Содержимое

V9 (вітамін). В яких продуктах міститься вітамін V9 (фолієва кислота)

Здоров’я Перегляди: 26

Вітамін V9 (фолієва кислота) вперше був видобутий зі шпинату і другою своєю назвою зобов’язаний саме йому. Адже з латинського folium перекладається як «аркуш». Його оптимальна кількість в організмі людини має величезне значення для зростання всіх клітин, а також їх оновлення.

  • Значення для життєдіяльності
  • Оптимальна кількість на добу
  • Дефіцит вітаміну
  • Передозування і надлишок
  • Взаємозв «язок з іншими вітамінами
  • Вміст V9 в продуктах харчування
  • Збереження користувача
  • Фолієва кислота в житті майбутньої мами
  • Доза V9 при вагітності


Вітамін V9 занадто вразливий перед високими температурами, світлом, процесом готування їжі і є водорозчинним. Тому, щоб домогтися більше користі для власного здоров’я і максимально зберегти його в продуктах харчування, слід віддати перевагу вживанню свіжих фруктів і овочів, натуральних вітамінних салатів. А ось від смажено-варених смаколиків доведеться відмовитися.

Значення для життєдіяльності

V9 — вітамін, покликаний виконувати безліч складних функцій в нашому організмі, в їх числі:

  • вироблення червоних кров’яних тілець;
  • поліпшення та нормалізація складових крові;
  • сприяння синтезу протеїну;
  • обмін речовин;
  • участь у процесі синтезу нуклеїнових кислот;
  • підвищення апетиту, забезпечення стабільної роботи травлення;
  • підтримка в боротьбі з вірусними інфекціями, імунні процеси;
  • попередження утворення ракових клітин;
  • зростання волосся і нігтів;
  • стимулювання розумової діяльності;
  • процес швидкого загоєння тканин;
  • допомога при статевому дозріванні підлітків.

В ідеальній кількості вітамін V9 (фолієва кислота) допомагає синтезу особливих речовин, що сприяє виробленню гормону радості — серотоніну, а ще клітин, покликаних захищати нас від негативної дії стресів, життєвих потрясінь. Для підвищення настрою необхідно часте вживання наступних продуктів: банани, шоколад, чай, фініки, апельсини, томати, інжир.

Оптимальна кількість на добу

Якщо ви людина, яка піклується про власне здоров’я і самопочуття своїх близьких, необхідно врахувати, що V9 — вітамін, який послужить у цій справі відмінним помічником. Навіть забезпечуючи його вживання в мінімальній кількості, але щодня і, головне, регулярно, можна не хвилюватися про його дефіцит.

Існує норма, яка дозволяє встановити оптимальну дозу — 200 мкг на добу. Але є категорія людей, яким даний препарат особливо необхідний. З метою профілактики та підтримки організму вітамін V9 прописується:

  • жінкам, які здатні народити і переживають гормональні сплески (зокрема під час вагітності і в післяпологовий період);
  • дітям і підліткам у період статевого дозрівання;
  • особам, які постійно перебувають у стресових ситуаціях і переносять значні навантаження;
  • фізично активним людям;
  • шанувальникам засмаги.

Щоб правильно сформувати раціон харчування на добу, потрібно уважно вивчити вміст у продуктах V9. Вітамін цей — шлях до вирішення багатьох проблем. Але отримати його в потрібних пропорціях з їжі — завдання непросте.

Дефіцит вітаміну

Агресія, дратівливість, пригніченість — всі ці стани будуть залишатися постійними супутниками людини, яка відчуває нестачу фолієвої кислоти. Крім того, його переслідуватимуть безсоння, вічна втома, забудькуватість, головні болі. А якщо ваш вік переступив позначку в 40 років, низька кислотність шлункового соку призведе до втрати здатності організму боротися з паразитами, виводити токсини, засвоювати білки. Симптоми проявляться і візуально: блідість шкіри, псоріаз, зниження маси тіла.

Отже, підсумуємо, до чого може призвести обмежене споживання V9? Вітамін у дефіциті — це загрожує:

  • мегалобластичною анемією;
  • психічними захворюваннями;
  • проблемами зі шлунком і кишечником;
  • затримкою статевого дозрівання;
  • раннім приходом менопаузи у жінок;
  • шкірними недугами;
  • стабільно поганим самопочуттям.

Тому, зваживши всі ризики, перше і найменше, що ви можете зробити для підтримки організму в тонусі — це наситити раціон темно-зеленими овочами і листям салату. Інакше втручатися у ваші проблеми зі здоров’ям доведеться лікарям.

Передозування і надлишок

Перенасичення людського організму фолієвою кислотою — явище вкрай рідкісне, але все-таки реальне. Статися це може при вживанні медикаментозного варіанту даного препарату у великих кількостях. Досягти його надлишку шляхом прийому відповідних продуктів харчування ніяк не представляється можливим.

Основними симптомами передозування V9 у людей будь-якого віку виступають розлад травних процесів, проблеми зі сном і помітна збудливість центральної нервової системи.

