Содержимое
Таблиця хлібних одиниць для діабетиків 1 типу: що можна, а чого не можна!
Сьогодні, без перебільшення, цукровий діабет — це не просто захворювання, а швидше спосіб життя. При своєчасній діагностиці та спільних зусиллях як лікаря, так і самого пацієнта, абсолютно нескладно провести профілактику розвитку ускладнень такої грізної хвороби і якомога раніше і ефективніше компенсувати його. Основна увага пацієнтів і лікуючих фахівців при даній патології спрямована на корекцію і нормалізацію плазмового рівня глюкози. При цьому основним і дієвим способом досягнення позитивного результату є підтримання дієти і нормальзація раціону харчування.
- Хлібні одиниці
- Таблиця хлібних одиниць для діабетиків 1 типу
- Таблиця хлібних одиниць для діабетиків 1 типу
- Ув’язнення
Основні принципи раціонального та правильного харчування при діабеті першого типу
При цукровому діабеті харчування має бути збалансованим, регулярним, дробовим, повноцінним і відповідати таким принципам: вуглеводи протягом доби повинні розподілятися так, щоб більша частина їх припадала на сніданок і обід; неприпустимо пропускати прийоми їжі; при збільшенні фізичних навантажень необхідно збільшувати і кількість вуглеводів у раціоні; обов’язково присутність у раціоні жирів; рівномірно розподіляти хлібні одиниці на всі прийоми їжі; слід повністю відмовитися від алкоголю.
Хлібні одиниці
Для всіх хворих на цукровий діабет, особливо другого типу, вкрай необхідним є контроль кількості вуглеводів. Для зручності їх підрахунку була створена і уніфікована єдина міра обчислення, названа хлібною одиницею (ХЄ). Одна така одиниця містить від десяти до дванадцяти грамів вуглеводів. Завдяки хлібним одиницям можна розрахувати кількість необхідних для вживання вуглеводів з різними продуктами раціону. Такі розрахунки є зручними і простими для самих пацієнтів.
Таблиця хлібних одиниць для діабетиків 1 типу
Фото демонструє табличні інформаційні результати основних продуктів харчування та кількість хлібних одиниць у них.
В одному шматочку хліба (товщина якого дорівнює всього лише одному сантиметру), незалежно від того, з якого борошна він приготовлений, міститься всього лише одна хлібна одиниця. Оманливим може здатися і той факт, що сухарі є дієтичними, адже вони все одно залишаються хлібом (хоч і висушеним), з такою ж кількістю в ньому вищезгаданих одиниць. Цей факт обумовлює обов’язковий контроль вживаних продуктів харчування.
Таблиця хлібних одиниць для діабетиків 1 типу містить перелік всіх необхідних продуктів для повноцінного раціону. Для підрахунку хлібних одиниць лікарі не зобов’язують зважувати кожен продукт — цілком прийнятним є використання мірних ложок, чашок і склянок.
Важливим і цікавим моментом є той факт, що більш рідка каша всмоктується швидше, ніж густа. Ця особливість допоможе в більш швидкому впливі на рівень цукру. Так, якщо у хворого на діабет збільшено кількість плазмового рівня глюкози, то перевагу варто віддати розсипчастим кашам, а при гіпоглікемічному стані — рідкій, наприклад, манній.
Таблиця хлібних одиниць для діабетиків 1 типу особливу увагу звертає на такий поширений продукт, як картопля. Цей коренеплод має дуже великий вміст вуглеводів, так само як і його «» близький родич «» топінамбур, біодоступність яких безпосередньо залежить від способу їх приготування. Так, картопляне пюре значно швидше підвищує вміст глюкози в кровоносному руслі, ніж картопля, зварена в мундирі. Решта коренеплодів не потребують суворого контролю та підрахунку в них кількості зазначених одиниць, оскільки вони повністю позбавлені цукрів або їх вміст мізерно мало (див. таблиця хлібних одиниць для діабетиків 1 типу).
Гарбуз і буряк є найбільш кращими для вживання овочами, так як саме одна одиниця міститься в шматку в цілих 200 г. А ось найбільш багатою на вуглеводи ягодою є виноград. Всього лише в 70 грамах міститься 1 ХЕ. Тому саме він найчастіше використовується при гіпоглікемічних станах для швидкого підняття плазмової концентрації глюкози.
Може здатися дивним, чому таблиця хлібних одиниць для діабетиків 1 типу яйце, рибу, м’ясо і сир не містить зовсім. Але це не помилка. Ці продукти практично не впливають на плазмовий рівень глюкози і можуть вживатися без зайвого побоювання.
Таблиця хлібних одиниць для діабетиків 1 типу
На розміщеному вище зображенні основні продукти харчування розташовані у вигляді своєрідної «харчової» піраміди, які дають наочне уявлення про важливість контролю хлібних одиниць у тому чи іншому продукті.
Ув’язнення
При цукровому діабеті, поряд з традиційною терапією лікарськими засобами, величезне значення має і правильне харчування. Для спрощення підрахунку вживаних вуглеводів у раціоні таких пацієнтів використовуються описані одиниці. Інформація про їх вміст у певному обсязі їжі дає можливість з легкістю контролювати свій раціон і компенсувати цим саме захворювання.
Тепер і ви знаєте, що являє собою таблиця хлібних одиниць для діабетиків 1 типу. Завдяки їй можна швидко і точно підрахувати кількість необхідної їжі і підтримувати рівень цукру в необхідних межах.
- Попередня
- Наступна