Содержимое

Залізовмісні продукти для підняття гемоглобіну: список

Здоров’я Перегляди: 51

Анемія і знижений рівень гемоглобіну в крові — це стан знайомий багатьом сучасним людям. Наслідком його стає слабкість, порушення роботи багатьох органів. Адже гемоглобін відповідає за перенесення кисню до тканин. Це основна складова крові, завдяки якій вона має червоний колір і виконує свої функції.

  • Рівень гемоглобіну
  • Роль заліза
  • Як зрозуміти, що рівень гемоглобіну знижений
  • Як підвищити гемоглобін
  • Кращі залізовмісні продукти при анемії: список
  • Залізовмісні продукти тваринного походження
  • Овочі та фрукти
  • Злаки, насіння і горіхи
  • Народні рецепти
  • Як покращити засвоєння заліза
  • Рецепти страв


Основним мікроелементом, який забезпечує виробництво гемоглобіну, є залізо. Саме через його нестачу найчастіше виникає анемія. При такому стані призначають препарати, що підвищують гемоглобін. Адже можна просто скорегувати дієту, регулярно включаючи в неї залізовмісні продукти.

Рівень гемоглобіну

Здоров’я людини залежить від того, як забезпечуються клітини киснем. А переноситься він за допомогою гемоглобіну — складового компонента еритроцитів. Саме він виконує найважливіше завдання щодо забезпечення всіх клітин організму киснем. Щодня втрачається близько 10 грамів гемоглобіну, тому так важливо постійно заповнювати його кількість. Сильно він знижується при станах, що супроводжуються крововтратами. Це різні травми, операції, геморой і навіть менструації у жінок. При цьому, необхідно дотримуватися особливої дієти для підвищення гемоглобіну. Але особливо важливі залізовмісні продукти для вагітних, адже в цей час потреба в цьому пігменті зростає.

Крім того, часто знижується його рівень у дитячому та підлітковому віці внаслідок швидкого зростання організму, а також у літніх людей через уповільнення обмінних процесів. Є певні норми вмісту цієї речовини в крові. У жінок гемоглобін не повинен бути нижче 120 г/л, а у чоловіків — не нижче 130 г/л.

Роль заліза

Для нормальних процесів кроветворення необхідні різні мікроелементи. Але найважливішим є залізо, яке бере участь в утворенні гемоглобіну. Найчастіше саме через нестачу цього мікроелемента виникає анемія. Адже молекула гемоглобіну складається з двох частин: гема (залізо) і глобин (білкова складова). При низькому вмісті заліза в крові молекули гемоглобіну не можуть утворюватися, тому в клітини надходить мало кисню.

Накопичуватися у великих кількостях залізо не може, тому дуже важливо, щоб щодня воно надходило в організм. Але для цього потрібно не тільки вживати залізовмісні продукти, а й робити це правильно. Важливо знати, яка кількість цього мікроелемента необхідна для здоров’я. Дорослій людині потрібно від 10 мг для чоловіків, до 18 мг для жінок. Зростає потреба в ньому при вагітності, під час важких захворювань або після великих крововтрат.

Як зрозуміти, що рівень гемоглобіну знижений

Брак заліза сильно позначається на загальному стані здоров’я людини. Крім того, що знижується забезпечення тканин киснем, погіршується робота внутрішніх органів і травлення. Адже залізо входить до складу багатьох ферментів і бере участь у деяких інших життєво важливих процесах. Є певні симптоми, які допоможуть зрозуміти, що в організмі не вистачає цього життєво важливого мікроелемента і знижений рівень гемоглобіну:

  • сильна слабкість і стомлюваність;
  • випадіння волосся, ламкість нігтів;
  • шкіра стає блідою, сухою, в куточках рота з’являються тріщинки;
  • запаморочення;
  • задишка і тахікардія;
  • порушення сну;
  • проблеми з травленням;
  • часті застуди.

Як підвищити гемоглобін

Якщо аналізи підтвердили, що його рівень у крові знижено, найчастіше призначають спеціальні препарати, що містять залізо. Їх необхідно приймати в критичних випадках, коли гемоглобін в крові опускається нижче 100 г/л. А при невеликому його зниженні впоратися з проблемою можна, включаючи в раціон залізовмісні продукти харчування. Але це необхідно і під час лікування вираженої анемії, а також для її профілактики.

