Содержимое
Зубатка: корисні властивості і шкода, калорійність і фото
Щорічно ринок морепродуктів поповнюється різноманітними сортами риб. До таких належить страхітлива на перший погляд зубатка, користь і шкода якої обговорюються офіційною і альтернативною медициною. Віддалено вона нагадує небезпечних вугрів і мурен. Саме про цю незвичайну і яскраву рибку піде мова в сьогоднішньому матеріалі.
- Опис
- Вміст корисних речовин
- Енергетична цінність
- Лікувальні властивості
- Шкідливий вплив
- Вибираємо рибу
- Як приготувати?
- Тонкощі приготування
- Запечена зубатка
Опис
Зубатка є представником окунеподібних, основний ареал її проживання — північні води Атлантичного і Тихого океану, де температура не досягає 14 оС. Зовнішній вигляд у неї досить страхітливий — гострі ікла конічної форми, що стирчать з верхньої щелепи, і довге тільце. Звідси вона і отримала незвичайну назву. Цей морський хижак у просторіччі називається «морським вовком» «. Вид Зубатка, користь і шкода (фото в статті) якої завжди цікавила лікарів, підрозділюється на п’ять підвидів:
- вдовиця (синя зубатка), плаває в Норвезькому, Баренцевому та Атлантичному морях;
- плямиста — середовище проживання аналогічне попередньому виду;
- далекосхідна — населяє береги Азії і затоку Нортон;
- вугревидна — водиться в північних водах Тихого океану;
- полосата — віддає перевагу північним водам Білого, Норвезького, Північного, Баренцевого і Балтійського морів.
Холоднокровні особини не належать до активних хижаків, вони не вміють розвивати велику швидкість, а великі зуби їм потрібні для дроблення товстих раковин молюсків. Харчується дрібною рибалькою, медузами, ракоподібними та голкошкірими. Цей вид окунеподібних сягає до 30 кг ваги. Дорослі самки здатні відкладати до 40 тисяч ікринок.
Сьогодні значно скоротилася її популяція, тому багато вчених активно відтворюють умови для штучного розведення. Її поживне і дуже ніжне м’ясо є справжнім делікатесом. На реалізацію надходить найчастіше в замороженому стані без луски і голови. До речі, зі шкіри зубатки виготовляють дрібні аксесуари.
Вміст корисних речовин
Серед цінних активних компонентів слід виділити значну кількість антиоксидантів, мінералів, мікроелементів і вітамінів, які мають сприятливий вплив на якість нашої шкіри, роботу внутрішніх органів і настрої. У складі присутній великий набір легкоусвоюваного білка, з цієї причини м’ясо риби рекомендується споживати професійним спортсменам.
Крім того, зубатка (фото можна подивитися в матеріалі) багата комплексом корисних амінокислот (аспарагінова, глютамінова, лізин), вони відповідають за нормальну роботу серцевого м’яза і кровоносних судин. Наявність фосфору, кальцію і магнію в м’якоті обумовлює високу корисність. Ці мікроелементи складають основу людського скелета.
А магній ще бере участь у жировому, білковому та енергетичному обміні. Споживаючи «морського вовка» «хоча б раз на два тижні, ви отримуєте практично весь набір вітамінів, таких як A, B, E, D, PP.
Енергетична цінність
До числа основних особливостей, крім високого вмісту білка, відносять низьку калорійність. Зубатка, користь і шкода якої добре відомі дієтологам, відноситься до жирних сортів риби. У неї ситне, ніжне, безкісткове і солодкувате м’ясо з низьким вмістом калорій. У стограмовій порції близько 126 ккал, при цьому повністю відсутні вуглеводи, і переважає низька кількість жирів — 5 г.
Лікувальні властивості
Корисна зубатка, фото якої наочно показує її зовнішній вигляд, для осіб з порушеннями щитовидної залози. Завдяки вмісту Омега-3 жирних кислот її показано споживати тим, у кого високий ризик розвитку серцевих і судинних патологій. М’ясо хижака сприяє виведенню небезпечного холестерину і зміцнює м’язову тканину. Народна медицина і практикуючі лікарі рекомендують її пацієнтам у реабілітаційний період.
