Вітграсс: останні відгуки, корисний вплив на організм і приготування в домашніх умовах
Пророщену пшеницю використовують у різних сферах. З кожним днем народні рецепти з використанням даного компонента стають все популярнішими. Чималий інтерес викликає вітграс. Відгуки людей, які зазнали властивостей даного засобу на собі, свідчать про доцільність його застосування і в народній медицині, і в дієтології, і в косметології.
- Що це таке?
- Вітаміни та цінні мікроелементи у складі
- Чи можна змішувати з іншими соками
- Відгуки пацієнтів
- Що корисніше, пшениця або пророщені зерна?
- Максимальна добова доза
- Покази застосування
- Чи варто пити вітграс для підтримки здоров’я
- Лікування порожнини рота
- Шкода і небезпека продукту
- Як вирощувати вітграс самому
- Процес приготування
Що це таке?
Для початку слід розібратися, що ж являє собою вітграс. Сік паростків пшениці називають словом, яке сталося від злиття wheat (пшениця) і grass (трава). Отже, вітграс — це фрагмент втечі пророщених зерен, що володіє вираженим зеленим кольором. Паростки вирощують у спеціальних ємностях — при бажанні такі контейнери продаються в будь-якому квітковому магазині, тому вони підходять і для домашнього застосування. Як тільки паростки досягають близько 13-14 см у висоту, їх зрізають і відправляють на приготування зеленого натурального коктейлю.
Про корисні властивості цього продукту стало відомо не так вже давно. При правильному вирощуванні і приготуванні вітграс здатний мати на організм тільки позитивний вплив. При цьому важливо розуміти, що порушення технології приготування або некоректне вживання соку може геть позбавити напій цінних властивостей. Вітграс протипоказаний в деяких випадках, тому потрібно знати не тільки про достоїнства, але і про недоліки даного засобу.
Вітаміни та цінні мікроелементи у складі
Щоб зрозуміти, чи корисний вітграс, відгуки не потрібні. Достатньо лише ознайомитись з інформацією про склад пшеничного соку, адже це підтверджений науковими дослідженнями факт, а не просто домисли дієтологів, лікарів чи фанатичних прихильників ЗОЖ та правильного харчування. Отже, які ж речовини містяться в хімічному складі пшениці і вітграсі зокрема?
- Хлорофіл. Та сама «зелена» речовина, що відповідає за колір рослин. Застосування вітграса сприяють активній дезінтоксикації організму. За структурою хлорофіл має схожість з молекулами гемоглобіну, що бере безпосередню участь у транспортуванні кисню до внутрішніх органів.
- Вітамін Е. В одній порції рідини, отриманої з паростків (приблизно 30 мл), міститься добова норма токоферолу. Ця речовина пригнічує активність вільних радикалів, створює захист шкіри від старіння і шкідливого впливу ультрафіолету.
- Клітковина. Це обов’язковий елемент повноцінного раціону, який стабілізує роботу травної системи, відновлює метаболізм, виводить з організму шлаки і токсини.
- Гормони. Будучи рослинними аналогами лізину, триптофану і фенілаланіну, речовини, що містяться у вітграсі, сприяють поліпшенню настрою, підвищують концентрацію уваги і продуктивність праці, тонізують весь організм.
Чи можна змішувати з іншими соками
При цьому варто зазначити, що коктейль, приготований з паростків пшениці, необов’язково пити в чистому вигляді. Він має специфічний смак, який не всім доводиться до душі. Зелену рідину можна поєднувати зі свіжовижатим яблучним, шпинатним, селерейним, буряковим, морквяним соком. Крім того, що смак мікса буде набагато приємніше, напій буде мати додаткові корисні властивості.
Крім того, користь вітграса для організму полягає в тому, що при регулярному споживанні цей коктейль надає імуностимулюючу дію. У ньому містяться хімічні компоненти, які покращують захисні сили організму. Також варто відзначити наявність антиоксидантів у складі соку з паростків пшениці. Вітграс відновлює нормальний кислотно-лужний баланс, не допускає розвитку онкологічних захворювань, перешкоджає передчасному старінню і підвищує несприйнятливість до інфекцій. Крім цього, у складі даного продукту присутні вітаміни груп А, С, В.
Відгуки пацієнтів
Якщо вірити відгукам тих, хто приймав сік паростків пшениці, то ефект від регулярного прийому даного засобу неймовірний. Судячи з відгуків, вітграсс допоміг багатьом оздоровитися і поліпшити самопочуття при цілому ряді захворювань. Більшість коментарів присвячено цілющим властивостям зеленого коктейлю при лікуванні респіраторних захворювань, вірусних інфекцій. Відзначається, що вітграс відмінно справляється з розладами ЖКТ, очищає кишечник і виводить токсини за рахунок високого вмісту клітковини. Сік паростків пшениці в цьому випадку виконує роль сорбенту, що притягує до себе шкідливі речовини і виводить його з організму. В результаті прийому лікувальної рідини у пацієнтів проходять болі в животі, ізжога, метеоризм.
