Содержимое
Відруби при запорі: рецепти та варіанти приготування, види відрубів, правила прийому, протипоказання, корисні властивості та шкода
Періодично запори трапляються у кожної людини. Адже робота кишечника залежить від особливостей харчування та наявності речовин, що стимулюють його перистальтику. Якщо в раціоні не вистачає клітковини та харчових волокон, кишечник буде працювати гірше. У цьому випадку рекомендується вживати при запорі відруби, які є джерелом харчових волокон. Вони мають сприятливий вплив на систему травлення, тому можуть вживатися для нормалізації її роботи.
- Що таке отруби
- Яку дію чинять відруби
- Види відрубів
- Користь відрубів при запорах
- Протипоказання до їх використання
- Які відруби корисніші при запорах
- Інші види відрубів
- Правила застосування
- Як вживати отруби
- Рецепти приготування
- Відруби від запору: відгуки про застосування
Що таке отруби
Довгий час отруби вважалися відходами борошномельного виробництва. Адже це оболонка зерна і те, що залишається від нього після перемелювання в борошно. Відруби викидалися, хоча ще в давнину багато вчених говорили про їхні корисні властивості. Але тільки в останнє століття їх перестали використовувати в їжу, в результаті чого в раціоні людей стало не вистачати харчових волокон. Дослідження вчених довели, що відруби мають корисні властивості. Тому останнім часом їх стали рекомендувати при деяких патологіях органів ЖКТ.
Вчені виявили, що відруби допомагають при запорах і нормалізують травлення завдяки своєму багатому складу. У них міститься оболонка зерна, яка багата на клітковину, вітаміни та мінерали. Отруби містять велику кількість вітаміну А, В, цинку, калію, селену, хрому, міді, магнію. Є в них також протеїн і харчові волокна.
Яку дію чинять відруби
Найчастіше використовують отруби при запорах, а також для схуднення. Але цей продукт має багато корисних властивостей, які дозволяють вживати його при різних патологіях, а також для загального оздоровлення. При правильному застосуванні відруби чинять таку дію:
- очищають організм від шлаків і токсинів;
- виводять продукти обміну речовин, прискорюють розщеплення жирів;
- сприяють зниженню холестерину;
- нормалізують рівень глюкози в крові;
- покращують мікрофлору кишківника;
- підвищують імунітет;
- покращують загальний стан здоров’я.
Види відрубів
У продажу зараз можна знайти різні отруби, розфасовані в пакети. Є також гранульовані або спресовані в кульки. Іноді вони виробляються з різними смаковими добавками і ароматизаторами. Для лікування запорів найкраще використовувати розсипні відруби. Вони можуть бути дрібного помолу або великі.
Будь-який лікар при відповіді на питання, які відруби краще при запорах, відповість, що пшеничні або вівсяни. Вони мають найм’якшу дію, не дратують слизову. Їх можна застосовувати навіть при різних патологіях ЖКТ під час ремісії. За відсутності захворювань, якщо запор викликаний похибками в харчуванні або малорухливим способом життя, можна вживати житні отрути. Вони більш грубі, тому добре очищають кишечник. Також можна спробувати гречані, рисові або кукурудзяні, але їх складніше знайти в продажу.
Користь відрубів при запорах
Це харчовий продукт, який майже не перетравлюється. Відруби є джерелом харчових волокон. Вони вбирають воду, набухаючи і заповнюючи кишечник. При цьому вони вільно проходять по всьому травному тракту, дратують його стінки, стимулюючи перистальтику. Попутно вони пов’язують і виводять всі шлаки і токсини. Збільшення в розмірах відрубів сприяє тому, що вони надовго дозволяють зберегти відчуття ситості, що корисно при дотриманні дієт для схуднення.
Відруби можуть без додаткового застосування лікарських засобів налагодити своєчасне випорожнення кишківника. Вони поліпшують травлення, виводять токсини, стимулюють перистальтику і запобігають застій калових мас. Включення цього продукту в раціон допоможе відновити нормальну дефекацію при неправильному харчуванні, ледачому кишечнику, наявності зайвої ваги.
Протипоказання до їх використання
Не завжди при запорах можна собі допомогти за допомогою відрубів. Якщо робота кишечника порушується через захворювання травного тракту, необхідно приймати лікарські препарати. У цьому випадку отруби можна використовувати для лікування тільки після консультації з лікарем. Адже при багатьох патологіях грубу клітковину вживати не можна, оскільки вона може погіршити стан і посилити запалення. До протипоказань для використання відрубів належать такі випадки:
- гастрит, гастродуоденіт або виразкова хвороба в стадії загострення;
- гострий або хронічних панкреатит;
- коліт, хвороба Крона;
- спакучі процеси в травному тракті;
- синдром роздратованого кишківника;
- діарея;
- кишкова непрохідність;
- жовчокам’яна хвороба;
- індивідуальна непереносимість злакових продуктів;
- ранній дитячий вік;
- з обережністю потрібно вживати їх при вагітності.
Які відруби корисніші при запорах
Для нормалізації роботи кишечника можна вживати будь-які види відрубів. Але найкориснішими і тому поширеними вважаються пшеничні, вівсяні і житні.
- Пшеничні отруби при запорах застосовуються найчастіше. Це найпоширеніший і доступний продукт. Ці отруби очищають кишечник, стимулюючи його роботу. Вони добре вбирають воду, тому під час лікування потрібно випивати не менше 2 літрів рідини.
