Содержимое
Життя після видалення жовчного міхура. Без жовчного міхура жити можна. Дієти
Клітини печінки, іменовані гепатоцитами, виробляють жовч, яка накопичується в спеціальному депо — жовчному міхурі, а з нього надходить в 12-перстну кишку. Вона сприяє повноцінному перетравлюванню і всмоктуванню жирів у кров. Але іноді цей орган перестає нормально функціонувати. Тому багато людей стикаються з питанням «чи» видаляти жовчний міхур «». Це необхідно робити, якщо в ньому є каміння, яке заважає нормальному відтоку жовчі, або був поставлений діагноз «» холецистит «».
- Фізіологічні особливості
- Зміни в організмі
- Можливі проблеми
- Перші дні після втручання
- Дієта № 5а
- Рекомендовані продуті
- Дієта № 5
- Можливі ускладнення
- Важливі нюанси
- Полегшення стану методами альтернативної медицини
- Потрібне навантаження
Фізіологічні особливості
Жовчокам’яна хвороба в наш час досить поширена. Було встановлено, що з цією проблемою стикаються практично 80% жінок і близько 30% чоловіків. Багатьом з них радять погоджуватися на операцію, а вже потім розмірковувати на тему, чи є життя після видалення жовчного міхура. Адже камені є причиною постійних болючих спазмів, вони можуть призвести до порушень у роботі ЖКТ і навіть стати причиною прободіння стінки цього органу, що загрожує летальним результатом.
Але кожному необхідно знати, що жовчний міхур є сховищем жовчі. Він подає її в дванадцятиперстну кишку певними порціями, щоб поліпшити перетравлення їжі. Крім того, ця рідина надає бактерицидну дію.
Після операції з видалення жовчного міхура на біохімічному рівні проходить ряд змін. Починаються збої в процесі вироблення і струму жовчі. Вона стає більш рідкою, адже після хірургічного втручання вже немає органу, в якому вона накопичувалася і концентрувалася до потрібного стану.
У дванадцятиперстну кишку вона починає надходити не порційно, в той час, коли в неї потрапляє їжа, а безперервно. При цьому вона не досягає потрібної концентрації, а значить, її патогенний вплив на мікроби зменшується.
Зміни в організмі
Після операції з видалення жовчного міхура починаються зміни. Клітини печінки продовжують все в тому ж обсязі виробляти бактерицидну рідину, але зберігати її стає ніде. Організм змушений пристосовуватися до функціонування без цього органу. При цьому в ньому спостерігаються такі зміни:
1. Звичний баланс мікрофлори збивається: всі бактерії, які гинули під дією концентрованої жовчі в дванадцятипалій кишці, тепер виживають і навіть починають розмножуватися.
2. Тиск на стінки відповідних протоків помітно зростає. Через них проходить весь обсяг вироблюваної жовчі, не накопичуючись у спеціально відведеному депо.
3. Змінюється механізм використання цієї рідини. При функціонуючому міхурі жовч могла до 6 разів на добу переходити з печінки по напрямку в кишечник і назад. Після операції всмоктування її проходить важче, тому більша її частина виводиться.
Звичайно, життя без жовчного міхура змінюється. З травної системи видаляється цілий орган. Але до змін можна пристосуватися, хоча відновлення — це складний і досить тривалий процес. Важливо прислухатися до всіх рекомендацій лікаря, адже їх недотримання загрожує початком інших захворювань. Неправильне харчування може стати поштовхом до розвитку колітів, ентеритів, езофагітів та інших патологій.
Можливі проблеми
У більшості випадків життя пацієнтів після оперативного втручання помітно поліпшується. Звичайно, одужання настає за умови дотримання всіх рекомендацій. Розібратися з тим, як жити без жовчного міхура, на практиці виявляється зовсім не складно. Але перш ніж зважитися на оперативне втручання, важливо зрозуміти, що холецистектомія позбавляє лише від проблемного органу. Але від інших супутніх хвороб вона не лікує. Тому ряд симптомів, які супроводжували пацієнта до операції, можуть навіть посилитися.
