Содержимое

Які фрукти можна вживати в їжу при цукровому діабеті? Які фрукти при цукровому діабеті заборонені?

Здоров’я Перегляди: 30

Які фрукти можна їсти при цукровому діабеті? Це питання є дуже важливим для кожної людини, яка страждає цим захворюванням. При будь-якому типі цукрового діабету слід приділяти особливу увагу своєму раціону, віддаючи перевагу дієтичним продуктам.

  • Вплив типу цукрового діабету на раціон харчування
  • У чому полягає важливість рівня глюкози?
  • Важливі правила дієтичного харчування
  • Дозволені продукти
  • Заборонені продукти
  • Чому можна заплющити очі на обмеження?
  • Значимість фруктози
  • Фактори відмінності
  • Фрукти при цукровому діабеті — їх користь і дозволені види
  • На що слід звернути увагу
  • Як правильно вживати продукти


Фрукти та овочі в цій справі відіграють провідну роль, оскільки в їх складі є необхідна кількість вуглеводів. Діабетикам це допомагає відновити обмінні процеси в організмі, порушення яких є характерним симптомом для цієї хвороби. Не слід втрачати з уваги, що при 1 і 2 типі цукрового діабету не рекомендовано вживати продукти, в яких містяться вуглеводи, як стверджують багато фахівців.

Вплив типу цукрового діабету на раціон харчування

Які фрукти при цукровому діабеті діабетикам 1 і 2 типу можна? У невеликих кількостях допустимо включати в свій раціон фрукти, що містять швидкоусвояемые вуглеводи. При цьому слід здійснювати контроль рівня глюкози та відповідної кількості інсуліну.

Які фрукти та овочі можна їсти при цукровому діабеті 2 типу? Наявність ожиріння в цьому випадку повністю виключає можливість вживання продуктів, що містять легкоусвояемые вуглеводи. Якщо повна відмова від фруктів і овочів неможлива, то слід постаратися скоротити їх кількість до мінімуму. Саме завдяки дієті при даному типі діабету вдається утримувати рівень глюкози крові в нормі.

У чому полягає важливість рівня глюкози?

Суть такого захворювання, як цукровий діабет полягає в недостатній секреції гормону інсуліну підшлунковою залозою. Саме цей гормон і відповідає за процеси регулювання в крові цукру (глюкози). Надлишки цукру при подібних патологічних змінах перетворюються на глікоген.

Якщо кількості інсуліну не достатньо, то надлишки цукру, що надходять ззовні, не переробляються. Збільшується вміст глюкози в крові понад 10 ммоль/л, і відбуваються процеси її виділення з сечею. Подібний процес призводить до того, що клітини організму починають страждати від гострого дефіциту енергії, тому що саме глюкоза і є її основним джерелом. Потрапити в клітку цей вуглевод може тільки при впливі інсуліну.

Саме тому при цукровому діабеті важливо стежити за своїм харчуванням, щоб не нашкодити собі, з’ївши той чи інший продукт. Безконтрольний перебіг захворювання і вживання небажаних продуктів харчування можуть призвести до появи ацетону в сечі. Кетонові тіла, як відомо, викликають кетоацидоз — стан, що призводить до коми або навіть смерті.

Важливі правила дієтичного харчування

Правило перше. Не слід ставити питання: «Які фрукти можна їсти при цукровому діабеті?» — так як суворих обмежень тут немає. Вуглеводи в організм хворої людини повинні вступати обов’язково, вся справа в їх кількості. Важливо також забезпечувати поступове надходження даних речовин в організм, тому що будь-який збій, який передбачає і зменшення, і збільшення їх кількості, може спровокувати стрибки глюкози в крові. Подібна необережність може призвести до серйозних ускладнень.

Правило друге. Які фрукти при цукровому діабеті заборонені або корисні, можна дізнатися, ознайомившись з переліком, представленим дієтою № 9. Не слід керуватися загальними нормами, тому що особливості харчування для кожного діабетика суворо індивідуальні. До уваги слід брати такі критерії:

  • вік, вага і стать хворого;
  • тип діабету;
  • рівень фізичної активності.

Складати меню для кожного хворого індивідуально повинен лікар, враховуючи результати отриманих аналізів і стан пацієнта.

Дозволені продукти

Як сказано вище, дозволено вживати в їжу всі фрукти при цукровому діабеті. Які фрукти можна їсти в кожному індивідуальному випадку, слід уточнити у лікаря. Це допоможе запобігти розвитку можливих ускладнень. Забороненою овочем для діабетиків є картопля, тому що в її складі є велика кількість крохмалю. Рівень вуглеводів в даному овочі перевищує 20%, корисної клітковини міститься не більше 1%. Саме тому вважається, що у картоплі завищений глікемічний коефіцієнт. Вживати цей овоч в невеликих кількостях можна у відвареному вигляді, не рекомендується включати в свій раціон смажену і товчену картоплю.

Серед овочів з великим вмістом вуглеводів можна відзначити також моркву і буряк. Не слід вживати овочі в маринованому або солоному вигляді. Серед допустимих для діабетиків овочів можна виділити такі:

  • капусту і огірки;
  • кабачки та баклажани;
  • гарбуз і помідори.

