Содержимое

Ягоди черемухи: корисний вплив на організм, фото

Здоров’я Перегляди: 52

Всі ягоди корисні. А що ви знаєте про черемуху? Її плоди трохи екзотичні для багатьох, незважаючи на те, що цей великий чагарник досить поширений на території нашої країни. А плоди звичайної (чорної) або червоної черемухи корисні при багатьох захворюваннях, і це просто відмінний інгредієнт для різних кулінарних рецептів. Пропонуємо вам ближче познайомитися з ягодами черемухи: як вони виглядають, які на смак, для чого застосовуються.

  • Плоди черемухи
  • Для чого використовують?
  • Що міститься в ягодах?
  • Ягоди черемухи: корисні властивості
  • Лікарські та кулінарні рецепти з ягід черемухи
  • Протипоказання


Плоди черемухи

Маленькі темні ягоди черемухи (фото розташоване нижче) дозрівають на початку серпня. Збирати їх досить легко вручну. Найкраще вибрати для цього суху погоду і вечірній або ранковий час.

Зібрані ягоди слід переробити протягом чотирьох годин після збору. Зберігають їх у прохолодному і сухому місці. Можна заморожувати в морозильній камері, в спеціальному контейнері. Термін зберігання ягід — від трьох до п’яти років.

Ягоди черемухи (фотографії демонструють їх наочно) досить солодкі. Хоча ще не зовсім дозрілі плоди будуть трохи терпкими. Тому рекомендується вживати вже повністю стиглі ягоди.

Для чого використовують?

Ягоди черемухи рідко вживають у непереробленому сирому вигляді. Їх піддають різній обробці, в результаті чого виходить:

  • варення з черемухи, яке можна вживати вприкуску з чаєм;
  • сушені ягоди, які потім використовуються для варіння компотів;
  • відвар або компот;
  • борошно з сушених ягід, яке потім можна додавати в тісто або навіть робити начинку для пиріжків, печива, тістечок і так далі;
  • лікувальні настої, що застосовуються в медичних цілях.

Що міститься в ягодах?

Черьомуха (ягоди) — це унікальний за своїм складом продукт. Перелік елементів та речовин, що містяться у черемухових плодах, представлений у таблиці.

Склад

Кількість у ста грамах ягід

Жир

Білки

8,44 р

Вуглеводи

16,87 р

Вітамін С

200 мг

Калій

13,40 мг

Кальцій

2,2 мг

Магній

22 р

Залізо

0,04 мг

Марганець

1,2 мкг

Мідь

25 р

Кобальт

7 мкг

Хром

0,28 мкг

Алюміній

27,40 мкг

Селен

0,05 мкг

Нікель

3,08 мкг

Стронцій

0,8 мкг

Цинк

15,6 г

Свинець

1,8 мкг

Йод

0,42 мг

Також у плодах черемухи містяться:

  • лимонна кислота;
  • яблучна кислота;
  • мигдальна олія;
  • глікозиди;
  • провітамін А;
  • дубильні речовини (до п’ятнадцяти відсотків).

Енергетична цінність ста грамів ягід черемухи — сто калорій.

Ягоди черемухи: корисні властивості

Плоди черьомухи, завдяки своїм цілющим властивостям, широко застосовуються в народній медицині. Лікувальною дією володіють кора, квіти і плоди черьомухи звичайної. Квіти збирають у травні і висушують. Плоди теж сушать. Це допомагає використовувати їх цілющі властивості протягом тривалого періоду.

Відвар з ягід черемухи допомагає:

  • при проблемах зі шлунково-кишковим трактом (розлад шлунка, діарея);
  • для підвищення потенції чоловіків;
  • при зубних болях.

Черьомуха також допомагає нормалізувати обмін речовин. З цією метою краще брати не ягоди, а квіти, заварені окропом. Пропорції: 1 до 1. Наполягати потрібно тридцять хвилин.

Ягоди черемухи використовуються і для лікування інших хвороб:

  • ревматизму;
  • застуди;
  • лихоманки;
  • підагри;
  • кон’юнктивіту (промивають очі настоєм);
  • стоматиту та гінгівіту (настоєм полощуть ротову порожнину);
  • ангіни (настоєм поласкають горло);
  • при різних застудних захворюваннях частіше використовуються ягоди червоної черемухи;
  • язв, ран, які нагноїлися і запалилися (прикладають сік ягід).

Вживання черемухи і продуктів з неї (наприклад, варення) допоможе вам зміцнити стінки кровоносних судин, позбутися нервової напруги, заспокоїти нервову систему.

А жінкам можна робити маски для обличчя з черемухового борошна. Вони допомагають тонізувати шкіру і освіжити її.

Лікарські та кулінарні рецепти з ягід черемухи

Настоянка при дизентерії:

  • одна столова ложка сушених ягід заливається однією склянкою кип’яченої води;
  • все ставиться на вогонь на п’ять-десять хвилин;
  • суміш відставляється в темне місце на дві години.

Вживати по половині склянки за тридцять хвилин до прийому їжі.

Настоянка при розладах шлунково-кишкового тракту і для відновлення потенції:

  • черьомуха (ягоди) — півтора кілограми;
  • кип’ячену воду — одна склянка.

Все перемішати і поставити в темне місце на двадцять хвилин, щоб відвар наполягся. Після цього настій можна пити по дві столові ложки три-чотири рази на добу.

Кисіль з черемухи: прокип’ятити одну склянку ягід у чотирьох склянках води разом із двома столовими ложками цукру та однієї крохмалю.

Варення з черемухи:

  • перший рецепт: ягоди засипаються цукром, виходячи з пропорцій 1 до 1, і відставляються на дванадцять годин, після чого сік зливається, кип’ятиться, вливається назад в ягоди, які потім варяться до стану повної готовності;
  • другий рецепт: робиться цукровий сироп (півтора кілограма цукру і одна-дві склянки води), потім їм заливають ягоди черемухи (один кілограм), суміш вариться до повної готовності.

Торт з черемухи:

  • перемолоти плоди черемухи (потрібна одна повна склянка черемухового борошна);
  • отримане борошно розводять в одній склянці теплого молока;
  • суміш наполягається три-чотири години;
  • одне яйце розтирається з однією склянкою цукру, після чого додають чайну ложку соди і суміш з молока і черемухового борошна;
  • замішують тісто і ставлять випікати в духовку на тридцять хвилин;
  • по готовності виймають тортик з духовки; остиглий корж можна розрізати і змастити сметанним, масляним або іншим кремом.

Протипоказання

При всіх своїх корисних властивостях і досить широкому списку захворювань, для лікування і профілактики яких використовуються плоди, черьомуха протипоказана жінкам, які виношують або годують грудьми дитину, а також мають проблеми із зачаттям.

Також надмірне вживання ягід і продуктів з них здатне викликати сильне отруєння організму. Завдати шкоди здоров’ю можуть також настої і відвари з ягід, які зберігаються досить тривалий час. Знизити кількість вживання черемухи до мінімуму рекомендується і людям, схильним до виникнення алергічних реакцій.

Такі обережності пов’язані з тим, що в кісточках черемухових ягід міститься шкідлива для людського організму синильна кислота (результат розпаду речовини під назвою амігдалин). Тому не зловживайте плодами черемухи і продуктами, що містять її.

Бажаємо вам міцного здоров’я!

Добавить комментарий