Содержимое
Відрижка після їжі: можливі причини та терапія
У кожної людини іноді виникають епізоди відрижки повітрям після їжі. Багатьох людей абсолютно не турбує цей стан, але до тих пір, поки він не набуває регулярного характеру, особливо якщо йому супроводжують тривожні симптоми. Важливо знати, що відрижка після їжі може бути пов’язана як з нормальними фізіологічними процесами, так і з різними патологіями.
- Механізм формування
- Причини виникнення фізіологічної відрижки
- Причини появи патологічної відрижки
- Види галасливого відходження газів
- Супутні симптоми
- Діагностика
- Медикаментозна терапія
- Організація харчування
- Народні методи
- Насамкінець
Механізм формування
У шлунку людини завжди присутнє повітря. Він необхідний для того, щоб стимулювати секреторну і рухову функції органу. Обсяг газової бульбашки у кожної людини індивідуальний, даний показник залежить не тільки від віку, але і від того, наскільки правильно організований процес вживання їжі.
У нормі надлишки повітря виходять через анальний отвір і ротову порожнину. В останньому випадку процес відбувається абсолютно непомітно для людини. Коли під впливом різних факторів у шлунку значно збільшується кількість повітря, тиск в органі підвищується. Цей стан запускає процес скорочення м’язів. Одночасно з цим заслінка між шлунком і стравоходом розслабляється, а сфінктер між органом і дванадцятипалою кишкою стискається. Закономірним результатом і є відрижка — раптове, неконтрольоване і галасливе відходження надлишків газу через ротовий отвір. Вона не є захворюванням, але може служити ознакою різних недуг органів травної системи.
Причини виникнення фізіологічної відрижки
Неконтрольований вихід повітря зі шлунка не завжди служить симптомом якоїсь недуги. Проте, якщо він носить регулярний характер, необхідно звернутися до терапевта або гастроентеролога.
Найбільш поширеними причинами відрижки повітрям після їжі є:
- Аерофагія. Це стан, що характеризується надмірним заковтуванням газу під час прийомів їжі. Воно є наслідком переїдання, швидких перекусів, бесід у процесі поглинання їжі, вживання газованих напоїв, куріння, закладеності носа. У деяких випадках стан обумовлений психоемоційною нестабільністю.
- Інтенсивні фізичні навантаження незабаром після трапези.
- Ігнорування принципів правильного харчування, а також включення в раціон продуктів, що підвищують газоутворення в шлунку (бобових, свіжої капусти, хліба тощо).
- Період виношування дитини. У III триместрі купол діафрагми підвищується і збільшується внутрішньобрюшний тиск, що стає причиною відрижки після їжі. Це відбувається за рахунок збільшення матки в розмірах.
Важливо розуміти, що поодинокі епізоди відрижки не є приводом негайного звернення за медичною допомогою. Консультація лікаря необхідна, якщо вихід газу з ротової порожнини відбувається щодня і супроводжується іншими неприємними симптомами.
Причини появи патологічної відрижки
Якщо при даному стані відчуваються неприємний запах і/або присмак, а воно носить регулярний характер, в більшості випадків це свідчить про якесь захворювання.
Найбільш поширеними причинами частої відрижки після їжі є такі патології:
- Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба. Під впливом провокуючих факторів знижується тонус нижнього стравоходного сфінктера. Після того як їжа потрапляє в шлунок, заслінка змикається не до кінця, дозволяючи їй і газам частково вийти назад.
- Грижа стравоходного отвору діафрагми. При даній патології відбувається невелике зміщення органів у грудну порожнину. Закономірним результатом є порушення їх нормальної роботи.
- Склеродермія. Дане захворювання є системним, оскільки в патологічний процес залучаються практично всі тканини і органи, при цьому шлунок і кишечник вражаються в більшості випадків. Через порушення їхньої роботи суттєво сповільнюється процес просування їжі, сфінктери також перестають нормально функціонувати, завдяки чому відрижка після їжі виникає регулярно.
- Неатрофічний гастрит. Це патологія, що характеризується запаленням слизової шлунка. Життєдіяльність хвороботворних мікроорганізмів призводить до підвищення кислотності в органі. Як правило, робота нижнього стравоходного сфінктера також порушується. У результаті частина їжі закидається назад у стравохід, а надлишки повітря виходять за допомогою ротової порожнини.
- Виразка шлунка. Це захворювання хронічного характеру, в момент загострення якого на слизовій шлунка формується обмежений дефект. У більшості випадків патологія розвивається на тлі підвищеної кислотності. Якщо при цьому порушена робота сфінктерів, відрижка повітрям після їжі виникає постійно.
- Стеноз привратника. Захворювання пов’язане з звуженням або повним перекриттям просвіту даного сфінктера, в результаті чого виникають труднощі з проходженням частково обробленої їжі в дванадцятипалу кишку. Завдяки цьому шлунок починає переповнюватися, а його вміст — застоюватися. Наслідком цього є закидання їжі назад у стравохід.