За відгуками, вітграс робить людину більш енергійною, наділяє її бадьорістю, силою. Багато хто відзначає, що після тижня застосування соку нормалізується кров’яний тиск, пропадає втома, слабкість, сонливість. Деякі пацієнти захоплено відгукуються про користь вітграса для схуднення. Виходячи з наявних даних, людям вдається скинути в середньому 2-4 кілограми за два тижні регулярного вживання соку. Однак фахівці вважають, що втрата ваги — це нормальна реакція організму на прискорення обміну речовин, яке запускає даний продукт. Вітграс насичує організм вітамінами і не допускає появи помилкових сигналів голоду.
Що корисніше, пшениця або пророщені зерна?
Існує думка, що пророщена пшениця володіє великим набором корисних речовин і є більш цінною. Нібито зерна, проростаючи, втрачають значну кількість корисних компонентів. Насправді це зовсім не так: пшениця і вітграс володіють абсолютно однаковим набором корисних речовин, якщо порівнювати один і той же обсяг паростків.
Головною відмінністю між цими двома родинними продуктами є те, що в зернах пшениці присутній глютен, а в молодих зелених втечах його немає. Клейковина в пшениці з’являється в період формування зерен. У деяких людей ця речовина викликає таке захворювання, як целіакія, тому сік паростків, який не містить глютену в своєму складі, вважається одним з найкорисніших і безпечних натуральних напоїв.
Вітграс володіє унікальними лікувально-профілактичними та терапевтичними властивостями за рахунок вмісту цілого комплексу амінокислот, мінералів, вітамінів і різних ферментів. У незначних кількостях у соку паростків пшениці міститься магній, мідь, калій, селен, цинк. Всі цінні речовини присутні тут в елементарній формі, тобто вони вже розщеплені і при вживанні відразу ж надійдуть у кровотік. У комплексі з антиоксидантами вітграс надає антибактеріальну, протипухлинну і протизапальну дію.
Максимальна добова доза
Дієтологи і гастроентерологи не рекомендують зловживати соком з паростків пшениці. Щоб збагачувати організм необхідною кількістю корисних речовин, достатньо пити в день по 30 мл соку із зелених втечі. У разі необхідності добовий обсяг можна збільшувати до 50-60 мл.
При цьому приймати вітграс у нерозбавленому вигляді лікарі не радять. Часто у пацієнтів виникає головний біль і нудота як індивідуальна реакція організму на даний продукт. У таких випадках рекомендується розбавляти сік з паростків пшениці фруктовим або овочевим соком. В аптеці продається вітграс у порошкоподібній формі. Його застосовують, розбавляючи з водою і ретельно перемішуючи перед вживанням (на 1 склянку води беруть 1 ч. л. сухого вітграса).
Покази застосування
Вітграсс не може повною мірою стати заміною традиційним способам лікування, але він здатний посилити дію лікарських засобів. Сьогодні від докторів вузьких спеціалізацій все частіше можна почути рекомендації про застосування соку з молодих паростків пшениці паралельно з медикаментозним курсом. Найпоширенішими проблемами, за наявності яких пацієнтам рекомендують вживати зелений коктейль, є:
- Порушення кислотно-лужного балансу. Будь-які зміни в організмі, пов’язані з метаболізмом, роблять нас вразливими до впливу різних факторів, хвороботворних мікробів і вірусів. Пшеничний сік стабілізує всі хімічні показники.
- Ожиріння. Рідина, отримана з паростків, стимулює вироблення соляної кислоти і не дає засвоюватися шкідливому холестерину. Вітграсс здорово очищає кишечник, але якщо приймати його регулярно, можна позбутися і зайвої ваги. Крім того, ця цілюща рідина сприяє зменшенню подразнення слизової кишківника, тому приймати сік потрібно при багатьох захворюваннях, таких як виразковий коліт, проктит, сигмоїдит, хвороба Крона.
- Судинні патології. Щоденне вживання пшеничних паростків гарантує поліпшення хімічного складу крові за короткий період. Вітграс очищає судини від холестеринових бляшок, робить стінки артерій еластичними.
- Дерматологічні хвороби. Протираючи епідерміс зеленим соком або кубиком льоду, приготовленим з вітграса, можна зняти запалення при екземі, псоріазі, дерматиті, усунути свербіння при алергічних висипаннях, укусах комах.
Крім того, вживання соку з пшеничних втечі є дієвим методом профілактики злоякісних процесів в організмі. Причому в цьому випадку, як і у всіх вищевикладених, приймати достатньо по 30 мл щодня.
Чи варто пити вітграс для підтримки здоров’я
Безсумнівно, приймати цей засіб можна не тільки тим, хто має певні проблеми зі здоров’ям, але й тим, хто хотів би запобігти їхній появі. Так, наприклад, зелений сік може служити відмінною профілактикою від хвороб при ослабленому імунітеті.
