Содержимое
Жовч: склад і властивості. Хімічний склад жовчі
Жовч — це продукт діяльності гепатоцитів (клітин печінки). Різні дослідження свідчать про те, що без участі жовчі в процесі перетравлення їжі неможлива нормальна діяльність ЖКТ. Виникають порушення не тільки процесу травлення, а й обміну речовин, якщо відбувається збій у її виробленні або змінюється її склад.
- Для чого потрібна жовч?
- Фізичні властивості
- Компоненти
- Жовчні кислоти
- Основні функції
- Як діє?
- Жовчовиділення
- Зберігання жовчі
- Концентрація
- Жовчовиділення
- Клінічна значущість
- Дослідження жовчі
Для чого потрібна жовч?
Це травний сік, який виробляється печінкою. Він використовується відразу або депонується в жовчний міхур. Відзначено дві важливі функції цієї біологічно активної рідини. Вона:
- допомагає перетравлюванню жирів та їх абсорбції в кишківнику;
- виводить продукти життєдіяльності з крові.
Фізичні властивості
Жовч людини має насичений жовтуватий колір, що переходить у зеленувато-коричневий (внаслідок розкладання червоних речовин). Вона прозора, більш-менш в’язка, залежно від тривалості часу перебування в жовчному міхурі. Вона володіє сильним гіркуватим смаком, своєрідним запахом і після перебування в жовчному міхурі має лужну реакцію. Її питома вага становить близько 1005 в жовчних протоках, але він може вирости до 1030 після тривалого перебування в жовчному міхурі, у зв’язку з додаванням суті і деяких складових.
Компоненти
Жовч, склад якої являє собою композицію з таких матеріалів: вода (85%), жовчні солі (10%), слиз і пігменти (3%), жири (1%), неорганічні солі (0.7%) і холестерин (0.3%), зберігається в жовчному міхурі і після їжі викидається в тонку кишку через жовчний проток.
Є печінкова і бульбашкова жовч, склад їх однаковий, але різна концентрація. При дослідженні в ній виявлені такі речовини:
- вода;
- жовчні кислоти та їх солі;
- білірубін;
- холестерин;
- лецитин;
- іони натрію, калію, хлору, кальцію;
- бікарбонати.
У бульбашковій жовчі солей жовчних кислот у 6 разів більше, ніж у печінковій.
Жовчні кислоти
Хімічний склад жовчі в основному представлений жовчними кислотами. Синтез цих речовин є основним шляхом катаболізму холестерину в організмі ссавців і людини. Деякі ферменти, що беруть участь у виробленні жовчних кислот, є активними в багатьох типах клітин організму, але печінка — це єдиний орган, де відбувається їх повне перетворення. Жовчні кислоти (їх синтез) є одним з домінуючих механізмів для виведення з організму надлишкової кількості холестерину.
Однак виведення холестерину у вигляді жовчних кислот недостатньо, щоб повністю нейтралізувати надлишкове надходження його з їжею. Хоча утворення цих речовин являє собою шлях катаболізму холестерину, ці сполуки також мають важливе значення в солюбілізації холестерину, ліпідів, жиророзчинних вітамінів та інших необхідних речовин, тим самим сприяючи їх доставці в печінку. Весь цикл утворення жовчних кислот вимагає 17 індивідуальних ферментів. Багато жовчних кислот є метаболітами цитотоксичних речовин, тому їх синтез повинен бути під жорстким контролем. Деякі вроджені порушення їх метаболізму обумовлені дефектами генів, що відповідають за синтез жовчних кислот, що призводить до печінкової недостатності в ранньому дитинстві і прогресуючої нейропатії у дорослих.
Недавні дослідження показали, що жовчні кислоти беруть участь у регуляції власного метаболізму, регулюють ліпідний обмін і метаболізм глюкози, відповідають за контроль різних процесів у регенерації печінки, а також регулюють загальну витрату енергії.
Основні функції
Багато різних речовин містить жовч. Склад її такий, що в ній немає ферментів, як в інших травних соках з ЖКТ. Замість цього вона в основному представлена жовчними солями і кислотами, які можуть:
- Емульгувати жири і розбивати їх на дрібні частинки.
- Допомагати організму поглинати продукти розпаду жирів у кишечнику. Солі жовчних кислот зв’язуються з ліпідами і потім всмоктуються в кров.
Інша важлива функція жовчі полягає в тому, що вона містить зруйновані еритроцити. Це і є білірубін, і зазвичай він утворюється в організмі з метою позбутися старих червоних кров’яних клітин, багатих на гемоглобін. Жовч також переносить надлишки холестерину. Вона не тільки є продуктом секреції печінки, а й виводить різні токсичні речовини.
Як діє?
Певний склад і функції жовчі дають їй можливість діяти як сурфактанту, допомагаючи емульгувати жири в їжі точно так само, як мило розчиняє жир. Жовчні солі мають гідрофобний і гідрофільний кінець. Під час впливу води, змішаної з жиром у тонкій кишці, жовчні солі накопичуються навколо жирової краплі і зв’язують і воду, і жирові молекули. Це збільшує площу поверхні жиру, забезпечуючи більший доступ підшлунковим ензимам, які розщеплюють жири. Оскільки жовч підсилює всмоктування жирів, вона допомагає в процесі всмоктування амінокислот, холестерину, кальцію і таких жиророзчинних вітамінів, як D, Е, К і А.
