Содержимое
V2 (вітамін): властивості і роль в організмі. Продукти, що містять вітамін V2
У перекладі з латинської мови слово «вітамін» перекладається як «життя» і «білок». А літери вітамінам присвоювалися в міру їх відкриття. Назви деяких з них мають не тільки буквене позначення, а й словесне. Наприклад, V2 — рибофлавін, вітамін А — ретинол, V12 — ціанкобаламін. Незважаючи на те, що ці елементи потрібні нам у невеликих дозах, споживання їх має бути щоденним. У деяких випадках потреба в них зростає: наприклад, у період вагітності, при деяких захворюваннях, при підвищеному фізичному або розумовому навантаженні.
- Способи вступу вітамінів в організм
- Причини недостатнього надходження вітамінів з продуктів харчування
- Рібофлавін: опис
- Основні функції вітаміну V2
- У чому міститься рибофлавин
- Чому в організмі виникає брак рибофлавину
- Симптоми нестачі V2
- Вітаміни в ампулах
- Потреба для вагітних
- Вітаміни групи В
- Важливе про вітаміни
- Їжа та вітаміни
Способи вступу вітамінів в організм
- Екзогенний. У цьому випадку вітаміни надходять до нашого організму ззовні — з їжею або з біодобавками. Найбільш оптимальним варіантом, звичайно, будуть натуральні продукти. По-перше, вони краще засвоюються людиною. По-друге, природою передбачено поєднання різних груп вітамінів, що посилюють вплив один одного.
- Ендогенний, або внутрішній. Вітаміни надходять в результаті синтезу бактерій в кишечнику. Слабкі сторони цього шляху — невеликий обсяг вироблення, можливі збої через захворювання травного тракту, а також недостатнє всмоктування вітамінів з товстої кишки в результаті прийому антибіотиків.
Причини недостатнього надходження вітамінів з продуктів харчування
- Незадовільна якість продуктів. Адже середовище проживання та екологія змінилися, і в результаті сільськогосподарські культури не отримують в повному обсязі всіх необхідних поживних елементів. Забруднюючі ж речовини ще більше виснажують і без того скромні запаси. Раціон харчування людини стає все більш убогим. У підсумку не завжди виходить скласти своє меню так, щоб повністю забезпечити організм необхідними йому речовинами.
- Вітаміни зникають при термічній обробці продуктів.
- Порушені функції травлення не дозволяють організму засвоювати потрібні речовини.
- Недостатній або незбалансований прийом вітамінів.
- Фактор сезонності: до осені організм накопичує вітаміни, а до весни виявляється їх дефіцит. Споживання вітамінів має бути регулярним. Зверніть увагу, що перед тим, як починати прийом мультивітамінів, необхідно проконсультуватися у фахівця.
Рібофлавін: опис
V2 вітамін, або вітамін росту, необхідний людському організму для нормального функціонування клітин, метаболізму білків, жирів, вуглеводів, тканинного дихання. Рибофлавін — водорозчинна речовина. У поєднанні з вітаміном А він дозволяє забезпечувати цілісність слизових. Крім цього, даний елемент бере участь в абсорбції вітаміну V6 і заліза з їжі, сприяє зняттю втоми очей, запобіганню катаракти. Препарати, що мають у своєму складі V2 вітамін, використовуються при лікуванні шкірних хвороб, погано заживаючих ран, анемій, діабету, захворювань очей, патологій кишечника, цирозу печінки.
Основні функції вітаміну V2
- Участь у засвоєння організмом заліза;
- Участь у всіх обмінних процесах, в тому числі, і в синтезі АТФ;
- Синтез гемоглобіну;
- Підтримання нормального функціонування органів зору;
- Забезпечення нормальної роботи функції щитовидної залози;
- Підтримка в здоровому стані шкіри, нігтів, волосся.
У чому міститься рибофлавин
V2 вітамін входить до складу таких продуктів, як молоко, злаки, зелень, печінка, нирки, овочі, дріжджі, мигдаль, гриби. В організмі людини не вона накопичується, тому щодня її запаси слід поповнювати. Середньодобова потреба в цьому вітаміні становить в середньому 1,3 мг. У вагітних дана норма збільшується до 1,6 мг. Необхідно пам’ятати, що світло руйнує вітамін V2 в продуктах харчування. Це треба враховувати при приготуванні їжі та зберіганні продуктів. Пастеризоване молоко небажано кип’ятити, оскільки термообробка може повністю знищити рибофлавін, що міститься в молоці.
Чому в організмі виникає брак рибофлавину
Основні причина дефіциту вітаміну V2 в організмі такі: незбалансоване харчування, нестача цього вітаміну в їжі, що надходить, неправильне зберігання або приготування продуктів, багатих на рибофлавин. Ще однією причиною може бути порушення всмоктування в кишківнику, зростання потреби в цьому вітаміні при підвищенні фізичного навантаження або, наприклад, вагітності. Хронічна діарея, хвороби печінки, алкоголізм теж можуть викликати дефіцит вітаміну V2.
