сиру.
  2. Супи: молочні з макаронами, овочеві, круп’яні, приготовані на овочевому бульйоні, фруктові супи, вегетаріанський борщ і щі. При приготуванні таких страв забороняється підсмажувати овочі та борошно. Їх можна тільки підсушувати.
  3. Страви з риби: відварена, нежирна, парова риба, що подається шматочками або у вигляді котлет.
  4. М’ясо: знежирене або нежирне м’ясо птиці, птиця без шкірки, молода баранина, свинина м’ясна, яловичина, індичка, курка, кролик. Всі ці продукти слід готувати у вигляді суфле, кнелі або парових котлет. Допускається вживання молочних сосисок.
  5. Яйця: запечені або парові білкові омлети.
  6. Овочі можна вживати в тушкованому, відвареному і сирому вигляді, квашену некислу капусту, пюре з горошка зеленого, цибулю ріпчасту відварену.
  7. Продукти з молока: кисломолочні продукти, нежирний, свіжий сир, сир нежирний і нестрий, молоко.
  8. Закуски: салат, приготований зі свіжих овочів і заправлений рослинним маслом, ікра кабачкова, риба заливна або фарширована, нежирне вимочене оселедець, салат з відвареної риби або м’яса, шинка нежирна.
  9. Десерти: солодкі м’які ягоди та фрукти в протертому і сирому вигляді, сухофрукти, мармелад, муси, желе, мед, цукор, зефір, пастила, варення.
  10. Напої: кисіль, компот, відвар з плодів шипшини, овочеві, а також фруктові соки, чай.
  11. Соус: овочевий, сметанний, солодкий фруктовий, сметанний.
  12. Жири: масло на рослинній основі, а також на вершковій в стравах або в натуральному вигляді.

Від чого варто відмовитися

Що забороняє дієта при цирозі печінки? Меню і страви при такому захворюванні повинні бути продумані до дрібниць. Існує ряд заборонених продуктів:

  1. Житній і свіжий хліб, шаре і здобне тісто, пиріжки смажені.
  2. Супи з бобових, щі зелені, окрошка, бульйон рибний, грибний або м’ясний.
  3. М’ясо жирне, печінка, гуся, качка, ковбаса, копченості, мізки, нирки, консерви.
  4. Консерви з риби, солона, копчена і смажена риба.
  5. Вершки, сметана, жирний і кислий сир, ряжанка, гострий і солоний сир.
  6. Яйця зварені вкруту і смажені.
  7. Ріпа, овочі мариновані, гриби, часник, цибуля зелена, рідка, редис, щавель, шпинат, бобові.
  8. Ікра, копченості, консерви, жирні, а також гострі закуски.
  9. Кислі плоди, морозиво, вироби з крему і шоколаду.
  10. Перець, хрін, гірчиця.
  11. Алкоголь, напої охолоджені, какао і кава чорна.
  12. Кулінарний жир, сало бараняче, яловиччя, свиняче.

Всі перераховані вище продукти при цирозі печінки суворо заборонені. Їх регулярне вживання може негативно позначитися не тільки на роботі органу, але і на стані хворого в цілому.

Дієта при цирозі печінки: меню на тиждень

До дієтичного харчування доведеться звикати поступово. При такому раціоні хворий не позбавляє себе різноманітності. При правильному підході харчування може принести не тільки користь, але і задоволення. Ось зразкове меню.

Понеділок:

  1. Сніданок: чай зелений, сухофрукти з вівсяною кашею, сир солодкий.
  2. Другий сніданок: мед і яблуко запечене.
  3. Обід: компот, овочі з рисом, грудка куряча, суп на овочевому бульйоні з перловкою.
  4. Південь: кисіль фруктовий, омлет, приготований на пару.
  5. Вечеря: риба біла запечена, рис відварений, ягідний морс або компот.

Вівторок:

  1. Сніданок: чай, макарони відварені, м’ясо відварене.
  2. Другий сніданок: молоко, сир.
  3. Обід: кисіль, голубці з індичкою, суп картопляний.
  4. Південь: яблуко.
  5. Вечеря: мінеральна вода, сир нежирний, каша рисова.

Середа:

  1. Сніданок: чай, вівсяна каша.
  2. Другий сніданок: запіканка з картоплі та сиру, чай зелений.
  3. Обід: компот, морква тушкована, м’ясо відварене, суп з вермішеллю.
  4. Південь: чай, печиво вівсяне.
  5. Вечеря: розвантаження.

Четвер:

  1. Сніданок: чай з молоком, манна каша.
  2. Другий сніданок: м’які фрукти.
  3. Обід: фруктовий кисіль, рис відварений, риба нежирна, овочевий суп.
  4. Південь: чай, сухарики.
  5. Вечеря: відвар з плодів шипшини, риба відварена.

