Волоконна їжа — смачно, корисно

Здоров’я Перегляди: 57

Про користь здорової їжі нам твердять постійно і багато. Що ж таке волоконна їжа, які переваги вона дає? Така їжа важлива для організму. Доведено, що споживання її постійно зменшує ризик виникнення онкологічних захворювань. Безпосередньо у жінок знижується можливість розвитку раку грудей. Рослинна їжа містить багато корисних жирів, і це доведено в багатьох країнах. Наприклад, у Фінляндії дуже дбають про своє здоров’я, і споживання корисних жирів і продуктів з вмістом волокон широко поширене. А в США жири теж на першому місці, але ті, що вони вживають в їжу, не мають рослинного походження, про що свідчить статистика з онкологічних захворювань.


Де утримуються?

Будь-яка рослинна їжа включає до свого складу волокнисті речовини. Головні з них — це пектин, целюлоза, кератин, геміцелюлоза, лігнін. На основі цієї їжі розробляються багато дієт. Вибір необхідного раціону харчування і час залежать повністю від особливостей організму.

Як діє волоконна їжа?

Потрапляючи в організм людини, волокна практично не перетравлюються. Завдяки цьому речовини нормалізують роботу кишечника, посилюючи його перистальтику, виступають як такі, що зв’язують для шкідливих речовин і продуктів гниття. Вони насичують мікрофлору важливими харчовими елементами, знижують рівень холестерину в крові.

Волоконна їжа. Які продукти містять волокна:

  • хліб з відрубями або відруби в чистому вигляді;
  • овочеві або фруктові шкурки (за вмістом целюлози);
  • гуарова смола;
  • бобові, кукурудза, яблука;
  • буряк, грубий хліб, перець, банани (геміцелюлоза);
  • боби зелені, морква, персики, бразильські горіхи, полуниця, картопля (лігнін);
  • зелені втечі, бамія, льон, окопник (міститься рослинний слиз);
  • буряк, морква, капуста, яблука (пектин).

Ці, а також багато інших продуктів принесуть організму величезну користь.

Волоконна їжа, список змін в організмі під її впливом:

  • бере участь у метаболізмі, а це найголовніше;
  • з’єднує воду, яка викликає розбухання продуктів;
  • поглинає токсини і виводить їх.

Харчування

Для отримання користі необхідно вживати в їжу за добу понад 65% здорової їжі (сирої) і 35% продуктів, схильних до обробки. Головне в повноцінному харчуванні — це присутність зерен хлібних злаків або хліба грубого помолу, свіжого молока, овочів і горіхів. Іноді можна скушати яйця, м’ясо, рибу. А ось продукти, які були оброблені, такі як цукор і пеклеванне борошно, категорично заборонені.

Обережно

Волоконна їжа приносить користь, але її надлишок може викликати неприємні відчуття. Наприклад, вплинути на підвищене газоутворення в кишківнику. Будь-яку дієту, якщо ви не впевнені в своїх можливостях, починають з розвантажувальних днів. Щоб від дієти була користь, а не шкода організму, потрібно дотримуватися балансу в харчуванні. Волоконна їжа застосовується в таких дієтах, як зернова на сім днів, фруктово-рисова і бананово-яблучна. При нестачі такої їжі порушення видно не тільки по роботі кишечника, але і зростає ризик серцево-судинних захворювань, порушується обмін речовин.

Добавить комментарий