Содержимое

У чому корисні властивості і шкода ковбасного сиру?

Здоров’я Перегляди: 39

З усіх кисломолочних продуктів, мабуть, найулюбленішим для багатьох є сир. Зараз у продажу можна зустріти безліч його сортів, починаючи від плавленого і закінчуючи екзотичним сиром з цвіллю. Але для багатьох наших співвітчизників коханим з дитинства залишається ковбасний. Його приємний димний аромат запам’ятовується надовго. Крім того, привабливою залишається і його невисока, порівняно з іншими сирами, ціна. Тому досі цей продукт так само швидко розкуповується, як і раніше. Однак користь і шкода ковбасного сиру відомі не всім. Адже багато недобросовісних виробників стали відступати від стандартів його виробництва і додавати штучні інгредієнти.

  • З чого роблять ковбасний сир?
  • Як роблять ковбасний сир
  • Чи корисний ковбасний сир
  • Шкода ковбасного сиру
  • Кому не можна вживати ковбасний сир


З чого роблять ковбасний сир?

Користь і шкода цього продукту стануть зрозумілими, якщо розглянути його склад.

Для його виробництва беруться некондиційні або прострочені сири твердих і м’яких сортів. Така ж кількість додають сиру, масла і вершків. Користь і шкоду ковбасного сиру пояснюють тими добавками, які в нього входять. Обов’язковими є спеціальні солі-плавачі. Саме вони допомагають домогтися правильної консистенції, сприяють змішуванню всіх компонентів і не дають сиру затвердіти до вихідного стану. До таких речовин належать лимоннокислий натрій або фосфат натрію. Додаються в ковбасний сир також спеції і приправи. Деякі сорти купують аромат копченості через присутність у складі рідкого диму. Іноді недобросовісні виробники додають штучні ароматизатори, барвники, пальмову олію і рослинні жири в ковбасний сир. Користь і шкода такого продукту при знанні цього факту очевидні.

Як роблять ковбасний сир

Всі необхідні компоненти подрібнюють у спеціальній установці, потім змішують і відправляють у котел-плавач. Там при температурі 95 градусів і за допомогою спеціальних речовин сир плавиться і перетворюється на однорідну масу.

Потім за допомогою спеціального шприца її видавлюють в упаковку з целофану або полімерної плівки батоноподібної форми. Далі її розділяють на шматки, охолоджують і відправляють на копчення. Коптять сир протягом трьох годин за допомогою тирси не димних порід дерев — берези, дуба або вільхи. Але іноді аромат копченості надають сиру спеціальні добавки. Готовий ковбасний сир додатково поміщають у вакуумну упаковку і відправляють на продаж.

Чи корисний ковбасний сир

Користь, шкода, склад цього продукту рідко цікавлять споживачів. Хто любить цей м’який сир з ароматом димка, той буде купувати його, навіть якщо на упаковці будуть писати, як він небезпечний. Але насправді цей продукт навіть корисний. Правда, відноситься це лише до сиру, який виготовлений за всіма правилами. Він краще засвоюється, ніж тверді сири, і містить менше холестерину. У ковбасному сирі багато вітаміну групи А, а також є вітаміни Д, РР і В. Крім того, до його складу входять кальцій, фосфор і фолієва кислота. Він також містить натрій, калій, мідь, цинк і залізо. У якісному сирі є органічні кислоти, ліпіди і білки. І потрібно враховувати, що він повинен утримувати тільки тваринні жири.

Саме такий сир може бути корисний так само, як і інші кисломолочні продукти, тому що він:

— підвищує імунітет;

— зміцнює нігті, кістки і волосся;

— нормалізує кислотно-лужний баланс;

— благотворно впливає на роботу серцево-судинної системи.

Шкода ковбасного сиру

Проявляється він при постійному вживанні неякісного продукту. Ароматизатори і штучні добавки здатні викликати алергічні реакції і розлад кишечника. Користь і шкода ковбасного сиру відомі лікарям, адже в останні роки все частіше люди звертаються зі скаргами на набряки, підвищення тиску та алергію. Зловживання неякісним продуктом здатне викликати підвищення рівня холестерину, ожиріння, розвиток атеросклерозу і порушення жирового обміну. Не рекомендується їсти у великих кількостях сир ковбасний копчений. Користь і шкода цього продукту — в його складі. Він дуже калорійний і містить багато солі.

Кому не можна вживати ковбасний сир

Цей продукт досить дешевий, тому дуже популярний серед споживачів. Його вживають у готовому вигляді, додають у піцу, салати, випічку, перші та другі страви. У чому користь і шкода ковбасного сиру, рідко хто замислюється. Але дієтологи не рекомендують їсти його при деяких захворюваннях. Слід відмовитися від улюбленого продукту тим, у кого:

— гастрит, виразка і підвищена кислотність шлунка;

— захворювання нирок;

— схильність до ожиріння;

— серцево-судинні захворювання;

— атеросклероз і гіпертонія;

— схильність до набряків.

Але і абсолютно здоровим людям не варто забувати, в чому користь і шкода ковбасного сиру. І в тому випадку, коли хочеться поласувати улюбленим продуктом, потрібно вибирати сумлінного виробника. Щоб зберегти здоров’я, необхідно читати склад сиру. У нього не повинні входити ароматизатори, рослинні жири та інші штучні добавки.

Добавить комментарий