Симптоми нестачі V2
Проявом дефіциту рибофлавину може бути себорейний дерматит (груба лусочата шкіра, особливо на обличчі), ангулярний стоматит, для якого характерні тріщинки в кутах рота. Можливі нервові розлади, слабкість у м’язах, болі в ногах. Як правило, дефіцит вітаміну V2 без ускладнень зустрічається рідко. Частіше він поєднується з порушенням харчування і зміною біохімічних показників. Вкрай негативно брак цього вітаміну позначається на дитячому організмі. Так, діти при дефіциті рибофлавину відстають у розвитку від однолітків, у них погіршується пам’ять і з’являється неуважність, розсіяність. При підозрі на недостатність вітаміну V2 призначається аналіз крові.
Вітаміни в ампулах
Для заповнення нестачі рибофлавину нерідко призначається вітамін V2 в ампулах. Курс прийому становить 1 — 1,5 місяця. V2 добре поєднується з вітаміном V6, підсилюючи його ефективність. Також корисним буде суміщення рибофлавіну з препаратами цинку. Це поєднання поліпшить засвояємість цинку, за рахунок чого цей мікроелемент буде більш біодоступним. Несумісний рибофлавін з вітамінами С і V1.
Потреба для вагітних
Вітаміни V1,V2 потрібні вагітним жінкам у значно більшій кількості, ніж звичайним людям. Добова потреба в тіаміні у дам в «цікавому» положенні становить 10-20 мг на добу. Завдяки прийому вітамінів, запобігається ранній прояв токсикозу, слабкість родової діяльності, стимулюється робота серцево-судинної і нервової систем, покращує апетит. При дефіциті цих елементів виникають порушення травлення, з’являється слабкість в м’язах, болі в області серця, відбувається порушення розвитку і зростання плоду. Вітамін V2 також запобігає появі тріщин сосків.
Вітаміни групи В
Весь комплекс вітамінів групи В забезпечують здорову роботу нервової системи і відповідає за енергетичний обмін. Також багато в чому від цих елементів залежить функціонування імунної системи та ефективність зростання клітин. Сучасній людині, яка відчуває розумові та емоційні навантаження, схильній до стресів, хронічних захворювань, вітаміни групи В необхідні в значних кількостях. Вітаміни V1, V2, V6 містяться в пивних дріжджах. Піридоксин необхідний організму для засвоєння амінокислот, бере участь в обміні білків, жирів, вуглеводів. Вітаміни V2, V6, V12 можна отримати при споживанні яловичої печінки. Ціанкобаламін потрібен для нормального кроветворення, забезпечує нормалізацію жирового обміну в печінці, сприяє зниженню рівня холестерину в крові і поліпшенню пам’яті.
Вітаміни V1, V2, V12 є основою для нормальної життєдіяльності будь-якого організму серед ссавців. Як правило, при дефіциті цих речовин проявляються спочатку незначні симптоми, яким люди зазвичай не приділяють уваги. Однак надалі вони призводять до незворотних змін. Так, в організмі зменшується вміст кальцію, фосфору, цинку та магнію. Це, в свою чергу, виражається руйнуванням зубів, фізичним виснаженням, зниженням апетиту, і як наслідок, анорексією, погіршенням зору.
Вітаміни V6, V2, V1, V12 водорозчинні, тому їх потрібно споживати щодня з їжею. Також можна придбати рибофлавін в ампулах в аптеці. Але робити це слід лише в тому випадку, якщо дефіцит вітаміну спостерігається тривалий час, і тільки після поради з вашим лікуючим лікарем. Комплексна дія вітамінів групи В значно ефективніша, ніж кожного елемента окремо. Незбалансоване харчування веде найчастіше до нестачі цілої низки вітамінів, тому приймати їх треба теж у комплексі.
Важливе про вітаміни
Ці речовини руйнуються при тепловій обробці. V2 вітамін чутливий до впливу світла і є водорозчинним. Отримати надлишок цих мікроелементів з їжі неможливо. Надлишок виводиться організмом з продуктами виділення. Вітаміни групи В повинні потрапляти в наш організм щодня, оскільки вони не мають здатності накопичуватися. Ці речовини руйнуються алкоголем, кофеїном, нікотином, танинами, цукровим рафінадом. Також вони можуть виводитися з організму при споживанні антибіотиків. Щоб уникнути подібних ризиків, під час проведення того чи іншого лікування лікар може вам призначити вітамін V2 в ампулах. Під час стресів зростає швидкість обмінних процесів, тому в таких випадках потреба організму у вітамінах зростає. При гастритах і виразковій хворобі відбувається порушення синтезу вітаміну У мікрофлорою організму.
Їжа та вітаміни
Вітаміном V2 багата їжа тваринного походження: це молоко і молочні продукти, йогурти, морозиво, м’ясо птиці, яйця, риба, сир, печінка, дріжджі. Також цим мікроелементом організм можуть збагатити горіхи, цільнозерновий хліб, крупи, гриби, зелені овочі — броколі, шпинат, авокадо. Для отримання добової норми рибофлавіна достатньо буде половини чайної ложки неочищених нежарених кедрових горіхів. Якщо включити в щоденний раціон гречку, рис і геркулес, то можна не турбуватися про нестачу вітаміну V2 в організмі. Любителям фруктів слід знати, що найбільше рибофлавіна міститься в абрикосах.
- Попередня
- Наступна