Содержимое

Які овочі можна вживати в їжу мамі, що годує: список продуктів і рецепти

Здоров’я Перегляди: 37

Народження дитини — одна з найбільш значущих подій у житті будь-якої жінки. Воно тягне за собою множинні зміни, пов’язані не тільки з розпорядком дня, але і з харчуванням молодої матері. У сьогоднішній статті ми розберемося, чи можна вживати овочі при ГВ і що з них приготувати.

  • Користь рослинної їжі
  • Список дозволених овочів
  • Заборонені продукти
  • Поради щодо вживання
  • Гарбузовий суп-пюре
  • Рагу з кабачками і цвітною капустою
  • Суп з кабачками
  • Цезар
  • Суп зі шпинатом
  • Запіканка з кольорової капусти


Користь рослинної їжі

Якість материнського молока повністю залежить від того, чим харчується сама жінка. Тому її раціон повинен бути повноцінним і добре збалансованим. Однією з найважливіших складових меню мами є овочі. Вони багаті цінними вітамінами, мінералами і рослинною клітковиною, яка м’яко стимулює перистальтику кишечника.

Брак овочів у період лактації може стати причиною багатьох серйозних проблем. Він не тільки позбавляє немовля життєво необхідного набору вітамінів і мікроелементів, а й провокує збої в засвоєнні білка і заліза. Також безовочева дієта при ГВ загрожує виникненням проблем зі здоров’ям у самої матері. Рано чи пізно у неї почнуться запори і з’явиться зайва вага. Щоб цього не сталося в період лактації необхідно щодня з’їдати близько 400 г рослинної їжі.

Список дозволених овочів

У перші місяці після народження малюка молоді мами повинні особливо уважно ставитися до свого харчування. Адже існує цілий список продуктів, які можуть стати причиною появи алергії, кишкових колік, діареї або підвищеного газоутворення у дитини. Тому дуже важливо знати, які овочі можна їсти мамі, що годує.

У список безпечних продуктів потрапила картопля, багата на тіамін, калій і фосфор. Цей коренеплод стимулює обмінні процеси, а також сприяє виведенню солі та рідини з організму.

Також жінкам, які годують, дозволяється вживати буряк. Її можна додавати в суп або салат. При ГВ потрібно харчуватися не тільки смачно, але і корисно. А цей продукт допомагає побороти депресію і сприяє виведенню токсинів. Крім того, він зміцнює імунну систему і служить профілактикою анемії. Не варто забувати і те, що буряк вважається одним з найбільш ефективних природних засобів від післяпологових запорів.

Тим, хто хоче з’ясувати, які овочі можна їсти мамам, що годують, буде цікаво, що в список дозволених продуктів потрапила морквина. Вона є непоганим джерелом каротину, що впливає на здоров’я волосся і гостроту зору. Плюс до всього, даний коренеплод сприяє нормалізації вуглеводного обміну. Однак вводити його необхідно поступово, щоб не викликати алергію.

Не менш важливу роль у харчуванні молодої матері відіграють кабачки. Вони містять не тільки багато необхідних вітамінів і мінералів, а й пектини, які нейтралізують токсичні речовини. Також в меню жінки, що вигодовує малюка, повинні бути присутні баклажани, гарбуз, солодкий перець, селера, зелена цибуля і цвітна капуста. Остання відрізняється унікальним вітамінно-мінеральним складом і вважається прекрасним джерелом йоду, пектину, заліза та аскорбінової кислоти. Тому її часто включають в супи, салати, запіканки та інші корисні страви.

Заборонені продукти

З «ясувавши, які овочі можна їсти мамі, що годує, потрібно розібратися зі списком недозволених компонентів. Перш за все, сюди відносяться екзотичні плоди, що не ростуть в нашому регіоні. Також з великою обережністю слід ставитися до сирого лука і часнику, оскільки вони надають грудному молоку малоприємний специфічний присмак.

Бобові сприяють підвищеному газоутворенню. Тому їх також доведеться тимчасово виключити зі свого раціону. Вводити їх слід лише після того, як малюку виповниться три місяці і у нього сформується травлення.

Тим, хто цікавиться, чи можна годувати помідори і огірки, потрібно запам’ятати, що ці, на перший погляд, безпечні продукти не такі вже й нешкідливі. З одного боку, томати багаті багатьма вітамінами, з іншого — вони, як і будь-які яскраві овочі здатні викликати алергію. Тому пробувати їх потрібно лише після того, як ваш малюк досягне тримісячного віку. Плюс до всього, червоні томати для початку рекомендується замінити жовтими сортами. Що стосується огірків, то вони можуть стати причиною розладу шлунка і у жінки, і у її дитини. Тому вживати їх потрібно з великою обережністю.

Також багатьох молодих жінок хвилює питання, чи можна годуючій мамі капусту. Білокачанний овоч сприяє газоутворенню, здуттю і бродінню. Внаслідок цього вводити його потрібно лише після того, як крихті виповниться два місяці. Причому капуста повинна бути вареною або тушкованою.

Поради щодо вживання

Купувати овочі потрібно лише в перевірених торгових точках, що мають всю необхідну документацію, що підтверджує якість пропонованої продукції. На відібраних вами примірниках не повинно бути ознак псування або воскового нальоту.