Вживання таких продуктів допоможе уникнути сильного зниження гемоглобіну, а також позбавить від необхідності купувати дорогі залізовмісні препарати. Крім того, таке лікування не матиме побічних ефектів, що часто буває від ліків.

При виборі залізовмісних продуктів при анемії, потрібно враховувати, що залізо в них буває різне. Розрізняють гемове, яке краще і повніше засвоюється, а також негемове. Другий варіант найчастіше міститься в продуктах рослинного походження, тому залізо з них засвоюється гірше. Крім того, в добу організм може засвоїти не більше 2 г заліза. Тому при сильному зниженні рівня гемоглобіну тільки зміною раціону проблему не вирішити.

Крім того, при складанні раціону потрібно враховувати вік хворого і причину зниження гемоглобіну. Особливо важливо правильно вибирати залізовмісні продукти для підвищення гемоглобіну для вагітних жінок. Їм потрібно враховувати, що деякі з них можуть нашкодити малюку. Тому не варто вживати велику кількість печінки і субпродуктів. Заповнювати брак заліза потрібно за допомогою овочів, фруктів, ягід, горіхів.

Кращі залізовмісні продукти при анемії: список

Вважається, що для підняття гемоглобіну необхідно вживати м’ясо і печінку тварин. Але залізо міститься не тільки в продуктах тваринного походження. Анемією часто страждають і ті люди, які постійно вживають м’ясо.

Список залізовмісних продуктів досить великий. І хоча не всі з них здатні забезпечити потреби організму, бажано включати їх у раціон. Але є кілька продуктів, вміст заліза в яких найбільше. Саме вони здатні при регулярному вживанні підняти рівень гемоглобіну. У них міститься понад 10 мг заліза на 100 грам. Це такі продукти:

  • печінка свиняча;
  • печінка куряча;
  • сушені білі гриби;
  • дріжджі пивні;
  • морська капуста;
  • какао;
  • гарбузове насіння;
  • чечевиця;
  • насіння кунжуту;
  • фісташки;
  • шпинат;
  • пшеничні отруби.

Залізовмісні продукти тваринного походження

У них міститься гемове залізо, яке засвоюється організмом краще. Від 15% до 35% цього мікроелемента всмоктується з продуктів тваринного походження. Саме тому вони вважаються кращими для підняття гемоглобіну.

Найбільше заліза в м’ясі та субпродуктах. Вважається, що чим воно темніше, тим краще впливає на рівень гемоглобіну. Корисні такі залізовмісні продукти при анемії:

  • телятина, яловичина;
  • курка та індичка;
  • нежирна свинина;
  • свиняча і куряча печінка;
  • серце, мова;
  • риба, особливо сардина і тунець;
  • морепродукти — креветки, устриці, ікра.

Овочі та фрукти

У рослинних продуктах також існує високий вміст заліза. І хоча воно засвоюється з них гірше, все одно їх потрібно постійно включати в раціон. Найкраще підвищує рівень гемоглобіну буряк. Корисні також картопля, морква, капуста, кабачок і томати. Обов’язково включати в раціон зелень: шпинат, кріп, петрушку.

З фруктів найбільше цінуються ягоди червоного і чорного кольору: журавлина, чорниця, чорна смородина, слива, вишня, шипшина. Багато заліза в гранатах, яблуках, персиках, інжирі, винограді, айві, кавунах. Їх можна вживати в свіжому вигляді, в десертах, а на зиму потрібно заморожувати.

Злаки, насіння і горіхи

Тим, хто шукає кращі залізовмісні продукти при анемії, не варто обходити увагою горіхи і насіння. Особливо корисні в цьому відношенні фісташки і арахіс. Достатня кількість заліза містять також фундук і волоські горіхи. Корисно при анемії вживати гарбузове насіння, насіння соняшнику, а також халву. Дуже багато заліза — 14 г — міститься в насінні кунжуту.

