Содержимое

Властивості, рецепти приготування, шкода і користь риби. Користь червоної риби

Здоров’я Перегляди: 34

Поряд з м’ясом, риба завжди займала лідируюче місце серед улюблених страв населення земної кулі. Для народів, які живуть поруч з водоймами, основним промислом є рибна ловля, а головною їжею — страви з риби, які не тільки смачні, а й дуже корисні. Однак не всі знають, що крім користі, така їжа може принести і шкоду організму.

  • Склад
  • Користь і шкода
  • Як визначити неякісну і непридатну для їжі рибу?
  • Річкова риба
  • Червона риба
  • Копчена риба
  • Оселедець
  • Рецепти з риби: тушкована форель
  • Вуха
  • Домашній оселедець


Що краще — річкова або морська риба? Користь і шкода від вживання цього продукту — в чому вони полягають? Які страви можна приготувати з риби? На ці та інші запитання ми намагатимемося відповісти у статті.

Склад

Вважається, що білок, що міститься в рибі, значно краще засвоюється, ніж протеїни, які містяться в таких продуктах, як яйця або м’ясо. Важливий компонент у складі риби, так необхідний людському організму для побудови білків, — це амінокислоти. У складі риби присутні вітаміни РР, Н, D, А, вітаміни групи В, невелика кількість вітаміну С. Мікроелементи, що входять до складу риби: фосфор, залізо, марганець, цинк, молібден, магній, калій, бром, фтор, мідь, кальцій. Оскільки риба містить велику кількість йоду, її застосовують у лікуванні та профілактиці хвороб щитовидної залози. У її жирі міститься велика кількість Омега-кислот, тому особливо цінується жирна риба.

Користь і шкода

Рибне м’ясо та ікра користуються популярністю у людей, які страждають ожирінням. Великий вміст білка сприяє схудненню, тому риба — це відмінний продукт, що входить в меню багатьох дієт. Однак слід запам’ятати, що в якості дієтичної складової підійдуть страви з вмістом нежирних сортів, це: ліг, хек, окунь, минтай, навага, щука.

Користь риби полягає в наступному:

  • нормалізується обмін жирів;
  • поліпшується зовнішній вигляд шкіри, зубів, волосся і нігтів;
  • зміцнюються хрящова і кісткова тканини;
  • знижується рівень холестерину в крові;
  • зменшується ризик захворювання на цукровий діабет, хвороби щитовидної залози, серця;
  • зміцнюється імунна система;
  • поліпшується робота головного мозку і самопочуття в цілому;
  • сповільнюється старіння;
  • проходить депресія.

Крім позитивного ефекту, вживання цього продукту може мати шкідливі і навіть небезпечні наслідки, починаючи з погіршення самопочуття і закінчуючи важким отруєнням. У разі якщо риба довго зберігається, в ній можуть накопичуватися численні паразити і шкідливі речовини. Тому слід уважно ставитися до купівлі риби на ринках, в магазинах і супермаркетах.

На сьогоднішній день забруднення навколишнього середовища згубно позначається на якості води у водоймах, а токсичні речовини, що викидаються фабриками і заводами, знищують корисні властивості, і користь риби ставиться під питання. Найчистіші сорти, в яких вміст отруйних речовин є найменшим: лосось, морський окунь, тунець, форель, морський гребішок, сардина, палтус, оселедець, тріска, зубатка.

Як визначити неякісну і непридатну для їжі рибу?

1. В першу чергу потрібно звернути увагу на жабри і очі. Жабри повинні бути червоними, очі — незамутненими, червоного кольору. Якщо риба зіпсована, жабри купують коричневий і сірий відтінок.

2. Слиз на шкірі і лусці не повинен мати неприємний запах і жовтуватий відтінок.

3. При натисканні на тіло риби не повинна залишатися вм’ятина.

4. М’якоть не повинна бути пухкою.

5. Якщо черево жовте, це говорить про те, що риба протухла.

6. Присутність нерівномірних наростів льоду говорить про те, що риба була неодноразово схильна до заморожування.

Бувають випадки, коли продавець під виглядом одного сорту риби намагається продати зовсім інший, тому покупцям необхідно знати відмінні особливості деяких сортів.

Вибираючи рибу, слід звертати увагу на розміри продукту: в невеликих за розміром рибках не встигає скупчитися так багато мікробів і паразитів, скільки вбирають в себе більш великі рибини.

Щоб не попастися на вудку оманливих реалізаторів рибної продукції, найкраще готувати рибні страви вдома.

Річкова риба

Річкова риба і страви з цих сортів користуються великою популярністю. До річкових видів риби відносяться: річкова форель, товстолобик, ліж, судак, карп, білий амур, щука, карась, сом, чехонь, жерех.

У цьому продукті міститься безліч корисних і поживних речовин. Вживання річкової риби зміцнить судини і допоможе впоратися із захворюваннями шкіри. Зважаючи на її низькокалорійність, ідеально підходить для приготування дієтичних страв річкова риба. Користь і шкоду продукту повинні бути відомі кожному.

Так, необхідно знати, що в річковій рибі багато дрібних кісток, вживати її варто з обережністю, особливо дітям. Через її нетривалий термін зберігання рекомендується купувати ще живу.

