Содержимое

Які продукти містять глютен, лактозу та казеїн?

Здоров’я Перегляди: 65

Глютен, а іншими словами клейковина, являє собою складний природний білок, що знаходиться в складі безлічі злакових, наприклад, таких, як пшениця, овес, жито, ячмінь. Його основна склеююча властивість (завдяки чому з’явилася друга назва) повсюдно використовується в харчовій промисловості. Справа в тому, що при взаємодії з водою він густіє, стаючи щільнуватою, що змінює форму масою. Без додавання води глютен являє собою порошкоподібну речовину.

  • Глютен у виробництві
  • Так які ж продукти не містять глютен?
  • Чи можна вживати глютен і яку від нього шкоду?
  • Незамінний казеїн
  • В яких продуктах міститься казеїн
  • Шкода казеїну
  • Лактоза — корисний цукор
  • Де ж нам її брати
  • До чого веде надлишок лактози
  • Підсумки


Глютен у виробництві

Ви, напевно, здогадалися, які конкретно фабрики використовують у своєму виробництві глютен. Вірно, це фабрики, на яких виробляють хлібобулочні, а також м’ясні вироби.

Крім того, що глютен допомагає при створенні однорідної суміші з борошна, він ще й є добавкою у фарш, ковбасні вироби, різні соуси, морозиво. Завдяки цьому білку заготовки будуть довго зберігати свою форму і мати більш тривалі терміни зберігання. Також глютен використовують у шоколадній продукції (і навіть при виробництві карамелі та дражі) і напоях на основі злакових (горілка, пиво, віскі).

Тепер ви і самі зможете відповісти на питання про те, в яких продуктах міститься глютен. Очевидно, що їм багаті випічка, будь-які хлібобулочні вироби (включаючи хлібці), макарони, пластівці, сухі сніданки, кетчупи і оцти на основі стабілізаторів, консервації на основі загусників, вироби з ковбаси або фаршу, йогурти, сирки і сиркові маси, фасований сир, вершки, маргарин.

Які продукти містять глютен пшениці? Його знаходимо в пшеничній крупі, хлібі, макаронах, сухих сніданках. З напоїв вмістом глютену відрізняються алкогольні (про які ми говорили вище), розчинна кава, какао, гранульований чай, газовані. Крім усього цього, він виявляється в продуктах, у складі яких є жирні кислоти Ye471, барвник Е150а, мальтит Ye965, мальтол Ye636, ізомальтол Ye953. Деякі вітаміни та ліки також містять певну кількість глютену. До перших належать препарати «Джунглі» і «Комплівіт», а до других — засоби «Фестал», «Мезим-форте», «Аллохол», «Аміналон», «Арбідол», «Фітолізін гель», «Аеровіт», «Ібупрофен», «Пентоксил», «Фуросемід». Можна перерахувати ще безліч різних таблеток з наявністю в їх складі складного природного білка, однак якщо ви побоюєтеся його, читайте інструкцію. У ній має бути зазначено, чи входить до складу препарату борошно.

Так які ж продукти не містять глютен?

На основі знань про те, де ми можемо знайти глютен, можна сказати, де ми його ну ніяк не знайдемо. З круп — це гречка, рис, кукурудза, з бобових — горох, соя, квасоля, чечевиця. Глютену немає в горіхах, фруктах, овочах і яйцях, будь-якому м’ясі, морепродуктах, натуральній продукції з молока і натуральних соусах, хлібобулочних виробах без глютенового борошна.

Чи можна вживати глютен і яку від нього шкоду?

Більше так, ніж ні. Не поспішайте видаляти зі свого раціону глютен, побоюючись, що він нашкодить вашому здоров’ю, погіршить стан шкіри, викличе ряд захворювань. Будьте розсудливі! Ніщо в помірних дозах не може нашкодити. Цінний рослинний білок, яким є глютен, не можна виключати. До того ж, вибираючи продукти, що його не містять, ви автоматично позбавляєте себе ряду інших поживних речовин (які могли б бути в цій каші, наприклад). Зросте можливість алергії у дітей, яким до семи місяців не давали продукти з глютеном.