Так, деякі відзначають, що після хірургічного втручання починаються сильні болі в животі, турбує здуття, з’являється почуття гіркоти в роті і нудота. Але, на щастя, це буває лише у небагатьох пацієнтів, у яких видалили жовчний міхур. Функції в організмі з моменту проведення операції перерозподіляються. Якщо до цього були проблеми з печінкою, дванадцятипертною кишкою або підшлунковою залозою, то зростання навантаження на ці органи призводить до погіршення самопочуття. При дотриманні дієти, прийомі призначених медикаментів стан з часом стабілізується і поступово поліпшується. Але для цього потрібен час, тому в перші кілька днів важливо дотримуватися суворої дієти. До звичайного харчування можна повертатися приблизно через рік після операції.
Також проблеми виникають у тих випадках, коли під час проведення холецистектомії були допущені помилки. Стан помітно погіршиться в наступних ситуаціях:
орган був видалений не повністю;
— у жовчних протоках залишилися камені або їх природний стан змінився;
— під час операції в черевну порожнину потрапить чужорідне тіло.
Важливо, щоб після операції хворий залишався в стаціонарі і перебував під наглядом медичного персоналу.
Перші дні після втручання
Як тільки пацієнт потрапляє з операційного столу в палату і приходить до тями після наркозу, він стикається з необхідними обмеженнями. У першу добу дозволено тільки воду. Але її кількість суворо регламентується. Навіть при сильній жадобі на добу можна випити не більше 1,5 літрів. Пізніше можна вже починати пити мінеральну воду, некріпкий чай (він не повинен бути гарячим), знежирений кефір, несолодкі компоти, їсти картопляне пюре на воді. Важливо також обмежити споживання солі. Такого харчування необхідно дотримуватися протягом тижня.
Що можна їсти після видалення жовчного міхура, можна дізнатися прямо в лікарні. У стаціонарах часто розміщують інформаційні стенди, на яких розписано приблизне меню по тижнях після холецистектомії.
Але важливо не тільки запам’ятати дозволені продукти. Також необхідно дотримуватися режиму харчування, інакше це може призвести до утворення каменів. Справа в тому, що жовч видаляється з протоків під час прийому їжі. Тому їсти необхідно хоча б 5 разів на день. Якщо цього не робити з такою періодичністю, то жовч буде накопичуватися. Через це в протоках можуть утворитися камені або початися процес запалення в черевній порожнині.
Дієта № 5а
Якщо ви не будете думати про жирну і смажену їжу, то зрозумієте, що ваше життя після видалення жовчного міхура лише покращилося. Звичайно, гастрономічні пристрасті доведеться поміняти. У перші дні пацієнти повинні дотримуватися спеціальної дієти № 5а.
Підібране щадне харчування допомагає в найкоротші терміни відновити печінку і зменшити запальний процес, який протікає в підшлунковій залозі і жовчевиводних протоках. Дієта після видалення жовчного міхура розрахована на те, що пацієнт повинен налагодити роботу органів травлення в стислі терміни.
Протягом 1-2 місяців харчуватися можна тільки вареними або приготованими на пару продуктами. Калорійність їжі в цей час досить висока — необхідно вживати близько 2300 ккал. Білки — жири — вуглеводи при цьому в раціоні повинні розподілятися наступним чином: 100 — 50 — 280 р відповідно. Кількість вживаної рідини обмежується 1,5 л, корисною вважається відвар шипшини. Солі на добу можна не більше 8 г.
З’ясовуючи, що можна їсти після видалення жовчного міхура, варто звернути увагу на те, що в раціоні в обов’язковому порядку повинні бути присутні супи. Готують їх на воді з додаванням протертих овочів: моркви, помідорів, цвітної капусти. Для підвищення ситності в супи додають крупи — рисову, манну або вівсяну. Дозволяється також вермішель.
Рекомендовані продуті
Готуючись до операції, необхідно заздалегідь дізнатися, яким має бути меню після видалення жовчного міхура. Рецепти страв на кожен день знадобляться кожному хворому.
Так, з м’ясних і рибних яств дозволені кнелі, котлети, приготовані на пару, суфле, биточки, рулети. Для приготування необхідно використовувати лише курятину, яловичину, хек, тріску, щуку, судака. М’ясо або рибу також можна їсти просто шматком, необхідно просто зняти шкірку. Для різноманітності меню можна приготувати запіканку з локшини з нежирним фаршем.
Також при дієті № 5а можна в день з’їдати 1 яйце або робити собі омлет з білків на пару. Сир дозволяється вживати у вигляді пудингів або суфле. Бажано, щоб він був прісним, знежиреним.