Рекомендується вживати також різні крупи. Найкраще, неочищені. Наприклад, біле пшеничне борошно бідне на будь-які мікроелементи. Адже всі корисні речовини залишаються у відрубах, які містять майже 20 г заліза. Корисні для підняття гемоглобіну гречана крупа, вівсяна, пшоно.

Але особливо цінні в цьому відношенні бобові. Незважаючи на те, що засвоюється залізо з них менше 10%, ці продукти містять його у великій кількості, а крім того, багато інших корисних мікроелементів. Чечевиця, горох, квасоля — це ті продукти, які при анемії потрібно вживати обов’язково.

Народні рецепти

Для підвищення гемоглобіну у дорослого залізовмісні продукти не завжди виявляються ефективними. Адже вони можуть погано засвоюватися. Та й не всі корисні продукти доступні кожному. Але в народній медицині є кілька рецептів, що включають трави, овочі та фрукти. Їх змішують у певних пропорціях і вживають, як ліки. Це допомагає заповнити нестачу заліза в організмі:

  • Змішати в однакових кількостях волоські горіхи, курагу, чорнослив і родзинок. Перекрутити на м’ясорубці і додати трохи меду. Вживати щодня по 6 чайних ложок.
  • Щодня рекомендується випивати по 2 склянки свіжовижатого морквяного соку.
  • Вичавити трохи соку з тертого буряка, змішати в однакових пропорціях з медом. Приймати по 2 столові ложки 3 рази на день.
  • Добре підвищує рівень гемоглобіну суміш із соків моркви, буряка, яблука і граната. Їх потрібно взяти по 100 г, додати туди 50 г меду. Пити по 2-3 горлянки 3 рази на день.
  • Корисний відвар з звіробою, яснотки білої і листя їжачки. Його п’ють по столовій ложці тричі на день.

Як покращити засвоєння заліза

Не завжди залізовмісні продукти для підняття гемоглобіну допомагають. Адже недостатньо просто включати їх у раціон, потрібно робити так, щоб залізо з них нормально засвоїлося організмом.

Допомагають цьому деякі інші мікроелементи. Перш за все, це вітамін С. Тому, в період лікування анемії рекомендують вживати більше кислих овочів і фруктів: апельсинів, чорної смородини, квашеної капусти, помідорів, шпинату. Замість чаю потрібно пити відвар шипшини. Крім того, вироблення гемоглобіну залежить від присутності в організмі достатньої кількості вітаміну V12, міді, марганцю, цинку, фолієвої кислоти. Тому, потрібно також включати в раціон банани, гречку, груші, мед.

Заважає засвоєнню заліза кальцій. Тому залізовмісні продукти рекомендують вживати окремо від молока. Крім того, гірше перетравлюються білки і засвоюється залізо з них у присутності злаків. Але найбільше заважають нормальному утворенню гемоглобіну кави і міцний чай через речовини, що містяться в них. Є також і звичайні продукти, що заважають виробленню гемоглобіну — це яйця, макарони і пшеничний хліб. Їх теж бажано виключити з раціону в період лікування анемії.

Рецепти страв

Дієтичне харчування має бути не тільки корисним, а й смачним. Так і при анемії з необхідних продуктів можна робити незвичайні страви. Особливо важливо правильно їх приготувати для дітей і хворих людей, у яких немає апетиту. А в похилому віці потрібно більше звертати увагу на подрібнені, проварені страви, щоб їх було легше жувати і засвоювати. Існують різні рецепти із залізовмісними продуктами, але краще використовувати ті, де їх кілька.

  • Потерти буряк, моркву, додати ізюм без кісточок, волоські горіхи. Заправити салат оливковою олією.
  • Корисні тефтелі з гречки та яловичини. Потрібно зварити гречку, змішати з яловичим фаршем. Гасити тефтелі з овочами: перцем, цибулею, гарбузом.
  • З курячої печінки можна зробити домашній паштет. Для цього загасити її до м’якості з морквою і цибулею. Коли охолоне, додати часник, волоські горіхи, зелень. Все подрібнити в блендері.
  • Корисний і ситний салат можна зробити з курячою грудкою. Крім неї додаються помідори, яблука, солодкий перець, апельсин і листя салату.

Якщо постійно вживати продукти, що містять залізо, можна не допустити зниження гемоглобіну.

Добавить комментарий