Тепер, коли ви знаєте, які овочі можна їсти мамі, що годує, а які краще тимчасово виключити з раціону, потрібно поговорити про прийнятні способи теплової обробки. Сира рослинна їжа погано перетравлюється і здатна викликати розлади кишечника. Тому всі овочі, призначені для харчування жінки, що годує, повинні піддаватися попередній обробці. Їх можна відварювати в підсоленій воді, гасити під кришкою, запікати в духовці або готувати на пару.

Гарбузовий суп-пюре

Ця кремоподібна перша страва ідеально придатна для харчування молодих мам. Воно не тільки насичує організм вітамінами, а й сприяє поліпшенню роботи травної системи. Щоб внести різноманітність в дієту при ГВ вам знадобиться:

  • 250 г гарбузової м’якоті.
  • 2 картоплини.
  • Велика морквина.
  • 2 ст. л. нежирної сметани.
  • Вода, кріп і сіль.

Вимиті й очищені овочі нарізають некрупними шматочками і складають у відповідну каструльку. Туди ж доливають невелику кількість підсоленої води. Все це відправляють на плиту і проварюють до м’якості. Готові овочі обробляють блендером, доповнюють кропом, заправляють сметаною і недовго прогрівають на слабкому вогні.

Рагу з кабачками і цвітною капустою

Тим, хто піклується про здоров’я свого новонародженого малюка і намагається правильно харчуватися, можна порадити звернути увагу на ще один нескладний рецепт при ГВ. Для його відтворення вам знадобиться:

  • 150 г цвітної капусти.
  • Великий тонкошкірний кабачок.
  • Середня цибулина.
  • Велика морквина.
  • 2 картоплини.
  • Вода, сіль і зелень.

Перш за все, слід зайнятися овочами. Їх миють у проточній воді, чистять і нарізають. Потім у каструлю, заповнену підсоленим окропом, завантажують рубану цибулю, картоплю і морквину. Через кілька хвилин до них додають шматочки кабачка і капусні суцвіття. Все це доводять до повної готовності і посипають подрібненою зеленню.

Суп з кабачками

Перші страви абсолютно обґрунтовано вважаються невід’ємною частиною правильного харчування годуючих мам. Для приготування одного з таких супів вам знадобиться:

  • Молодий тонкошкірний кабачок.
  • 4 некрупні картоплини.
  • 2 середні морквини.
  • Голівка цибулі.
  • 3 стиглих помідори.
  • Сіль, будь-яка постна олія, кріп і вода.

Для початку слід зайнятися овочами. Їх миють, при необхідності очищають від шкірки і подрібнюють. Потім у каструлю з підсоленим окропом завантажують картоплю і недовго проварюють її на слабенькому вогні. Потім до нього додають пасовану цибулю, підрум’янену морквину і обсмажений кабачок. Все це доводять до повної готовності і притрушують подрібненою зеленню.

Цезар

Особливе місце в раціоні жінки, яка годує, відводиться салатам. При ГВ можна їсти дієтичні страви, що складаються з корисних і легкоусвояемых інгредієнтів. Для приготування одного з таких салатів вам буде потрібно:

  • 400 г філе курки.
  • 100 г нежирного твердого сиру.
  • 2 сирих відбірних яйця.
  • 2 ст. л. олії оливи.
  • 4 ст. л. соку лимона.
  • буханці пшеничного хліба.
  • Сіль і пучок листового салату.

Починати процес бажано з обробки філе. Його миють, обсушують, нарізають смужками і маринують у суміші солі та лимонного соку. Через двадцять хвилин м’ясо укладають у сотійник і протушують під кришкою. Готову курятину поміщають у тарілку, вистлану салатним листям. Туди ж відправляють рубані варені яйця і сухарики, зроблені з пшеничного хліба. Перед подачею салат поливають оливковою олією, підсалюють і посипають сирною стружкою.

Суп зі шпинатом

Представляємо вам ще один нескладний і дуже цікавий рецепт при ГВ. Цей смачний і корисний суп зробить різноманітність у раціон мам, що годують. Для його приготування вам буде потрібно:

  • 1,5 л питної води.
  • Упакування замороженого шпинату.
  • 3 середніх картоплини.
  • Добірне куряче яйце.
  • Невелика морквина.
  • Сіль і м’яка олія.

Попередньо промиті й очищені овочі нарізають некрупними шматочками, підруменюють у змащеній сковорідці і занурюють у каструльку з підсоленим окропом. Через якийсь час, в загальний посуд завантажують пасований шпинат і сире збите яйце. Все це доводять до готовності і розливають по тарілках.

Запіканка з кольорової капусти

Ця вишукана і дуже смачна страва також відповідає всім вимогам, що пред’являються до складових меню для годуючих мам. Для його приготування вам знадобиться:

  • 350 г цвітної капусти.
  • 130 г будь-якого твердого сиру.
  • 50 мл пастеризованого коров’ячого молока.
  • Упакування вершкового масла.
  • 2 сирих відбірних яйця.
  • 4 ст. л. рубаних волоських горіхів.
  • Сіль і будь-яка свіжа зелень.

Починати процес необхідно з обробки капусти. Її ретельно миють у проточній воді, поділяють на суцвіття і занурюють у каструлю, наповнену підсоленим окропом. Через сім хвилин овоч відкидають на дуршлаг, а потім розподіляють по дну змащеної форми. Зверху капусту посипають рубаними волоськими горіхами і притрушують сирною стружкою. На завершальному етапі все це заливають сумішшю підсоленого молока і збитих яєць, а потім піддають термообробці. Готують капустну запіканку при помірній температурі не більше п’ятнадцяти хвилин.

Добавить комментарий