Содержимое

Травні залози: будова і функції

Здоров’я Перегляди: 30

Чи зможете ви виконати таке завдання: «» Перерахуйте травні залози людини «»? Якщо ви сумніваєтеся в точній відповіді, то наша стаття точно для вас.

  • Класифікація залоз
  • Травні залози людини
  • Слинні залози
  • Травні залози шлунка
  • Підшлункова залоза
  • Печінка


Класифікація залоз

Залози — це особливі органи, які виділяють біологічно активні речовини — ферменти. Вони є біологічними каталізаторами, які прискорюють процес протікання хімічних реакцій, але не входять до складу її продуктів. Їх також називають секретами.

Розрізняють залози внутрішньої, зовнішньої і змішаної секреції. Перші виділяють секрети в кров. Наприклад, гіпофіз, який знаходиться в основі головного мозку, синтезує гормон росту, що регулює даний процес. А надниркові виокремлюють адреналін. Ця речовина допомагає організму справлятися зі стресовими ситуаціями, мобілізуючи всі його сили. Підшлункова залоза є змішаною. Вона виробляє гормони, які надходять і в кров, і безпосередньо в порожнину внутрішніх органів (зокрема, шлунка).

Такі травні залози, як слинні та печінка, належать до залоз зовнішньої секреції. В організмі людини до них також належать сльозні, молочні, потові та інші.

Травні залози людини

Ці органи виділяють ферменти, що розщеплюють складні органічні речовини на прості, які можуть засвоюватися травною системою. Проходячи через тракт, білки розщеплюються до амінокислот, складні вуглеводи — до простих, ліпіди — до жирних кислот і гліцерину. Цей процес неможливо здійснити за рахунок механічної обробки їжі за допомогою зубів. Це можуть зробити тільки травні залози. Розгляньмо механізм їх дії докладніше.

Слинні залози

Перші травні залози за місцем розташування їх у тракті — це слинні. У людини їх три пари: навколоушні, підкористні, під’язичні. При потраплянні їжі в ротову порожнину або навіть при її вигляді в ротову порожнину починає виділятися слина. Це безбарвна слизово-клейка рідина. До її складу входять вода, ферменти і слиз — муцин. Слина має слабощілкову реакцію. Фермент лізоцим здатний знешкоджувати хвороботворні мікроорганізми і загоювати рани слизової оболонки рота. Амілаза і мальтаза розщеплюють складні вуглеводи на прості. Це легко перевірити. Покладіть на ротову порожнину шматочок хліба, і через короткий час він перетвориться на м’якіш, який можна легко проковтнути. Слиз (муцин) обволікає і зволожує шматочки їжі.

Пережована і частково розщеплена їжа за допомогою скорочень горлянки по стравоходу надходить у шлунок, де піддається подальшому впливу.

Травні залози шлунка

У найбільш розширеній частині травного тракту залози слизової оболонки виділяють в його порожнину особливу речовину — шлунковий сік. Це також прозора рідина, але з кислим середовищем. До складу шлункового соку входить муцин, ферменти амілаза і мальтаза, розщеплюючі білки і ліпіди, і соляна кислота. Остання стимулює рухову активність шлунка, знешкоджує хвороботворні бактерії, припиняє гнилісні процеси.

Різна їжа знаходиться в шлунку людини певний час. Вуглеводна — близько чотирьох годин, білкова і жирна — від шести до восьми. Рідини не затримуються в шлунку, крім молока, яке перетворюється тут на сир.

Підшлункова залоза

Це єдина травна заліза, яка є змішаною. Розташована вона під шлунком, що і обумовлює її назву. У дванадцятиперстну кишку вона виробляє травний сік. Це і є зовнішня секреція підшлункової залози. Безпосередньо в кров вона виділяє гормони інсулін і глюкагон, що регулюють вуглеводний обмін в організмі людини. У цьому випадку орган працює як заліза внутрішньої секреції.

Печінка

Травні залози також виконують секреторну, захисну, синтетичну та обмінну функцію. І все це завдяки печінці. Це найбільша травна заліза. У її протоках постійно утворюється жовч. Це гірка рідина зеленувато-жовтого кольору. Вона складається з води, жовчних кислот та їх солей, а також ферментів. Свій секрет печінка виділяє в дванадцятипертну кишку, в якій відбувається остаточне розщеплення (емульгація) жирів і знезараження шкідливих для організму речовин.

Оскільки розщеплення полісахаридів починається вже в ротовій порожнині, вуглеводна їжа є найбільш легкоусвоюваною. Однак кожен може підтвердити, що після овочевого салатику почуття голоду настає дуже швидко. Дієтологи радять вживати білкову їжу. Вона є енергетично більш цінною, а процес її розщеплення і перетравлення триває набагато довше. Пам’ятайте, що харчування повинно обов’язково бути збалансованим.

А тепер ви перерахуєте травні залози? Назвете їх функції? Думаємо, що так.

Добавить комментарий