Акцент можна робити на овочі. Але дієта в перші дні після видалення жовчного міхура досить сувора. У цей період їх не можна вживати в сирому вигляді. Кабачки, гарбуз, моркву, картоплю необхідно варити або гасити. Можна змішувати їх з сиром.
Не варто забувати про фрукти і ягоди. Але в перший час упор необхідно робити лише на компоти, желе, муси. Можна віддати перевагу печеним яблукам. Любителі винограду повинні пам’ятати, що після видалення жовчного міхура його краще їсти без шкірки. Всі соки повинні бути розбавлені водою у співвідношенні 1:1.
А ось від цукру і продуктів, що містять його (наприклад, варення або джемів) необхідно відмовитися. З солодкого можна мед. Також дозволяється вчорашній пшеничний хліб, сухарі та печиво з нездобного тіста.
Дієта № 5
Після двох місяців жорстких обмежень лікарі рекомендують починати поступово розширювати свій раціон. Робити це треба акуратно, щоб не допустити перевантаження печінки, підшлункової залози і жовчевиводних шляхів. Поступова зміна харчування стимулює органи травлення, запускає компенсаторні механізми, позитивно впливає на здорові органи та системи.
Меню дієти № 5 після видалення жовчного міхура дозволяє помітно збільшити калорійність раціону. Вона підвищується на 700-900 ккал. Це відбувається за рахунок збільшення кількості жирів (до 100 г на добу) і вуглеводів — до 400 г. Починаючи з цього часу спокійно можна починати пити по 2 літри рідини.
У раціон включається житній хліб, правда, він повинен бути вчорашнім або підсушеним. Також можна починати їсти супи, приготовані на другому бульйоні, але не частіше ніж через день. У раціон включають борщ, розсольник, буряок.
У цей період навіть любителі смачно поїсти починають говорити, що цілком можливе життя без жовчного міхура. Відгуки свідчать про те, що люди в основній масі задоволені тим, що позбулися проблемного органу. Звичайно, перші 2 місяці витримати багатьом складно. Але при спогаді про болі, які довелося пережити через збої в роботі жовчного міхура, обмеження перестають здаватися настільки суворими.
Через два місяці після операції можна їсти плов, приготовлений з вивареного м’яса, робити картопляну запіканку, голубці, фарширований перець, рагу, тефтелі, бефстроганів. Це ще далеко не повний перелік дозволених страв. У цей період дозволяється навіть їсти пиріжки з м’ясом, макарони з сиром в томаті, вареники і ватрушки з сиром, творожники.
Урізноманітнити меню можна нежирними і нестрими сортами сиру, сметаною і вершками (в розумних кількостях), медом, варенням, творожним суфле з яблуками. Також можна починати їсти малину, смородину, сливи, виноград, цитрусові, полуницю і землянику. Соки вже можна не розбавляти водою, також дозволено чай з лимоном.
Зрозуміло, що життя після видалення жовчного міхура зміниться, але, як видно з допустимого раціону, обмежувати себе пацієнтам не доведеться. Звичайно, від жирних і смажених страв треба буде відмовитися, але все інше залишається доступним. У страви дозволяється додавати соняшникову, оливкову і навіть вершкову олію. Але тільки свіже.
Таке харчування протягом року дозволяє налагодити роботу всіх органів травлення і привчити організм нормально функціонувати без жовчного міхура.
Можливі ускладнення
У ряді випадків буває, що операція не приносить довгоочікуваного полегшення. Навіть при суворому дотриманні дієти у деяких пацієнтів стан може погіршуватися. У хворого може підвищитися температура, виникнути блювота з жовчю. Змінюється і кал — він стає світлим, жирним, прилипає до стінок унітазу. Блювота приносить хворому довгоочікуване полегшення — проходить нудота, помітно зменшується почуття болю в області правого підребер’я. Важливо знати, що зазначені симптоми вимагають консультації лікаря. Вони можуть свідчити про порушення відтоку жовчі в дванадцятиперстну кишку і про застій там цієї рідини.