Взаємозв «язок з іншими вітамінами

Чому одночасно з фолієвою кислотою бажано приймати ще цілий ряд важливих речовин, зокрема вітамін V12? V9 без нього не здатний правильно засвоюватися — ось відповідь. Брак кобаламіну діє на організм таким чином, що він стає не здатним утримувати мінерали. Звідси і уповільнення ділення клітин, а значить — гальмування процесів розвитку і зростання. Крім того, V9 стрімко витрачається, коли спостерігається велика кількість метіоніну, який знаходиться в м’ясних продуктах і сирі. Тому бажано подбати про баланс усіх корисних речовин.

Зверніть увагу, що при наявності в певному вигляді продукту одного представника групи В можна стверджувати, що там є й інші. Вітаміни V6, V12, V9 в комплексі наділені чудовою здатністю позитивно впливати на емоційний стан людини, справляючи благотворний вплив на нервову систему.

Вміст V9 в продуктах харчування

Кому стовідсотково не загрожує нестача фолієвої кислоти, так це прихильникам вегетаріанської системи харчування. Адже їх основна їжа — свіжа зелень і сирі овочі. Менше пощастило прихильникам консервації і страв, приготованих шляхом варіння і смаження, доведеться переглядати підхід до вибору їжі, інакше рано чи пізно організм дасть збій.

Знаходиться вітамін V9 в продуктах дуже багатьох. Однак першість належить багатим на цей елемент овочам, шпинату і салату. Розібратися конкретно, в яких продуктах вітамін V9 перебуває в найбільшій кількості, нам допоможе поділ на рослинні і тваринні джерела.

Джерела рослинного походження:

  • більшість овочів (морква, буряк, капуста, огірки, гарбуз);
  • фруктове розмаїття (банани, абрикоси, апельсини, дині);
  • бобові (горох, квасоля);
  • горіхові культури (волоські горіхи, мигдаль, арахіс, фундук);
  • сімейство злаків (ячнева крупа, вівсянка, гречка);
  • трави (одуванчик, м’ята, подорожник, крапива);
  • листя кущів і ягоди (шипшина, малина, смородина, береза, тисячолітник);
  • гриби (білі, шампіньйони, боровики).

Джерела тваринного походження:

  • рибна продукція (тунець, лосось);
  • м’ясна (курятина, баранина, яловичина, свинина);
  • парне молоко та продукція з нього (сир, сир);
  • яйця.

Насправді людині потрібно не так вже й багато вітаміну V9. Необхідну його кількість легко забезпечувати за допомогою грамотного харчування. Хоча, якщо для когось цього недостатньо, допоможе прийом синтетичних вітамінів групи В. Але все ж натуральні продукти — рішення більш надійне.

Збереження користувача

При організації раціону необхідно звернути увагу на те, що при обробці товарів високою температурою можна втратити 90 відсотків фолієвої кислоти. Якщо йдеться про варені овочі та м «ясо, вони втрачають від 70 до 90 відсотків корисного вітаміну. Якщо вважаєте за краще їх смажити — будьте готові до того, що 95 відсотків V9 зникне. Відваріть овочі у шкірці — 50 відсотків вітаміну вбережете.

І ще, чим довше ви готуєте їжу, тим скудніше стає вона за вмістом вітаміну V9. Висновок напрошується сам собою: вживати продукти доведеться сирими. Є альтернатива — смажити або варити слід дуже швидко, на сильному вогні і при закритій кришці.

Фолієва кислота в житті майбутньої мами

Сьогодні важко зустріти дівчину, яка, плануючи вагітність, не була б обізнана про особливу роль фолієвої кислоти в хорошому самопочутті матері і дитини під час виношування і в післяпологовий період. Приймаючи в необхідних пропорціях вітаміни групи В, жінка може посприяти правильному формуванню плаценти, запобігти дефіциту заліза і забезпечити стійкість перед інфекційними недугами.

Майбутня мама повинна подбати про своєчасне вживання фолієвої кислоти з двох головних причин: для власного блага і для повноцінного розвитку плоду, що зароджується, щоб уникнути патологій і передчасних пологів. Буде недобрим, якщо за кілька місяців до зачаття дитини курс прийому вітаміну V9 пройдуть обидва дружини. Це підніме шанси малюка народитися психічно і фізично здоровим.

Доза V9 при вагітності

Ми вже обговорювали, що для повноцінного функціонування всіх систем організму дорослій людині необхідно кожен день приймати 200 мкг вітаміну V9. Для вагітних ця доза буде перевищувати зазначену норму як мінімум в два рази. В окремих випадках лікар може збільшити її в чотири рази. Таке буває, якщо у пацієнтки спостерігається виражений вітамінний дефіцит, блювотні напади на різних стадіях вагітності. Це ж стосується жінок, які страждають на епілепсію або цукровий діабет.

Вітамін в ампулах: призначення і дія

Крім забезпечення себе в необхідних кількостях вітаміном V9 за допомогою вживання дарів природи, сьогодні існують і інші способи. Це прийом кислоти в рідкому вигляді і в таблетках. Вітамін V9 в ампулах призначений, в основному, для тих, хто страждає на фоліїводефіцитну анемію або випадання волосся. У другому випадку даний препарат просто незамінний для жінок, які мріють про розкішну шевелюру. Більш того, ця вітамінна речовина дуже ефективна при створенні спеціальних вітамінних комплексів, спрямованих на запобігання випадіння волосся. Для цього необхідно добре струсити і розламати ампулу, додати в улюблений шампунь або бальзам.

Добавить комментарий