Ці овочі містять невисоку кількість вуглеводів, тому їх вживання не приносить при цукровому діабеті ніякої шкоди, а тільки користь.

Заборонені продукти

Які фрукти можна їсти при цукровому діабеті, якщо практично у всіх містяться легкоусвояемые вуглеводи? Вживати в їжу можна всі фрукти в невеликій кількості. Головне, не з’їдати відразу багато, а намагатися вжити рівними дозами протягом дня.

У таких фруктах, як банани, фініки та виноград міститься дуже багато вуглеводів, тому з ними слід бути особливо уважними. При наявності запущених стадій цукрового діабету або в періоди погіршень рекомендується повністю виключити дані фрукти зі свого меню.

Чому можна заплющити очі на обмеження?

Фрукти при цукровому діабеті можна їсти навіть ті, які не рекомендовані лікарями. Обумовлено це тим, що в даному продукті міститься велика кількість макро- і мікроелементів, клітковини та вітамінів, які сприяють уповільненню засвоєння цукру в організмі. Саме тому при цукровому діабеті фрукти є необхідною одиницею лікувального харчування.

Для того щоб максимально уповільнити процеси засвоюваності цукру, слід поєднувати фрукти з рослинними жирами, що для діабетичного харчування вважається незамінним варіантом. Фрукти, у складі яких є велика кількість фруктози, дуже корисні для діабетиків, тому що даний елемент для засвоєння не вимагає витрат інсуліну. Фруктоза практично не підвищує рівень глюкози в крові, незважаючи на те що на смак майже в 2 рази солодший цукру.

Значимість фруктози

Фруктоза використовується як замінник цукру, вона добре відчутна в кислих і холодних стравах, але в гарячих губиться. За рахунок даного продукту можна істотно знизити калорійність страв завдяки «великій солодощі» при аналогічній енергоцінності.

Природно, великий вміст фруктози є в таких фруктах:

  • абрикоси та яблука;
  • груші, вишні;
  • манго і гуава.

Незважаючи на всі плюси фруктози, багато фахівців стверджують, що її всмоктування в кишечнику істотно збільшується при поєднанні з іншим цукром або крохмалом. Отже, включати в раціон продукти, багаті фруктозою, рекомендується окремо від їжі, що містить цукор і крохмаль.

Фактори відмінності

Складно однозначно відповісти на питання про те, які фрукти можна їсти при цукровому діабеті. Якщо дивитися на даний крик з точки зору впливу продуктів харчування на рівень глюкози в крові, то всі фрукти і овочі різні. Це залежить від таких факторів:

  • Вміст клітковини — чим більше клітковини міститься в продукті, тим повільніше поглинається цукор у кровотік. Іншими словами, фрукти, що містять багато клітковини, набагато менше впливають на збільшення цукру.
  • Тип цукру — багато фруктів містять у своєму складі не глюкозу і цукрозу, а фруктозу, яка не збільшує рівень цукру.

Фрукти при цукровому діабеті — їх користь і дозволені види

Лідируючим фруктом за вмістом клітковини є манго, яке можна включати в раціон при цукровому діабеті будь-якого рівня. У папаї, навпаки, практично відсутній складний вуглевод, тому вживати в їжу його можна виключно в малих кількостях.

Раніше згаданий манго містить не тільки корисну для діабетиків клітковину, а й фруктозу. Цей моносахарид повністю безпечний для людей, які мають діагноз «цукровий діабет». Найбільша кількість цукрози і глюкози міститься в ананасах.

Спираючись на подібні знання, можна не ставити питання: «Що можна їсти при діабеті?», «Цукровий діабет — що можна їсти?» — а сміливо включати в свій раціон в необмежених кількостях манго, грейпфрут, ківі, апельсини. Невеликими порціями можна кілька разів на тиждень з’їдати банани, виноград, кавун і навіть ананас.

На що слід звернути увагу

Вживаючи фрукти та овочі при цукровому діабеті, слід контролювати кількість з’їдених продуктів. Це важливо, тому що включати в раціон фрукти — це необхідність, без якої не обійтися. Але не слід забувати про норми, щоб не нашкодити самому собі. Так, одна кухоль нарізаного кубиками ананаса або кавуна, середній апельсин, половина банана і 12 виноградин містять рівну кількість калорій і є аналогічними порціями.

Якщо все ж перед улюбленими фруктами, що містять малу кількість клітковини, не встояти, то можна комбінувати їх з продуктами, багатими цим складним вуглеводом. Можна робити різноманітні фруктові салати або вживати фрукти спільно з овочами і бобовими, що дозволяє істотно уповільнити процеси поглинання цукру в крові.

Як правильно вживати продукти

Середні показники глікемічного індексу є у тих овочів і фруктів, які не проходили додаткової обробки. Тобто різні коктейлі і сухофрукти включати в раціон при цукровому діабеті суворо забороняється.

Для приготування компотів, мусів і желе слід віддавати перевагу кислим і кисло-солодким сортам. Їх можна їсти і в печеному вигляді, але вживання сирих фруктів і овочів набагато безпечніше. Для того щоб запобігти раптовому стрибку рівня глюкози в крові, рекомендується з’їдати порцію фруктів за кілька разів.

Добавить комментарий