При вживанні вітграса організм заповнюється натуральними речовинами з імуномодулюючими властивостями. Чималу роль тут відіграє і очищення кишечника від шлаків. Звільнені від токсичних речовин стінки кишечника стають здатними всмоктувати більше вітамінів і мікроелементів, а значить, краще протистояти хвороботворному впливу ззовні.
Якщо вірити відгукам, то багато жінок приймали вітграс, щоб уповільнити настання природних процесів старіння під впливом негативних умов навколишнього середовища, а чоловіки з його допомогою боролися з облисінням. Цей продукт дуже корисний при дистрофії капілярів шкіри голови — найбільш поширеної причини алопеції.
Сік пшеничних втечі відмінно допомагає при втомі, стимулює мозкову активність, підвищує стресостійкість і настрій. Пити вітграс рекомендують і при постійних фізичних навантаженнях і активних заняттях спортом. Засіб допомагає швидко відновлюватися після виснажливих тренувань.
Лікування порожнини рота
Стоматологи рекомендують вживати сік пшеничних втечі для зміцнення здоров’я ротової порожнини. Завдяки антибактеріальним властивостям, вітграс призначають за наявності кариозних вогнищ. Його застосування дозволить не допустити поширення інфекції на здорові зуби. Для підтримки здоров’я десен особливо цінні вітаміни А, Е, магній і цинк, присутні в складі напою.
Лікування стоматологічних недуг здійснюється шляхом полоскання ротової порожнини соком паростків пшениці. При стоматиті, гінгівіте, пародонтіть рекомендується готувати розчин з вітграса, дотримуючись наступної пропорції: одну частину зеленого коктейлю розбавляють шістьма частинами води. Полоскати рот лікувальним розчином потрібно протягом однієї хвилини щоранку після чищення зубів.
Шкода і небезпека продукту
Часто можна побачити інформацію про те, що вітграс небезпечний для організму. Переважна частина таких висловлювань не обґрунтована, але все ж деякі з них мають серйозні аргументи. Сік паростків пшениці не можна вживати за наявності певних протипоказань. До них відноситься:
- Гастрит і виразкова хвороба шлунка. Вся справа в тому, що в складі вітграса присутні безліч активних ферментів, які підсилюють роздратування слизової шлунка, а це може призвести до прогресування хвороби.
- Період вагітності та лактації. Підтверджених даних про те, як вітграс впливає на плід, немає. Але все ж засіб містить занадто багато активних компонентів, вплив яких може виявитися непередбачуваним, тому не варто пити його під час вагітності і годування грудьми.
- Анемія. При дефіциті заліза в організмі приймати вітграс небажано, оскільки сік частково вимиває цю речовину з організму.
- Алергічна реакція. Незважаючи на те що зустрічається в одиничних випадках, вводити вітграс у раціон потрібно з обережністю.
Як вирощувати вітграс самому
Сік з паростків пшениці має специфічну особливість: після приготування він втрачає свої корисні властивості буквально через 15-20 хвилин. Якщо його відразу ж помістити в холодильник, напій заощадить свою харчову цінність ще на одну годину.
Раніше відшукати вітграс можна було тільки в магазинах, що спеціалізуються на продажу інгредієнтів для здорового харчування. Сьогодні ж більшість його прихильників воліють робити заготовки самостійно, у зв’язку з чим досить актуальним є питання про те, як приготувати вітграс в домашніх умовах. Отже, коротко опишемо процес вирощування і приготування паростків пшениці:
- Для вирощування знадобиться контейнер з отворами для повітрообміну ґрунту. У нього викладають невеликий шар вологої землі. Підійде як городній ґрунт, так і біогумус, який продається в спеціальних магазинах.
- Попередньо замочене у воді на пару годин насіння викладає на підготовлену поверхню і пересипає грунтом середнього ступеня вологості.
- Потім конструкцію накривають поліетиленом для створення парникового ефекту на кілька днів. Як тільки паростки проклюнуться, плівку знімають.
- Для вирощування вітграса потрібно не менше 10 днів. Протягом цього часу землю потрібно помірно поливати, не допускаючи застою води.
- Як тільки паростки досягнуть 12-13 см, на цьому вирощування припиняється. Їх акуратно зрізають і пускають на приготування соку.
Якщо втечі перевищили рекомендовану довжину, переживати не варто. Якщо ж паростки довго не проклевуються або ростуть надто повільно, потрібно поміняти ґрунт. Використовувати мінеральні добрива або синтетичні стимулятори зростання не можна.
Процес приготування
Щоб отримати сік з паростків, знадобиться шнекова соковижималка. Якщо її немає, то пучок молодих втечі пшениці можна перекрутити через м’ясорубку. Паростки викладають у контейнер, наливають туди трохи води. Щоб приготувати вітграс, подрібнену кашицю віджимають через марлю. Отриманий сік потрібно випити відразу ж або поставити в холодильник. Бажано приймати напій натощак, відповідно, і готувати сік потрібно зранку. Обсяг порцій і частоту їх прийому можна визначати самостійно, але при цьому вкрай небажано вживати більше 60 мл вітграса на добу.
- Попередня
- Наступна