Содержимое

Варена кукурудза при схудненні — калорійність, специфічні особливості вживання та рекомендації

Здоров’я Перегляди: 76

Одним з важливих складових раціону харчування будь-якої людини, що стежить за своєю вагою, є злаки. Кукурудза — яскравий представник даного сімейства. Вона багата всіма необхідними вітамінами і мікроелементами, що підтримують організм у процесі позбавлення від непотрібних кілограмів. Щодо того, чи можна їсти варену кукурудзу при схудненні, будь-який дієтолог відповість ствердно. Її солодкі зірки можуть виступати як самостійна страва або служити доповненням до іншої їжі.

  • Корисні властивості
  • Протипоказання
  • Енергетична цінність
  • Денна норма
  • З якими продуктами потрібно поєднувати?
  • Рекомендації щодо приготування
  • Насамкінець


Корисні властивості

Людина, яка поставила перед собою мету позбутися зайвої ваги, повинна ретельно продумати свій раціон. У ньому повинні бути присутні продукти, що містять всі життєво важливі речовини для підтримки нормального функціонування організму.

Варена кукурудза при схудненні — головний помічник. За своїми якостями вона поступається лише пшениці і рису. Кукурудза легко засвоюється організмом, не викликаючи почуття тяжкості в шлунку. Між тим, голод відступає надовго.

Їсти варену кукурудзу при схудненні можна, навіть потрібно. Її багатий склад не дозволяє з’явитися дефіциту вітамінів і мікроелементів, що часто є причиною погіршення стану здоров’я при неправильно підібраній дієті:

  1. Залізо. Підтримує нормальний рівень гемоглобіну, нормалізує функцію ендокринної і нервової систем.
  2. Цинку. Зміцнює захисні сили організму, прискорює обмін речовин.
  3. Марганець. Відповідає за міцні кістки і гарний настрій.
  4. Калій. Нормалізує роботу нервової та серцево-судинної систем.
  5. Фосфор. Важливий для зубів, кісток і м’язів, прискорює обмін речовин.
  6. Мідь. Підтримує нормальний рівень гемоглобіну, бере участь у синтезі колагену, позбавляє від депресії.
  7. Магній. Зміцнює кістки і суглоби, благотворно впливає на серце і судини, знімає втому.
  8. Фторе. Відповідає за стан зубів, кісток, нігтів і волосся.
  9. Кальцій. Перешкоджає засвоєнню шкідливих насичених жирів, покращує згортаність крові, зміцнює опорно-руховий апарат.
  10. Натрій. Регулює водно-сольовий баланс, важливий для нормальної роботи нирок і нервової системи.
  11. Йоде. Потрібен для забезпечення повноцінного функціонування практично всіх органів і систем.
  12. Кобальт. Запускає обмін речовин і активізує вироблення ферментів підшлункової залози.
  13. Вітаміни групи В, А, Е, Н, РР, С. Покращують зовнішній вигляд шкіри, волосся, нігтів, зубів, нормалізують роботу всіх органів і систем.

Таким чином, варена кукурудза при схудненні забезпечує насичення організму поживними речовинами. Вона також допомагає боротися з депресивними станами, що виникають внаслідок різкого зменшення калорійності денного раціону.

Але на цьому користь вареної кукурудзи при схудненні не закінчується, вона:

  • ефективно усуває запори, які є частими супутниками дієт;
  • благотворно впливає на слизову оболонку шлунка, її рекомендується вживати в їжу навіть при гастритах;
  • знижує апетит;
  • сприяє усуненню набряків.

Крім того, кукурудза не накопичує шкідливі хімічні речовини, що містяться в добривах. Під впливом високих температур зернова оболонка практично не руйнується — всі корисні елементи потрапляють в організм в повному обсязі (особливо після вживання початку, приготованого в пароварці).

Протипоказання

Незважаючи на колосальну користь вареної кукурудзи при схудненні, її рекомендується вживати в мінімальній кількості особам, які мають:

  • підвищений показник згортання крові;
  • виразкові захворювання шлунково-кишкового тракту в стадії загострення.

Важливо враховувати, що надмірне вживання солодких зірок може призвести до здуття живота і метеоризму. Крім того, не варто виключати ймовірність наявності індивідуальної непереносимості.

Енергетична цінність

Калорії вареної кукурудзи при схудненні не завдадуть шкоди фігурі при оновленому раціоні. У 100 г продукту міститься всього 123 ккал. Але потрібно брати до уваги, що в ній чимало вуглеводів (22,5 гр.). Вміст білків в кукурудзі оптимальний (4,1 гр.), жирів — вельми низький (2,3 гр.).

Денна норма

За наявності помірних фізичних навантажень, а також залежно від статі, віку та вихідної ваги людини добова калорійність, спрямована на позбавлення від зайвих кілограмів, становить, в середньому, від 1300 до 1800 ккал. Таким чином, допустимо вживання до 150 грн вареної кукурудзи для схуднення. Калорійність при даному підході дозволяє здійснити інші повноцінні прийоми їжі і не перевантажує організм вуглеводами.

З якими продуктами потрібно поєднувати?

Недостатньо приділяти увагу тільки якості вживаної їжі. Важливим нюансом є і їх поєднання, від цього більшою мірою залежить успішність результату.

Головною метою правильного підбору продуктів є полегшення процесу засвоєння їжі шлунково-кишковим трактом. Якщо вона досягнута, організм сам «переналаштується» на позбавлення від зайвих кілограмів, а кількість у ньому шкідливих речовин, що надходять з їжею, різко скоротиться.

Довге засвоєння їжі не тільки «засмічує» кишківник, але й призводить до постійного почуття втоми, погіршення стану шкіри, різних патологій аж до астми.

З точки зору поєднуваності всі продукти класифікуються наступним чином:

  • крохмали;
  • білки тваринного походження;
  • свіжі овочі, зелень;
  • приготовані овочі;
  • горіхи, сухофрукти;
  • фрукти.

Варена кукурудза відноситься до першої групи. Вона ідеально поєднується з:

  • авокадо (але не з іншими фруктами);
  • будь-якими овочами;
  • крупами;
  • бобовими;
  • хлібом з цільних злаків;
  • вершковим маслом;
  • оливками;
  • спеціями;
  • рослинною олією.

Таким чином, варена кукурудза при схудненні принесе більше користі, якщо її вміло поєднувати з іншими продуктами.

Рекомендації щодо приготування

Максимально можлива кількість поживних речовин міститься в зірках, які зазнали теплової обробки в пароварці.

Алгоритм приготування кукурудзи:

  1. Почистити і вимити початки. Вилучити ножем підгнилі частини.
  2. Якщо вони великі, розрізати їх ножем на менші порції.
  3. Укласти на дно ємності зелене листя, зняте з кукурудзи. Зверху на них в один шар викласти початки.
  4. Молоді зірки будуть готові через 20 хвилин, зрілі — через 1 годину.
  5. Накрити їх кришкою і дати настоятися 15 — 20 хвилин. Змастити вершковим маслом або посипати сіллю.

Цього ж алгоритму потрібно дотримуватися при звичайному варінні. Для додання зіркам м’якості необхідно початки розміщувати в кілька шарів, але обов’язково кожен з них перекладати зеленим листям. Кукурудзу в процесі приготування не солити.

Насамкінець

Солодкі варені зірки — ідеальна складова раціону людини, яка прагне скинути зайву вагу. Але, незважаючи на невисоку калорійність, потрібно стежити за кількістю вуглеводів і не допускати надмірного споживання.

Добавить комментарий