Содержимое

З якої причини кал чорний? Чи це небезпечно?

Здоров’я Перегляди: 52

Чому кал чорний? Чи це нормально? Такі питання вкрай рідко, але ставлять деякі пацієнти своїм лікарям. Нормою вважається той колір кала, який періодично змінюється від коричневато-жовтого до коричневато-темного. Таке забарвлення він отримує і від переварених частинок з’їдених продуктів, і від жовчних пігментів, які надходять в кишечник з жовчевиводних шляхів.

  • Чому кал чорний: харчування
  • Чорний кал при вагітності та під час прийому медичних препаратів


Варто зазначити, що далеко не дарма більшість людей турбує таке інтимне питання про те, чому кал чорний. Адже іноді цей симптом свідчить про серйозну патологію травного тракту. Але й нерідко таке явище пов’язане з вживанням певних продуктів харчування, а також прийомом медикаментів.

Чому кал чорний: головна ознака будь-якого захворювання

Якщо потемнення стільця раптове і начебто безпричинне, то, швидше за все, виною цьому є кровотечі в травному тракті, зокрема у верхніх його відділах. Таке відхилення досить часто буває при виразці шлунка або дванадцятипалої кишки, а також при захворюваннях кишечника, варикозних проблемах стравоходу та пухлинах внутрішніх органів.

Якщо кал чорний через кровотечу, вогнище якого розташоване в кишечнику, то кров зазвичай червонувато-алого кольору. Однак під дією соляної кислоти червоний гемоглобін поступово перетворюється на чорний гемін, що і дає темний стілець. Як прищепило, при внутрішніх кровотечах у людини можуть з’явитися й інші симптоми. Це кривава блювота, гіпотонія, загальна слабкість, запаморочення, тахікардія, блідість шкірних покривів і слизових оболонок. При сильній і рясній кровотечі розвивається гостра судинна недостатність, яка вимагає невідкладної допомоги.

Чому кал чорний: харчування

Потемнення стільця не завжди говорить про наявність будь-якого внутрішнього захворювання. Адже таке відхилення часто з’являється після вживання певних продуктів. До цих «фарбуючих» інгредієнтів можна віднести відварений буряк, червоний виноград, чорнослив, чорницю, чорну смородину і гранат. Крім овочів і фруктів, на колір кала може вплинути ковбаса-кров’янка, а також субпродукти. При цьому фарбування стільця людина може спостерігати протягом 2-3 днів, після чого це відхилення зникає.

Чорний кал при вагітності та під час прийому медичних препаратів

Нерідко з такою проблемою звертаються до лікарів жінки в становищі. У цьому випадку чорний стілець найчастіше з’являється в результаті прийому медичних препаратів, які містять у собі велику кількість заліза. Аналогічне відхилення може спостерігатися і у людей з анемією, виразкою шлунка, 12-типерстної кишки тощо. Адже для лікування таких захворювань лікарі часто призначають комплекс «залізних» вітамінів, активоване вугілля, а також препарати, що містять вісмут.

Якщо причиною чорного кала є прийом ліків, вітамінів або продуктів, то ніякої небезпеки для здоров’я людини в цьому немає. Крім того, таке відхилення зникає відразу ж після виключення вищеназваних інгредієнтів і медичних препаратів. В іншому випадку рекомендується терміново звернутися до лікаря.

Добавить комментарий