Лужні жовчні кислоти також здатні нейтралізувати зайву кислоту кишечника, перш ніж вона надходить у підвздошну кишку на кінцевій ділянці тонкої кишки. Солі жовчних кислот мають бактерицидну дію, знищуючи безліч мікробів, які можуть бути присутніми в їжі, що надходить.
Жовчовиділення
Клітини печінки (гепатоцити) виробляють жовч, яка накопичується і стікає в жовчний проток. Звідси вона переходить в тонку кишку і відразу починає впливати на жири або накопичується в бульбашці.
Печінка виробляє від 600 мл до 1 літра жовчі за 24 години. Склад і властивості жовчі змінюються, коли вона проходить за жовчними протоками. Слизова цих утворень секретує воду, натрій і бікарбонати, тим самим розбавляючи печінковий секрет. Ці додаткові речовини сприяють нейтралізації шлункової кислоти, яка потрапляє в дванадцятипалу кишку з частково перевареною їжею (хімусом) зі шлунка.
Зберігання жовчі
Печінка постійно секретує жовч: до 1 л у 24-годинний період, але більша її частина зберігається в накопичувачі — жовчному міхурі. Цей порожній орган концентрує її шляхом резорбції води, натрію, хлору та інших електролітів у кров. Інші компоненти жовчі, такі як солі жовчних кислот, холестерин, лецитин і білірубін, залишаються в жовчному міхурі.
Концентрація
Жовчний міхур концентрує жовч тому, що він може зберігати жовчні солі та шлаки з рідини, що виробляється печінкою. Такі складові, як вода, натрій, хлориди та електроліти, потім дифундують через міхур.
Дослідження показали, що склад жовчі людини в бульбашці такий же, як і в печінці, але в 5-20 разів більш концентрований. Це пояснюється тим, що бульбашкова жовч в основному складається з солей жовчних кислот, а білірубін, холестерин, лецитин та інші електроліти в процесі перебування в цьому резервуарі всмоктуються в кров.
Жовчовиділення
Через 20-30 хвилин після їжі частково переварена їжа надходить у 12-перстну кишку зі шлунка у вигляді хімуса. Наявність їжі, особливо жирної, в шлунку і дванадцятипалій кишці стимулює жовчний міхур до скорочення, що обумовлено дією холецистокініну. Жовчний міхур витісняє жовч і розслабляє сфінктер Одді, тим самим дозволяючи їй потрапляти в дванадцятипертну кишку.
Інший стимул для скорочення жовчного міхура — це нервові імпульси від блукаючого нерва і ентеральної нервової системи. Секретин, який стимулює секрецію підшлункової залози, також посилює жовчовиділення. Його основним ефектом є збільшення секреції води і бікарбонатів натрію зі слизової жовчного протоку. Цей розчин бікарбонату разом з підшлунковим бікарбонатом необхідний для нейтралізації шлункової кислоти в кишечнику.
У жовчі містяться різні речовини — білки, амінокислоти, вітаміни і цілий ряд інших.
Слід зазначити, що у різних людей жовч має індивідуальний якісний і кількісний склад, тобто розрізняється за вмістом жовчних кислот, жовчних пігментів і холестерину.
Клінічна значущість
За відсутності жовчі жири стають незручними і в незміненому вигляді виділяються з калом. Такий стан називається стеатореєю. Кал замість характерного коричневого кольору пофарбовується в білий або сірий відтінок і стає жирним. Стеаторея може призвести до дефіциту корисних речовин: незамінних жирних кислот і вітамінів. Крім цього, їжа проходить тонку кишку (яка зазвичай відповідає за поглинання жирів з їжі) і змінює флору кишечника. Слід знати, що в товстому кишечнику не відбуваються процеси переробки жирів, що призводить до різних проблем.
До складу жовчі входить холестерин, який іноді спресовується з білірубіном, кальцієм, утворюючи жовчне каміння. Ці конкременти, як правило, лікуються шляхом видалення самої бульбашки. Однак вони можуть іноді бути розчинені лікарськими препаратами при збільшенні концентрації певних жовчних кислот, таких як хенодезоксихолева і урсодезоксихолева.
На порожній шлунок (після багаторазової блювоти, наприклад) колір блювоти може бути зеленим або темно-жовтим і з гіркотою. Це і є жовч. Склад блювотних мас найчастіше доповнено нормальними травними соками зі шлунка. Колір жовчі часто порівнюють з кольором «» свіжозкошеної трави «», на відміну від компонентів у шлунку, які виглядають зеленувато-жовтими або темно-жовтими. Жовч може потрапляти в шлунок через ослаблений клапан, при прийомі певних препаратів, а також алкоголю, або під впливом потужних м’язових скорочень і спазмів дванадцятипалої кишки.
Дослідження жовчі
Методом роздільного зондування досліджують жовч. Склад, якість, колір, щільність і кислотність різних порцій дозволяє судити про порушення в синтезі та транспортуванні.
- Попередня
- Наступна