Виправити ситуацію можна за допомогою харчування. У цьому випадку лікар може вам пояснити, як жити без жовчного міхура і які чекають наслідки, якщо не прислухатися до рекомендацій. При такій ситуації важливо нормалізувати процес виділення цієї рідини і поліпшити рухову функцію кишечника. Для цього необхідна дієта зі збільшеною кількістю жиру. Обмежити необхідно прості вуглеводи і тугоплавкі жири. Упор необхідно робити на овочі та фрукти з великим вмістом клітковини. Це сприяє посиленню жовчогонного ефекту їжі. Кількість жирів підвищується до 120 г (рослинних і тварин жирів має бути порівну), а вуглеводів і білків залишається на тому ж рівні, як і при звичайній дієті № 5.
Із закусок можна дозволити собі в невеликих кількостях докторську ковбасу, домашній м’ясний паштет, нежирну шинку і вимочену оселедець.
Харчування змінюється вказаним чином на 2, іноді і на 3 тижні. Коли стан покращиться, і ознаки застою жовчі ліквідуються, можна повертатися до звичайного меню, дотримуючись принципів дієти № 5.
Важливі нюанси
Якщо ви хочете, щоб ваше життя після видалення жовчного міхура налагодилося якомога швидше, то потрібно дотримуватися всіх наведених рекомендацій. Також можна допомогти жовчевивідним шляхам. Для цього вранці натощак робиться так званий тюбаж. Це вживання теплої лужної води, яка сприяє зняттю спазмів, стимулює відтік жовчі і надає необхідну протизапальну дію. Робиться він наступним чином: вранці лежачи в ліжку необхідно випити 1 склянку підігрітою до 45 0S мінеральної води і полежати після цього ще хоча б 10 хвилин. Робити це можна раз на 5 днів за умови, що ви добре переносите процедуру, і після неї проходить відчуття тяжкості в області правого підребер’я.
Полегшення стану методами альтернативної медицини
Щоб не задаватися питанням про те, як жити без жовчного міхура, і не боятися поганого самопочуття, треба заздалегідь дізнатися, які є народні жовчогонні засоби. Для цих цілей використовують спеціальні трави. Цілителі вибирають ті рослини, які стимулюють жовчевидільну роботу печінки. Багато хто рекомендує пити чай, заварений з піщаного безсмертника, звичайної піжми, перцевої м’яти, шипшини.
Також можна купити в будь-якій аптеці збір спеціальних трав під назвою «Жовчогінний чай». Пити його рекомендують двічі на день у невеликих кількостях: достатньо на один прийом 1/3 склянки. Курс становить від 7 до 10 днів, після його закінчення необхідна перерва. Повторювати його можна регулярно в профілактичних цілях або в тих випадках, коли ви починаєте відчувати погіршення самопочуття.
Потрібне навантаження
З’ясовуючи, як жити без жовчного міхура, і які чекають наслідки, не варто концентруватися лише на негативних сторонах. Треба оцінювати операцію як поштовх до позитивних змін. Правильне дробове харчування не тільки налагодить роботу органів травлення, але і зможе помітно поліпшити самопочуття.
Крім зміни раціону і режиму харчування, необхідно пам’ятати і про необхідні фізичні навантаження. Існують спеціальні вправи, що стимулюють відтік жовчі і загальне кровопостачання клітин печінки. Їх можуть виконувати практично всі пацієнти. Наприклад, прискорена ходьба допоможе поліпшити життя без жовчного міхура. Відгуки свідчать про те, що достатньо навіть 20-30 хвилин на день. Швидка ходьба стимулює посилений подих. Це сприяє тому, що діафрагма тисне на печінку і витискає з неї згустки жовчі і кров, яка застоялася. З часом ходьбу можна замінити повільним бігом.
Якщо пацієнту складно ходити в швидкому темпі, тоді можна просто виконувати дихальні вправи. Вони робляться на голодний шлунок близько 3 разів на день циклами по 3-4 підходи. Спочатку необхідно вдихнути животом так, щоб грудна клітина залишилася нерухомою, і затримати дихання на 3 секунди. Після цього треба випустити різко все повітря і втягнути живіт, максимально наблизивши його до хребта. Це сприяє тому, що печінка затискається між спиною і м’язами преса. До речі, ці вправи можна робити не тільки після операції, але і в тому випадку, коли має місце просто застій у жовчному міхурі. Якщо є можливість, з часом дихальні вправи можна замінити ходьбою.
- Попередня
- Наступна