- Дуоденогастральний рефлюкс. Захворювання розвивається на тлі порушення шлунково-кишкової моторики. Воно може бути як самостійною патологією, так і симптомом ряду недуг. Характеризується частковим закиданням вмісту дванадцятиперстної кишки назад у шлунок.
- Атрофічний гастрит. Це захворювання шлунка, при якому в слизовій оболонці відбувається заміщення епітеліальної тканини сполучної. При цьому його сік більше не здатний знищувати хвороботворних мікроорганізмів, життєдіяльність яких запускає процеси гниття і бродіння. Вони, в свою чергу, пов’язані з надмірним виділенням газу.
- Хронічний панкреатит. Збій у роботі підшлункової залози призводить до порушення травлення і повільної евакуації переробленої їжі з кишечника. В результаті створюється сприятливе середовище для розмноження різних патогенних мікроорганізмів, які також викликають процеси гниття і бродіння.
- Рак шлунка. Пухлина ускладнює проходження їжі в дванадцятиперстну кишку. Їжа починає накопичуватися і гнити в шлунку, що супроводжується виділенням великої кількості газу.
Також постійна відрижка після їжі може служити симптомом захворювань наступних органів і систем:
- жовчного міхура;
- серцево-судинної;
- печінки.
У будь-якому випадку з’ясовувати причину повинен лікар. За результатами досліджень він призначає лікування основного захворювання.
Види галасливого відходження газів
Для того щоб зрозуміти, чому відрижка після їжі з’являється регулярно, потрібно також звернути увагу на її характер і запах, який при цьому з’являється.
Вона може бути:
- беззвучною;
- галасливою;
- порожній (немає ні запаху, ні смаку);
- з їжею (зі шлунка вміст частково потрапляє назад у ротову порожнину);
- без смаку;
- із запахом (кислим, тухлим, гірким).
Дана інформація дозволяє лікарю поставити попередній діагноз.
Супутні симптоми
Якщо причиною відрижки після їжі є неправильна організація процесу харчування, вона не супроводжується якимись дискомфортними відчуттями. Крім того, галасливий вихід газів, як правило, не має смаку і запаху. Необхідно звернутися до лікаря, якщо він супроводжується різними неприємними симптомами.
При різних захворюваннях органів, що беруть участь у процесі травлення, людина може відчувати одночасно з відрижкою після їжі:
- біль і дискомфорт у шлунку;
- неприємний запах з ротової порожнини;
- печіння за грудиною, що посилюється при нахилі тулуба вперед;
- нудоту;
- дискомфорт при ковтанні;
- ізжогу;
- подряпання в горлі.
Крім того, більшість пацієнтів скаржиться на підвищений слиновиділення і метеоризм.
При недугах печінки і жовчного міхура можуть з’явитися наступні супутні симптоми:
- біль або почуття тяжкості в правому підребер’ї;
- нудота;
- неприємний присмак у роті (найчастіше гіркий);
- метеоризм;
- непереносимість жирної їжі;
- слабкість;
- швидка стомлюваність.
При патологіях серцево-судинної системи людина скаржиться не тільки на відрижку після їжі, а й на наступні стани:
- больові відчуття в епігастральній області;
- нудоту;
- блювоту, після якої не настає почуття полегшення;
- здуття живота;
- учнівське серцебиття;
- підвищений артеріальний тиск;
- холодний піт;
- блідість кожного покриву;
- запаморочення;
- слабкість;
- раптове почуття переляку;
- перебої в роботі серця.
Діагностика
Оскільки постійна відрижка після їжі може супроводжуватися багатьма тривожними симптомами, пацієнту необхідно здати аналізи і пройти ряд досліджень, обсяг яких визначає лікар.
Він же проводить первинну діагностику, що включає в себе наступні етапи:
- Опитування. У процесі бесіди фахівець цікавиться скаргами пацієнта, уточнює, як часто його турбує відрижка, які вона має особливості.
- Пальпацію.
На підставі отриманої інформації лікар оформляє направлення на обстеження, що включає лабораторні та інструментальні методи діагностики.
До перших належать:
- Клінічне дослідження сечі.
- Аналіз крові (загальний, на цукор, електроліти, антитіла до хелікобактер пілорі).
Залежно від симптомів і їх вираженості лікар може включити в обстеження такі методи діагностики захворювань органів травної системи:
- Фіброгастродуоденоскопію. Дозволяє підтвердити або виключити наявність гастриту і виразкової хвороби.
- Рентген. Проводиться після введення контрастної речовини. Пацієнт спочатку приймає вертикальне положення, потім лягає на кушетку. Даний спосіб дозволяє діагностувати патології, при яких відбувається закидання вмісту шлунка в стравохід.
- УЗД органів черевної порожнини. У процесі дослідження аналізується ступінь їх функціонування, виявляються новоутворення і конкременти.
- Езофаготонокімографію. За допомогою даного методу оцінюється тонус кардіального сфінктера. За наявності порушень визначається їх ступінь.
