Содержимое

Які продукти містять триптофан, метіонін, тирозин і лізин?

Здоров’я Перегляди: 66

Вся натуральна їжа насичує наш організм безліччю корисними вітамінів, а також макро- і мікроелементами. У цій же статті хочеться розповісти про те, в яких продуктах міститься триптофан, метіонін і лізин, а також тирозин.

  • Термінологія
  • Чим же так корисний триптофан?
  • Продукти-джерела триптофану
  • Тирозін і його користь для організму
  • Продукти, що містять у своєму складі тирозин
  • Чим корисний метіонін
  • В яких продуктах є метіонін
  • Чим корисний лізин
  • В яких продуктах є лізин


Термінологія

Спочатку треба розібратися з тими поняттями і термінами, які будуть використані в даній статті.

  1. Триптофан. Його ще в народі називають гормоном щастя. Так, це найважливіша амінокислота, яка не може синтезуватися людським організмом. Саме тому важливо її отримувати ззовні, з різних продуктів харчування.
  2. Метіонін. Це також амінокислота, однак, вона в першу чергу впливає на тканини організму.
  3. Тирозін. Ще одна амінокислота. Саме вона бере участь у регуляції настрою. Її брак може призвести до депресивного стану.
  4. Лізін. На думку медиків, це також одна з восьми найважливіших і незамінних амінокислот, які, на жаль, не синтезуються людським організмом. Вона безпосередньо пов’язана з нервовою системою.

Чим же так корисний триптофан?

Перш ніж розбиратися, в яких продуктах міститься триптофан, потрібно зрозуміти, чим же він такий корисний і для чого саме необхідний:

  1. Він незамінний при синтезі вітаміну РР.
  2. Це натуральний антидепресант, який бореться з поганим настроєм.
  3. Допомагає синтезувати важливі гормони в організмі.
  4. Бере безпосередню участь в освіті серотоніну, тобто гормону щастя.

При цьому добова доза його споживання не така вже й велика і становить всього лише 1 грам. Також важливо знати, що його брак в організмі може призвести до виникнення хронічних хвороб серця, а також судин.

Продукти-джерела триптофану

В яких продуктах міститься триптофан і що потрібно їсти людині, щоб відчувати себе щасливим? Переважно ця амінокислота міститься в м’ясі, молочних продуктах, а також різних видах горіхів.

Однак можна розібратися і більш істотно в тому, в яких продуктах міститься триптофан. Таблиця основних джерел цього мікроелемента надана нижче.

Назва

Кількість (мг)

Відсоток від добової норми

Ікра (червона, чорна)

950 мг

190%

Голландський сир

780 мг

155%

Арахіс, мигдаль, кеш’ю

600-750 мг

120-150%

Плавлений сирок

500 мг

100%

М’ясо індички, кролика

330 мг

66%

Кальмари, ставрида

310 мг

62%

Насіння, фісташки

300 мг

60%

Телятина, яловичина

230мг

48%

Лосось, тріска

220 мг

42%

Домашній сир

210 мг

42%

Курячі яйця

200 мг

40%

Це основні джерела амінокислоти. Ще в яких продуктах міститься триптофан, проте, в більш малій кількості? Так, це ячна і перлова крупи, пшеничний хліб, смажена картопля, відварений рис, курага, буряк, капуста, морква, банани, гранат, малина, мед, кавун, яблука, груші, журавлина, ананаси тощо.

Тирозін і його користь для організму

Також дуже важливою для організму кожної людини амінокислотою є тирозин. Він також необхідний для гарного настрою. До того ж, даний елемент допомагає уникнути депресій. Ще одна його важлива особливість полягає в тому, що він допомагає синтезувати найважливіші гормони щитовидної залози. До того ж тирозин чинить протиалергічну дію, допомагає регулювати тиск, а також знижує апетит. Брак цієї амінокислоти може призводити до зниження температури тіла, а також артеріального тиску, нерідко викликає синдром неспокійних ніг.

Продукти, що містять у своєму складі тирозин

Важливо зазначити, що ця амінокислота може синтезуватися в організмі людини. Однак для цього їй необхідний фенілаланін. При цьому отримувати її також можна ззовні, з їжі. У такому випадку треба віддати перевагу молочним продуктам, а також кунжуту, насінням гарбуза, бананам, авокадо і мигдалю.

Цікаво дізнатися, в яких продуктах міститься триптофан і тирозин? Так, це переважно арахіс і банани.

Чим корисний метіонін

Розглянувши таку амінокислоту, як триптофан (в яких продуктах міститься і яку користь надає організму), треба ще розповісти і про метіонін. Так, цей мікроелемент підвищує синтез різних фосфоліпідів, які важливі для зниження рівня холестерину в крові людини. Крім того, метіонін сприяє зменшенню жирових відкладень у печінці, а також має благотворний вплив на настрій (пригнічуючи депресії).

В яких продуктах є метіонін

Важливо зазначити, що метіонін не може синтезуватися в людському організмі. Так що дуже важливо отримувати його з тієї їжі, яку споживає людина. У такому випадку треба віддати перевагу наступним продуктам харчування: курячому і яловичому м’ясу, яловичій печінці, рибі трісці. Досить багато його в яйцях і сузі, а також певних крупах (гречаній, пшонній, рисовій вівсяній тощо). А в молоці, кисломолочних продуктах, хлібі і бобових його зовсім мало.

Чим корисний лізин

Зрозумівши, в яких продуктах міститься триптофан, окремо треба розповісти про таку амінокислоту, як лізин. Адже вона також є корисною для організму людини. Так, дана амінокислота є складовою практично всіх білків. Незамінна вона для відновлення і зростання тканин, а також синтезу гормонів, ферментів і антитіл. Крім того, важливо уточнити, що дана кислота здатна чинити противірусну дію, особливо якщо мова йде про вірусні інфекції та герпес. Ще лізин допомагає підтримувати в необхідній кількості рівень енергії і зберігає здоровим серце.

Якщо ж в організмі спостерігається брак даного мікроелемента, це сильно позначається на синтезі білка. Виникає втома, швидка стомлюваність, уповільнюється ріст, знижується маса тіла. Також у людини знижується концентрація, з’являється нервозність, дратівливість. При цьому також страждає репродуктивна система.

В яких продуктах є лізин

Ми розглянули такі амінокислоти, як метіонін, тирозин і триптофан. В яких продуктах міститься лізин — ось про що також необхідно розповісти. Знову ж таки потрібно пам’ятати, що цей елемент не синтезується в організмі людини. Саме тому просто необхідно отримувати його ззовні. Для цього можна їсти наступні продукти харчування: молочне, м’ясо, рибу. У невеликій кількості ця амінокислота є в пшениці, житі, бобових, горіхах, а також овочах і фруктах.

Дуже корисно лізин приймати разом з аргініном (він істотно посилює його дію). У такому випадку відмінно підвищується імунітет, і людина успішно бореться з різними вірусними хворобами.

Лізин у поєднанні з вітаміном С просто необхідний людям з онкологічними захворюваннями, а також різними серцево-судинними патологіями.

Добавить комментарий