За рахунок величезної кількості в її складі калію рибу можна і потрібно споживати людям, схильним до набряклості і високого тиску. Багато дієтологів радять включати м’ясо в свій раціон, особливо під час дієт, коли організм недоотримує всі потрібні для життєдіяльності речовини. Ви не тільки налагодите обмінні процеси, але ще нормалізуєте водно-сольовий баланс, зміцните кісткову тканину і поліпшите кровообіг.
Шкідливий вплив
Морська риба вважається сильним алергеном, навіть після термічної обробки рівень антигенів не знижується. У зв’язку з цим споживання «» морського вовка «» слід обмежити або прибрати з меню людям, які страждають на алергію. Дітям у ранньому віці не варто її давати. Не рекомендується використовувати особам з порушенням роботи підшлункової залози. Офіційні наукові джерела повідомляють, що протипоказана і в період виношування дитини риба зубатка.
Користь і шкоду при вагітності досі вивчаються. Клінічні дослідження, проведені американськими фахівцями, підтверджують негативний вплив м’яса цієї особини на нервову систему малюка. Тому щоб уникнути побічних ефектів доцільно виключити рибу на час вагітності та лактації.
Вибираємо рибу
Багатьом добре відомо, що морепродукти накопичують всі токсичні речовини. Щоб не отримати серйозної інтоксикації і не заразитися ботулізмом, слід відповідально підходити до її вибору і знати основні правила. Першою ознакою свіжості вважається ясний погляд. Якщо на очах переважає муть, то це говорить про те, що не першої свіжості зубатка плямиста.
Користь і шкоду риби однаково визнано багатьма лікарями. Але щоб дійсно отримати від вживання максимум задоволення і користі, слід бути пильними. М’ясо у свіжої особини пруге, при насуві швидко відновлює форму. Обов’язково дивіться на колір м’якоті. У непротухлої риби воно світле з характерним запахом.
Фахівці не радять купувати тушку, яка лежить на льоду, це говорить про повторне заморожування. Такий продукт не відрізняється високою якістю і часто небезпечний для здоров’я. Краще візьміть свіжу зубатку, розділяйте на порційні шматки і заморозьте. Так ви продовжите термін зберігання на два місяці.
Як приготувати?
Зубатка, користь якої очевидна для всіх, досить популярна і затребувана у гурманів. Однак багато господинь не вміють її готувати. Як було раніше сказано, м’ясо у цього морського хижака ніжне і соковите, що дозволяє створювати різні делікатеси. Тушка смачна в смаженому, копченому, соленом, запеченому і відвареному вигляді. М’ясо можна готувати на пару і грилі, додавати в салати, закуски, використовувати як начинку для пирогів і подавати з будь-яким гарніром.
Тонкощі приготування
Щоб під час готування ваша риба не розвалилася і не перетворилася на желе, необхідно знати деякі нюанси, якими ми хочемо з вами поділитися:
- При гасінні або смаженні тушку попередньо слід нарізати на середні шматочки, потім обваляти в борошні або клярі. Перевертати рибу можна, коли шматочок добре підрум’яниться і утворюється скоринка. Щоб під час готування м’ясо не перетворилося на кашу, ніколи не накривайте сковороду кришкою.
- Стейки за півгодини до приготування трохи присоліть.
- Відварюйте в підсоленій воді близько 10-15 хв, не забуваючи знімати піну.
- Запікайте тушку в фользі з додаванням овочів або круп. Для збільшення упругості можна покласти свіжі помідори.
Риба зубатка, користь і шкода якої часто обговорюються фахівцями, обов’язково вийде смачною і цільною, якщо потримати її в солоному розсолі: розчинити столову ложку солі в 100 мл води і залишити на дві години. Наостанок опишемо простий, але дуже смачний рецепт.
Запечена зубатка
Користь і шкода цієї страви нерівнозначні. Воно малокалорійне і одночасно ситне. Необхідні інгредієнти на півкілограмову тушку: трохи менше склянки рисової крупи, два невеликих помідори, сто грамів сиру і ложка сметани. За власним смаком додавайте сіль і перець.
На фольгу викладаємо шар відвареного рису, поверх крупи — цілу промиту і випотрошену тушку (посолити). Покриваємо рибу дольками томатів, поливаємо сметаною і посипаємо тертим сиром. Накриваємо фольгою і відправляємо в духову шафу на 20 хвилин при 180 оС.
- Попередня
- Наступна