- Езофагофіброскопію. У процесі дослідження визначається причина закидання вмісту шлунка в стравохід. Також підтверджується або виключається наявність фіброзу.
- Внутрішньопищівничу рН-метрію. Метод передбачає добовий моніторинг за показником кислотності в органах травної системи.
На підставі результатів діагностики лікар визначає причину відрижки повітрям після їжі. Лікування спрямоване на боротьбу з основним захворюванням та усунення неприємних симптомів.
Медикаментозна терапія
Якщо раптовий вихід газів з рота — не наслідок розвитку серйозних патологій, лікар рекомендує деякий час дотримуватися дієти і дотримуватися певних правил під час будь-якої трапези. У випадках, коли будь-яке захворювання є причиною відрижки після їжі, лікування і подальше спостереження здійснює гастроентеролог. Схема терапії складається на підставі отриманих результатів і з урахуванням індивідуальних особливостей здоров’я пацієнта.
Крім того, для усунення симптомів лікар призначає препарати, дія яких спрямована на позбавлення від болю, нормалізацію показника кислотності шлункового соку, зменшення обсягу газової бульбашки в органі.
Організація харчування
У багатьох випадках лікування відрижки після їжі зводиться до коригування раціону. Важливе значення має те, як і за яких обставин людина вживає їжу.
Для того щоб істотно знизити ймовірність виникнення відрижки, необхідно дотримуватися таких правил:
- Добре пережовувати їжу. У ротовій порожнині вона повинна бути максимально подрібнена і змочена слиною.
- Не вживати жувальну гумку.
- Пити тільки негазовану воду.
- Не вживати їжу, що сприяє появі підвищеного газоутворення (капусту, кисневі коктейлі, бобові культури тощо).
- Їсти через невеликі проміжки часу маленькими порціями (200 г). На день має налічуватися приблизно 5-6 прийомів їжі.
- Вживати напої безпосередньо з ємності, не користуючись ложками і трубочками.
Таким чином, якщо похибки в харчуванні є причиною відрижки повітря після їжі, лікування і подальше спостереження не потрібні. У більшості випадків дотримання перерахованих вище правил допомагає позбутися раптового виходу газів.
Народні методи
За допомогою нетрадиційних способів лікування також можливо позбутися відрижки. Важливо пам’ятати, що всі дії повинні бути узгоджені з лікуючим лікарем, оскільки багато компонентів можуть погіршити ситуацію або нейтралізувати дію медикаментів.
Найбільш ефективні рецепти від підвищеного газоутворення в шлунку:
- Підготувати сік з алое і журавлини, обсяг кожного повинен становити 100 мл. Змішати інгредієнти, після чого додати до них 1 ст. л. меду. Залити отриману суміш 200 мл теплої кип’яченої води. Ще раз все добре перемішати. Отриманий засіб необхідно приймати наступним чином: перші 7 днів — по 1 ст. л. 3 рази на день, наступний тиждень — перерва. Курс лікування становить 6 місяців.
- Підігріти козяче молоко. Пити його необхідно тричі на день по 200-400 мл. Тривалість лікування становить не менше 2 місяців.
- Підготувати сушений корінь аїру. Ретельно його розтолочь до порошкоподібного стану. Засіб потрібно приймати за кілька хвилин до трапези в кількості 0,5 год.
- Вичавити сік з картоплі та моркви. Обсяг кожного повинен становити 50 мл. Складові змішати. Отриманий сік необхідно пити тричі на день. Альтернативою цьому способу може стати перекус морквою або пюре з неї після кожного прийому їжі.
- Підготувати 2 ст. л. коріння дев’ясила. Залити їх 1 л води, довести до кипіння. Через 15-20 хвилин прибрати ємність з вогню, дати відвару охолонути. Щодня (по 2 рази) потрібно пити по 100 мл засобу перед вживанням їжі. Курс лікування становить 7 днів.
- Для приготування настою підготувати сушені трави: тисячолістник (15 г), листя м’яти перцевий (15 г), вахту трилисну (2 г), звіробій (30 г), насіння укропу (15 г). Ретельно перемішати всі складові. Залити 2 ст. л. отриманого збору 400 мл кип’яченої води. Залишити на 2 год, потім процедити. Настій вжити протягом дня невеликими порціями.
Важливо розуміти, що будь-яка цілюща рослина є потенційним алергеном. Після першого прийому рекомендується звернути увагу на стан шкірних покривів, загальне самопочуття тощо.
Насамкінець
Кожна людина знайома з таким станом, як відрижка після їжі. Якщо епізоди раптового виходу газів трапляються вкрай рідко, приводу для занепокоєння немає. За медичною допомогою потрібно звертатися в тому випадку, коли відрижка супроводжується низкою тривожних симптомів (нудотою, блювотою, болем, неприємним запахом тощо) і виникає регулярно. Після збору анамнезу лікар оформить направлення на обстеження, за результатами якого стане зрозуміло, що послужило причиною частого виходу газів через ротову порожнину.
- Попередня
- Наступна