- Також дуже популярним джерелом клітковини є вівсяні відруби. Запор проходить швидко при їх правильному вживанні. Вживають вівсяні отруби з водою, кефіром, йогуртом. Вживати їх можна двічі на день.
- Житні отруби містять багато грубих харчових волокон. Також у них є антиоксиданти. Житні відруби застосовують при запорах, які не пов’язані із загостренням патологій ЖКТ, найчастіше в тому випадку, коли вони викликані неправильним харчуванням або малорухливим способом життя. Їх додають в їжу, розмочують у воді або змішують з кефіром. Приймати житні отруби можна не більше 30 г на день.
Інші види відрубів
Багато хто цікавиться, які відруби при запорах застосовуються ще? В принципі можна використовувати будь-які: гречані, рисові, кукурудзяні та інші. Всі вони містять харчові волокна, тому добре налагоджують роботу кишечника. Вживати різні види відрубів можна також по 20-30 грамів на день. Їх розмочують водою, молоком або кисломолочними продуктами.
Будь-які отруби можна вживати, якщо у людини тільки проблеми з випорожненням кишківника. Якщо ж є інші патології, краще порадитися з лікарем. Адже наприклад, житні відруби не можна вживати при гастриті або панкреатиті, а вівсяни добре допомагають боротися із зайвою вагою.
Правила застосування
Незважаючи на те, що відруби при запорах рекомендують навіть лікарі, вживати їх потрібно правильно. Є певні рекомендації, дотримуючись яких, можна налагодити своє травлення, не призводячи до появи небажаних реакцій.
- Приймати відруби при запорі можна тільки в тому випадку, якщо немає серйозних патологій травного тракту або інших протипоказань.
- Вживати їх можна в обмежених кількостях, обов’язково дотримуючись рекомендованого дозування.
- Приймають відруби не в сухому вигляді, а після розмочування. На кожну порцію відрубів обов’язкова склянка води. За відсутності рідини вони здатні порушити роботу кишківника ще більше.
- При хронічних запорах, а також при наявності інших симптомів порушення травлення необхідно проконсультуватися з лікарем, можливо, потрібно буде приймати певні лікарські препарати.
- Вживати відбитки можна не довше 2 місяців. Потім потрібно зробити перерву на місяць і курс лікування можна повторити.
Як вживати отруби
Зараз у магазинах і аптеках можна знайти безліч варіантів продуктів з відрубами. Це можуть бути кульки або гранули з різними смаками, які можна їсти прямо так. Але з лікувальними цілями найкраще використовувати необроблені відруби. Вони являють собою великі або дрібні пластівці, іноді продаються у вигляді борошна грубого помолу. Зазвичай прихильники здорового харчування додають їх в каші, салати і випічку.
Але потрібно знати, як вживати відруби при запорах правильно. У сухому вигляді вони не принесуть користі, оскільки очищуючими властивостями вони мають тільки при зв’язуванні з водою. Зазвичай рекомендують залити потрібну кількість відрубів окропом і дати постояти близько півгодини. Потім воду злити, а густу кашеобразну масу вживати для лікування. Можна також заливати відруби кефіром, молоком, змішувати з йогуртом, додавати в каші. Але в будь-якому випадку при лікуванні відбитками потрібно випивати в день не менше півтора літрів води.
Рецепти приготування
Людям, які страждають від хронічних запорів, іноді доводиться приймати відруби тривалий час. Щоб уникнути одноманітності, можна користуватися різними рецептами приготування таких ліків:
- 2 столові ложки пшеничних відрубів залити склянкою гарячого молока і добре укутати. Через 40 хвилин ліки готові. Вживати його потрібно по столовій ложці вранці до сніданку.
- Цілющий напій з лимонним соком готують з пшеничних відрубів. Потрібно 1 склянку проварити в літрі води протягом години. Потім процедити і додати в рідину лимонний сік до смаку.
- Медова відрубна вода застосовується в тому випадку, коли груба клітковина хворому протипоказана. Для її приготування потрібно на ніч залити відруби окропом. Вранці збовтати, процедити і розчинити в напої ложку меду. Випити натощак за годину до прийому їжі.
- З вечора 20-30 г відрубів залити склянкою кефіру і поставити в холодильник. Вранці з’їсти замість сніданку. Можна додати сухофрукти або ягоди до страви. Обов’язково запити склянкою води. Через годину можна поснідати, якщо буде апетит.
- При запорах корисно вживати очищаючий салат. Залити водою 20 г відрубів, дати їм розбухнути. Натерти відварений буряк, додати зелень і проціжені відруби. Заправити лляною або оливковою олією.
- Вранці при схильності до запорів можна готувати корисну кашу. Потрібно 2-3 ложки відрубів проварити в склянці води або молока кілька хвилин. Додати порізаний чорнослив. Довести до кипіння, накрити кришкою і вимкнути. Після остигання додати трохи меду. За півгодини до вживання каші, а також через годину після неї потрібно випити склянку води.
Відруби від запору: відгуки про застосування
Зараз багато хто віддає перевагу народним методам лікування. Вважається, що вони діють більш м’яко і не мають побічних ефектів. Насправді при правильному застосуванні і дотриманні дозування відруби — це ефективні і безпечні ліки для очищення кишківника. Багато людей відзначають, що рятуються з їх допомогою від запорів, причому при цьому не застосовують ніяких ліків. Але є такі, яким не подобається смак цього продукту і його вид. Вони воліють лікуватися за допомогою спеціальних препаратів.
- Попередня
- Наступна