П’ятниця:

  1. Сніданок: чай, каша з рису, омлет, приготовлений на пару.
  2. Другий сніданок: маса творожна з нежирною сметаною.
  3. Обід: компот, м’ясо відварене, пюре з картоплі, борщ вегетаріанський.
  4. Південь: кисіль, печиво несолодке.
  5. Вечеря: вода мінеральна, морква відварена, макарони.

Субота:

  1. Сніданок: чай, риба на пару нежирна, картопля.
  2. Другий сніданок: кефір нежирний, яблука або груша.
  3. Обід: компот, макарони, котлети парові, щі на овочевому бульйоні.
  4. Південь: печиво, кефір нежирний.
  5. Вечеря: вода мінеральна, грудка куряча, сирники.

Неділя:

  1. Сніданок: чай, гречана каша, парова котлета.
  2. Другий сніданок: яблучно-морквяне пюре.
  3. Обід: компот, яблуко запечене, пудинг з сиру, пюре картопляне.
  4. Південь: ягідний кисіль.
  5. Вечеря: мінеральна вода негазована, рисова або манна каша.

Якщо є асцит і набряки

Який номер дієти при цирозі печінки призначається, якщо у хворого сильні набряки і асцит? При такому стані у людини накопичується велика кількість рідини в порожнині живота. У даному випадку потрібні певні обмеження. В першу чергу скорочується кількість вживаної солі до 2 грам на добу, а також обмежується вживання рідини.

Варто враховувати, що в організмі хворого при такому стані знижується кількість калію. Ситуація ускладнюється при прийомі сечогінних коштів. Якою ж має бути дієта при цирозі печінки? Меню і страви повинні бути збагачені калієм. Продукти слід вибирати дуже ретельно. Хворий повинен вживати чорнослив, інжир, родзинок, фрукти та овочі у свіжому вигляді.

Харчування при захворюванні, що супроводжується запорами

Отже, яка дієта при цирозі печінки, що супроводжується запорами, призначається? У подібних ситуаціях лікар може порекомендувати вживання сирого буряка і моркви. Крім цього, хворий повинен включити в свій раціон такі продукти, як молоко, мед, кефір, абрикоси і чорнослив.

Якщо ж захворювання супроводжується діареєю, то також потрібно коригування дієти. Зазначені вище продукти з раціону варто виключити.

Якщо хворий у важкому стані

Якщо хворий перебуває у важкому стані, то йому призначається дієта, при якій дозволяється вживати легко засвоювані продукти, що містять вітаміни і вуглеводи. Крім цього, призначається велика кількість рідини, тільки не газованої.

Варто врахувати, що хворим у важкому стані страви повинні подаватися маленькими порціями. При цьому необхідно дотримуватися режиму. Вживання їжі має бути кожні дві години. Найкраще давати хворому свіжі ягоди і фрукти, а також овочеві соки.

Рекомендується вживати некріпкий, але солодкий чай зі шматочком лимона, настій з плодів шипшини, різних киселів, компотів, ягідних і фруктових соків. Допускається і деяке розмаїття раціону варенням і медом.

При поліпшенні стану хворого допускається вживання свіжого сиру, молока, перетертих супів, масла на основі вершків. Поступово дієту можна розширити.

Найголовніше — дисципліна

Дієта при алкогольному цирозі печінки вимагає суворого дотримання всіх правил. В іншому випадку терапія не дасть результатів. Дотримуватися дисципліни і дієтичного харчування дуже складно, оскільки продукти практично не містять солі. Добова норма даної добавки для хворого становить не більше 2 ч. ложок солі, а в деяких випадках — не більше 2 грам. Така дієта багатьом дається нелегко.

Якщо обмежувати вживання солі неможливо, то фахівці пропонують компромісне рішення. У подібних ситуаціях необхідно зменшити кількість продуктів, до складу яких входить натрій. Адже саме цю речовину утримує в організмі людини рідина. Існують випадки, коли сіль необхідно виключити повністю, наприклад, при цирозі печінки, який супроводжується асцитом.

Чи можна замінити сіль

Слід врахувати, що 1 грам натрію — це приблизно 2,5 грам солі кухонної. Це перевищує дієтичну норму речовини на добу. 1 грам даного компонента здатний утримати в організмі людини від 200 до 250 мілілітрів рідини.

Для поліпшення смакових якостей страв допускається включення в раціон томатного або лимонного соку, бессолевої гірчиці, а також невеликої кількості оцту. Однак такі винятки застосовні при неускладненому цирозі печінки.

Завершити

Дотримання дієти № 5 при цирозі печінки дозволяє значно поліпшити стан хворого. Звичайно, за допомогою особливого раціону вилікувати захворювання неможливо. Однак це виключить розвиток ускладнень. Варто пам’ятати, що самостійно призначати собі дієту не можна. Це повинен робити кваліфікований фахівець, оскільки існує ризик погіршення протікання цирозу печінки.

Добавить комментарий