Якою повинна бути дієта при коліті кишківника?
Напевно кожен знає, що часто при захворюванні важливо не тільки пройти курс лікування медикаментозними препаратами, але також і змінити свій звичний раціон харчування. Так, дієта при коліті кишечника, за словами фахівців, просто необхідна. У цій статті ми розглянемо детальні її принципи.
- Загальні принципи
- Заборонені продукти
- Зразковий раціон
- Хронічний коліт кишківника. Дієта при запорах
- Ув’язнення
Загальні принципи
У першу чергу дієта при коліті кишечника рекомендує збільшити кількість щодобових прийомів їжі до п’яти-шести, однак при цьому самі порції не повинні бути великими. З іншого боку слід підбирати не дуже тверді і сухі продукти, так як в цьому випадку, як правило, спостерігається механічне пошкодження стінок самого кишечника. Також слід зменшити споживання їжі, багатої так званими швидкими вуглеводами (наприклад, солодощі, випічка, деякі фрукти тощо). Дієта при коліті кишечника передбачає під собою максимально збалансоване харчування з необхідною щоденною кількістю білків (100-120 грам) і жирів (близько 100 грамів).
Заборонені продукти
- ковбасні вироби;
- жирні види м’яса/риби;
- кондитерські вироби;
- гострі соуси;
- кава;
- консервовані та мариновані продукти;
- газовані напої;
Зразковий раціон
Дієта при хронічному коліті кишківника, особливо в період загострення хвороби, повинна складатися з переважно вареної або приготовленої на пару їжі. Так, дозволяється їсти тефтелі, фрикадельки, парові котлети, круп’яні супи, каші на воді. Поступово при зниженні симптомів допускається використовувати в раціоні протерті овочі та фрукти, а також компоти з солодких ягід. У міру планомірного поліпшення стану пацієнта можна відмовлятися від протертої їжі. Як стверджують фахівці, вилікуванню недуги сприяє збільшення кількості білків до 150 грам на добу, але при цьому повна відмова від кондитерський і борошняних виробів. Дієта при коліті кишечника неспецифічної або виразкової форми передбачає повне виключення молочної продукції. Нерідко такий захід призводить до повного одужання навіть за відсутності лікарської терапії.
Хронічний коліт кишківника. Дієта при запорах
Якщо пацієнт постійно скаржиться на проблеми зі стільцем, то лікарі наполегливо рекомендують збільшити в раціоні кількість клітковини, яка, в свою чергу, відрізняється властивістю активізації процесу безпосередньо перетравлювання їжі. Як відомо, вона у великій кількості є в овочах, деяких фруктах. Виходячи з усього вищесказаного, і в цьому випадку потрібно протерти плоди перед вживанням, щоб уникнути механічного травмування стінок шлунка. Крім того, на деякий час доведеться відмовитися від тих продуктів, які посилюють секрецію так званих травних залоз, а також стимулюють процеси бродіння.
Ув’язнення
На закінчення необхідно зауважити, що при дотриманні всіх рекомендацій, запропонованих у цій статті, можна не тільки позбутися дискомфортних симптомів цієї недуги, але й зовсім від неї позбутися раз і назавжди. Будьте здорові!
- Попередня
- Наступна