Припинити споживання глютену потрібно тільки в тому випадку, якщо у вас є до нього чутливість. Першими симптомами, які натякнуть вам на це, є головний біль, слабкість і неприємні відчуття в животі або здуття. Деякі люди страждають від целіакії — непереносимості глютену. Щоб зберегти здоров’я в цілому і особливо здоров’я шлунково-кишкового тракту, доведеться ретельно вивчати склад продукту на відсутність у ньому природного білка.

Незамінний казеїн

Казеїн, як і глютен, — складний природний білок, проте молочного походження. Нашому організму необхідний казеїн, що володіє масою корисних властивостей! У ньому міститься кальцій, незамінні амінокислоти, фосфор, біоактивні молочні пептиди. Дивно, але казеїн є необмеженою харчовою добавкою (за даними ВООЗ і FAO). Він здатний на тривалий час забезпечити наш організм енергією, чим можуть скористатися бажаючі скинути зайву вагу і стежать за своєю фігурою. Особлива користь від казеїну полягає в позитивній дії на м’язову і кровоносну системи.

В яких продуктах міститься казеїн


Основні джерела казеїну — молоко (коров’яче, козяче), кефір, йогурт, сметана, простокваша, ряжанка, сир і творожні вироби, вершкове масло. Рекордсмен за його змістом — це сир. У ньому міститься до 30% цього корисного натурального білка. Також ви забезпечите свій організм казеїном при вживанні шоколаду і випічки на молочній основі, наприклад, такою як творожна здоба, чізкейки або сирники з сиром. Однак ви ж розумієте, що краще зкушати сир або випити склянку молока, ніж з’їсти чізкейк (якщо ваша мета — саме насичення організму казеїном або забезпечення його енергією).

Шкода казеїну

Казеїн небезпечний тільки в тому випадку, якщо у вас є непереносимість молока/лактози. Але і при надмірному його вживанні (чим грішать спортсмени) можуть бути здуття живота, при цьому можливе перевантаження печінки і нирок.

Лактоза — корисний цукор

Багато хто чув цей термін і на запитання «Що таке лактоза?», швидше за все, відповість, що це — молочний цукор. І вони мають рацію. Лактоза є природним цукром, яким багаті продукти на основі молока. Основне її призначення — забезпечити нас глюкозою, яка утворюється завдяки її розпаду. Також лактоза — це субстрат для розвитку лактобактерій, корисних нашому організму; вона полегшує всмоктування кальцію, магнію і заліза, стимулює нервову регуляцію, плюс запобігає карієсу. Безсумнівно, лактоза — дуже корисний продукт.

Де ж нам її брати

Якщо ви будете використовувати у своєму раціоні молоко (коров’яче, козяче, буйволине), кефір, ряжанку, простоквашу, вершки, вершкове масло, йогурт, сметану, сир, сможете наситити організм лактозою. Також вона є в пахті, кумисі і молочній сироватці. А що на рахунок какао, картопляного пюре, манної каші, маргарину, хлібобулочних виробів, морозива, згущеного молока і гіркого шоколаду? Так, вони теж мають деяку кількість лактози! Особливо вона важлива в дитинстві і її потреба заповнюється за рахунок материнського молока.

До чого веде надлишок лактози

При великій кількості лактози можливі здуття живота, рідкий стілець або, навпаки, запори. Також зловживання молочним цукром викликає алергію. При непереносимості лактози, відповідно, потрібно уникати продуктів з її наявністю. Вона може бути як вродженим захворюванням, так і тим, що виникло з віком (у старші роки). Випадок появи лактазної недостатності з віком — цілком нормальний. Він обумовлений малим споживанням молока і молочних продуктів. Це лікується шляхом вживання лактазного ферменту, що замінює лактозу.

Підсумки

Підбиваючи підсумки, згадаймо, в яких продуктах які речовини містяться.

  1. Які продукти містять глютен і лактозу? Обидва компоненти присутні в вершках, йогурті, сузі.
  2. Які продукти містять глютен і казеїн? Обидва компоненти є в йогуртах, сирках і сузі.

Тепер ви знаєте, в яких продуктах міститься глютен і лактоза, а також казеїн. Використовуючи в своєму раціоні такий набір, ви однаково наситите його всіма необхідними компонентами!

Добавить комментарий