Червона риба

Морська риба вважається благородною їжею. Її поділяють на червону і білу. До білої належать: лосось, білорибиця, камбала, пікша, сайда, хек. Червона — риба сімейства осетрових: горбуша, кета, форель, сьомга, стерлядь, білуга, осетр, севрюга.

Улюбленою стравою багатьох є морська риба. Користь її незаперечна. Особливо багатими цінними для людського організму речовинами вважаються червоні сорти. Серед наявних у них корисних властивостей виділяється наявність жирів Омега-3. Це так званий корисний холестерин, вживання в їжу якого не тільки зміцнює судини, імунну та ендокринну системи, а й попереджає захворювання кісток і хряща — остеохондрози, артрити та артрози — і навіть онкологічні захворювання. Омега-3 підвищує стійкість організму до іонізуючих випромінювань, тому люди, що живляться червоною рибою, можуть сміливо засмагати на сонці, не ризикуючи отримати опік або сонячний удар. Користь червоної риби полягає в тому, що вживання її в їжу сприяє збереженню зору, а погляд робиться більш ясним. Жири Омега-3 прискорюють мозкову активність, покращують увагу і пам’ять. Селен, а також вітаміни А, D мають дію натуральних антидепресантів і бережуть нервову систему. Корисні речовини червоної риби сприяють підтримці роботи серцевого м’яза, шлунка та ЖКТ.

Копчена риба

Копчення стало популярним способом приготування не тільки риби, а й сиру, м’яса тощо. Багатьом подобається копчена риба. Користь цього способу обробки полягає в тому, що він дозволяє продовжити термін придатності продуктів. Дим для копчення не тільки надає їм запах, а й якісно консервує їх і захищає від шкідливих бактерій. При копченні риба не збагачується шкідливими жирами, а корисні властивості досить добре зберігаються. Холодне копчення є більш щадним, адже при нагріванні деякі потрібні організму речовини зникають.

Разом з додатними властивостями копчення, існують і негативні. Так, дим, яким обробляється риба, може містити в собі речовини, що викликають ракові хвороби, саме тому дана проблема наштовхнула технологів винайти рідкий дим. Він не настільки шкідливий для організму, як звичайний. Слід сказати, що продукти, які зазнали рідкого копчення, за смаковими особливостями поступаються обробленим гарячим способом.

Оселедець

Це один з найулюбленіших продуктів, який прикрашає будь-який стіл — і обідній, і святковий. Користь риби полягає в тому, що оселедець володіє низькою калорійністю і містить багато корисних речовин: вітаміни групи В, Е, А, D, мікроелементи (залізо, калій, магній, йод, фосфор, кальцій), поліненасичені кислоти (Омега-3). Вживання цього продукту благотворно впливає на щитовидну залозу, знижує холестерин у крові. Однак не слід зловживати оселедцем, особливо дуже солоною, адже сіль затримує воду в організмі і порушує роботу всіх органів: підвищується тиск, прискорюється серцебиття, страждають нирки і судини, з’являються набряки.

Рецепти з риби: тушкована форель

Гасіння — це той метод готування, при якому зберігаються корисні речовини, до того ж ця страва підходить для діабетиків і тих, хто хоче скинути зайву вагу, тому користь риби, приготованої таким способом, незаперечна.

Приготування:

  • помити і почистити 2 шт. форелі, позбутися нутрощів, злегка натерти сіллю;
  • 2 голівки цибулі та 2 моркви почистити, порізати кубиками або ломтиками;
  • зелень — петрушку і селеру — порубати, але не надто дрібно;
  • в неглибоку каструлю скласти овочі, додати сіль і 15 шт. чорного перцю горошком, зверху викласти рибу, залити білим вином і оливковою олією;
  • готувати під закритою кришкою на слабкому вогні близько 40 хвилин, після викласти рибу на страву;
  • рибний соус, що залишився в каструлі, процедити, додати 40 г вершкового масла, яєчний білок і швидко перемішати;
  • залити соусом рибу і подати до столу.

Вуха

Для вухи підійде будь-яка річкова риба, але тепер, коли відома користь червоної риби, готуючи традиційні рибні страви, білу все частіше замінюють саме їй.

Приготування:

  • необхідно кинути 200 г вже попередньо очищеної риби та голівку цибулини у 2 л киплячої та підсоленої води;
  • поки вариться риба, почистити 2 картоплини і половинку морквини, порізати;
  • готову рибу викласти в тарілку і накрити;
  • у киплячий рибний бульйон кинути картоплю і морквину, варити до напівготовності, засипати 80 г пшона;
  • за 5 хвилин до готовності кинути в каструлю лавровий лист, 2-3 горошинки запашного перцю і на кінчику ножа молотого;
  • коли вуха звариться, додати рубаної зелені (цибуля, петрушка, кріп).

Домашній оселедець

  • Щоб засолити оселедець в домашніх умовах, спочатку потрібно зробити маринад: у воду (2 склянки) додати 2 ч. л. солі, 1 ч. л. цукру, по 5 горошинок запашного і гіркого перців, 1 лавровий лист, 5 шт. насіння гвоздики. Довести до кипіння, охолодити.
  • Після цього 2 шт. свіжого оселедця помити, почистити, позбутися нутрощів, вирізати жабри, відрізати плавники, хвости.
  • Порізати оселедець на шматки, викласти в банку або глибокий, але не широкий посуд, залити маринадом.
  • Поставити в холодильник на 1,5-2 дні.

Добавить комментарий