Содержимое
Які продукти містять триптофан, метіонін, тирозин і лізин?
Вся натуральна їжа насичує наш організм безліччю корисними вітамінів, а також макро- і мікроелементами. У цій же статті хочеться розповісти про те, в яких продуктах міститься триптофан, метіонін і лізин, а також тирозин.
- Термінологія
- Чим же так корисний триптофан?
- Продукти-джерела триптофану
- Тирозін і його користь для організму
- Продукти, що містять у своєму складі тирозин
- Чим корисний метіонін
- В яких продуктах є метіонін
- Чим корисний лізин
- В яких продуктах є лізин
Термінологія
Спочатку треба розібратися з тими поняттями і термінами, які будуть використані в даній статті.
- Триптофан. Його ще в народі називають гормоном щастя. Так, це найважливіша амінокислота, яка не може синтезуватися людським організмом. Саме тому важливо її отримувати ззовні, з різних продуктів харчування.
- Метіонін. Це також амінокислота, однак, вона в першу чергу впливає на тканини організму.
- Тирозін. Ще одна амінокислота. Саме вона бере участь у регуляції настрою. Її брак може призвести до депресивного стану.
- Лізін. На думку медиків, це також одна з восьми найважливіших і незамінних амінокислот, які, на жаль, не синтезуються людським організмом. Вона безпосередньо пов’язана з нервовою системою.
Чим же так корисний триптофан?
Перш ніж розбиратися, в яких продуктах міститься триптофан, потрібно зрозуміти, чим же він такий корисний і для чого саме необхідний:
- Він незамінний при синтезі вітаміну РР.
- Це натуральний антидепресант, який бореться з поганим настроєм.
- Допомагає синтезувати важливі гормони в організмі.
- Бере безпосередню участь в освіті серотоніну, тобто гормону щастя.
При цьому добова доза його споживання не така вже й велика і становить всього лише 1 грам. Також важливо знати, що його брак в організмі може призвести до виникнення хронічних хвороб серця, а також судин.
Продукти-джерела триптофану
В яких продуктах міститься триптофан і що потрібно їсти людині, щоб відчувати себе щасливим? Переважно ця амінокислота міститься в м’ясі, молочних продуктах, а також різних видах горіхів.
Однак можна розібратися і більш істотно в тому, в яких продуктах міститься триптофан. Таблиця основних джерел цього мікроелемента надана нижче.
Назва | Кількість (мг) | Відсоток від добової норми |
Ікра (червона, чорна) | 950 мг | 190% |
Голландський сир | 780 мг | 155% |
Арахіс, мигдаль, кеш’ю | 600-750 мг | 120-150% |
Плавлений сирок | 500 мг | 100% |
М’ясо індички, кролика | 330 мг | 66% |
Кальмари, ставрида | 310 мг | 62% |
Насіння, фісташки | 300 мг | 60% |
Телятина, яловичина | 230мг | 48% |
Лосось, тріска | 220 мг | 42% |
Домашній сир | 210 мг | 42% |
Курячі яйця | 200 мг | 40% |
Це основні джерела амінокислоти. Ще в яких продуктах міститься триптофан, проте, в більш малій кількості? Так, це ячна і перлова крупи, пшеничний хліб, смажена картопля, відварений рис, курага, буряк, капуста, морква, банани, гранат, малина, мед, кавун, яблука, груші, журавлина, ананаси тощо.
Тирозін і його користь для організму
Також дуже важливою для організму кожної людини амінокислотою є тирозин. Він також необхідний для гарного настрою. До того ж, даний елемент допомагає уникнути депресій. Ще одна його важлива особливість полягає в тому, що він допомагає синтезувати найважливіші гормони щитовидної залози. До того ж тирозин чинить протиалергічну дію, допомагає регулювати тиск, а також знижує апетит. Брак цієї амінокислоти може призводити до зниження температури тіла, а також артеріального тиску, нерідко викликає синдром неспокійних ніг.
Продукти, що містять у своєму складі тирозин
Важливо зазначити, що ця амінокислота може синтезуватися в організмі людини. Однак для цього їй необхідний фенілаланін. При цьому отримувати її також можна ззовні, з їжі. У такому випадку треба віддати перевагу молочним продуктам, а також кунжуту, насінням гарбуза, бананам, авокадо і мигдалю.
Цікаво дізнатися, в яких продуктах міститься триптофан і тирозин? Так, це переважно арахіс і банани.
Чим корисний метіонін
Розглянувши таку амінокислоту, як триптофан (в яких продуктах міститься і яку користь надає організму), треба ще розповісти і про метіонін. Так, цей мікроелемент підвищує синтез різних фосфоліпідів, які важливі для зниження рівня холестерину в крові людини. Крім того, метіонін сприяє зменшенню жирових відкладень у печінці, а також має благотворний вплив на настрій (пригнічуючи депресії).
В яких продуктах є метіонін
Важливо зазначити, що метіонін не може синтезуватися в людському організмі. Так що дуже важливо отримувати його з тієї їжі, яку споживає людина. У такому випадку треба віддати перевагу наступним продуктам харчування: курячому і яловичому м’ясу, яловичій печінці, рибі трісці. Досить багато його в яйцях і сузі, а також певних крупах (гречаній, пшонній, рисовій вівсяній тощо). А в молоці, кисломолочних продуктах, хлібі і бобових його зовсім мало.
Чим корисний лізин
Зрозумівши, в яких продуктах міститься триптофан, окремо треба розповісти про таку амінокислоту, як лізин. Адже вона також є корисною для організму людини. Так, дана амінокислота є складовою практично всіх білків. Незамінна вона для відновлення і зростання тканин, а також синтезу гормонів, ферментів і антитіл. Крім того, важливо уточнити, що дана кислота здатна чинити противірусну дію, особливо якщо мова йде про вірусні інфекції та герпес. Ще лізин допомагає підтримувати в необхідній кількості рівень енергії і зберігає здоровим серце.
Якщо ж в організмі спостерігається брак даного мікроелемента, це сильно позначається на синтезі білка. Виникає втома, швидка стомлюваність, уповільнюється ріст, знижується маса тіла. Також у людини знижується концентрація, з’являється нервозність, дратівливість. При цьому також страждає репродуктивна система.
В яких продуктах є лізин
Ми розглянули такі амінокислоти, як метіонін, тирозин і триптофан. В яких продуктах міститься лізин — ось про що також необхідно розповісти. Знову ж таки потрібно пам’ятати, що цей елемент не синтезується в організмі людини. Саме тому просто необхідно отримувати його ззовні. Для цього можна їсти наступні продукти харчування: молочне, м’ясо, рибу. У невеликій кількості ця амінокислота є в пшениці, житі, бобових, горіхах, а також овочах і фруктах.
Дуже корисно лізин приймати разом з аргініном (він істотно посилює його дію). У такому випадку відмінно підвищується імунітет, і людина успішно бореться з різними вірусними хворобами.
Лізин у поєднанні з вітаміном С просто необхідний людям з онкологічними захворюваннями, а також різними серцево-судинними патологіями.
- Попередня
- Наступна