Содержимое
Сушені персики: назва, корисні властивості та шкода, калорійність
Персик вважається не тільки дуже смачним, але і досить корисним фруктом. Його освіжаюча, соковита і поживна м’якоть прекрасно засвоюється людським організмом. Ще зовсім недавно на прилавках можна було знайти тільки свіжі або консервовані плоди. Але вже сьогодні на ринках і в магазинах продається сушений персик. Як називається цей продукт, ви дізнаєтеся, прочитавши цю статтю.
- Що входить до складу даних сухофруктів?
- Рекомендації щодо вибору та зберігання цих сухофруктів
- Які плоди підходять для сушіння
- Як засушити персики в домашніх умовах
- Альтернативний спосіб
- Корисні поєднання
- Рецепт плова з сушеними персиками
- Використання косметології та медицини
Що входить до складу даних сухофруктів?
У висушених плодах, відомих під назвою «шепотіла», міститься близько 15% цукру, а також незначна кількість білків і жирів. Крім того, вони вважаються чудовим джерелом органічних кислот, у тому числі хлорогенової, винної, яблучної та лимонної.
Що стосується вітамінного складу, то сушені персики містять бета-каротин, тіамін, вітаміни E, B і PP. Також у них присутні такі барвисті речовини, як криптоксантин, зеаксантин і лікопін. На додаток до всього, дані сухофрукти багаті мінеральними речовинами. До їх складу входить велика кількість фосфору, магнію, натрію, калію і кальцію.
Сушені персики: користь і шкода
Ці сухофрукти цінуються за те, що вони мають антиоксидантні властивості, завдяки яким їх використовують як профілактичний засіб проти ракових захворювань. Також медики часто рекомендують додавати їх в раціон людей, які мають проблеми з серцем і нервовою системою. Доведено, що ці плоди мають благотворний вплив на чоловічу потенцію.
До того ж сушений персик, калорійність ста грамів якого становить 254 ккал, незамінний при зниженому рівні гемоглобіну і при запорах у дітей. Регулярне вживання даних сухофруктів сприяє поліпшенню складу крові, нормалізації роботи жовчного міхура та ЖКТ.
Незважаючи на всю користь цього продукту, його не можна вживати людям, які страждають на цукровий діабет. Крім того, надмірне вживання сушених персиків може викликати алергічну реакцію, а також проблеми з судинною і травленою системою.
Рекомендації щодо вибору та зберігання цих сухофруктів
В основному сушені персики, користь яких очевидна будь-якому середньостатистичному споживачеві, продаються на ринках. При виборі цього продукту необхідно звернути увагу на наявність аромату. Відсутність характерного приємного запаху може вказувати на порушення правил зберігання плодів. Крім того, якісні сухофрукти не повинні бути вологими на вигляд. Фахівці рекомендують відмовитися від купівлі таких персиків, оскільки існує підвищена ймовірність того, що їх поливали невідомою рідиною. Якісний продукт повинен бути сухим, чистим і без білесого нальоту.
Корисні властивості сушених персиків можуть зберігатися протягом двох років. При цьому вкрай важливо дотримуватися певних рекомендацій. Тримати цей продукт бажано в герметичній скляній або пластиковій тарі, захованій в темному місці.
Які плоди підходять для сушіння
Щоб сушені персики зберегли якомога більше цінних вітамінів і мікроелементів, потрібно не тільки точно дотримуватися технології їх приготування, але і правильно вибрати відповідну сировину. Слід розуміти, що для цих цілей не можна використовувати перезрілі, недоспілі, пошкоджені і занадто м’які плоди, оскільки в процесі сушіння вони почнуть псуватися і втрачати свої властивості. Бажано робити заготовки зі стиглих кисло-солодких сортів, що мають рожеву або блідо-жовту м’якоть.
Як засушити персики в домашніх умовах
Відібравши потрібні плоди, можна приступати до їх сортування. Бажано відразу відокремити дрібні, середні та великі персики, оскільки від їх розмірів залежатиме температура сушіння. Великі фрукти рекомендується попередньо розрізати навпіл. Що стосується маленьких плодів, то їх можна сушити цілком. Вимиті і підготовлені персики потрібно викласти тонким рівним шаром на противагу, застелений пергаментним папером, і відправити в духову шафу. Сушити персики рекомендується при температурі 65 градусів. Час від часу їх слід виймати з духовки, щоб перевернути.
Альтернативний спосіб
Багато сучасних господарок вже давно відмовилися використовувати духовку, щоб робити сушені персики. З кісточками їх заготовляти не можна, оскільки так вони швидше псуються. Дана методика передбачає обробку фруктів розчином каустичної соди. Це дозволяє істотно полегшити процес зняття шкірки. Плоди опускають в ємність з розчином і кип’ятять протягом десяти секунд. Після закінчення цього часу необхідно дочекатися повного остигання фруктів, розрізати їх надвоє вздовж борозни, акуратно звільнити від шкірки і окурити сірою.
Персики, що пройшли подібну обробку, необхідно викласти на підноси і залишити на чотири доби. Саме стільки часу потрібно для повного вивітрювання сірчистого ангідриду, який встиг розчинитися в клітинному соці. Після цього фрукти можна відправляти на сушку, не забуваючи періодично перевертати їх. Після закінчення декількох днів фрукти зсипаються на один піднос, на якому залишаються до повної кондиції. Сушені персики вважаються повністю готовими, коли їх вологість становить менше 18%.
Корисні поєднання
Відразу обмовимося, що сушений персик, назва якого ви вже знаєте, вигідно виділяється на тлі інших аналогів своїм неповторним вишуканим смаком. Завдяки тому, що в ньому зберігається безліч вітамінів, його часто використовують у кулінарії. В основному з даних сухофруктів готують морси і компоти. Однак деякі гурмани додають їх у м’ясні страви. Крім того, ці плоди застосовують для приготування фруктових салатів, десертів, пирогів, тортів і кексів.
Як не парадоксально, але цей досить калорійний продукт з високим глікемічним індексом нерідко використовується в програмах для схуднення. Сушені персики можна вживати не тільки як перекус, але і як самостійну страву. Дієтологи рекомендують щодня з’їдати не більше п’яти штук. У складі цих сухофруктів присутня досить велика кількість цукру, тому його часто використовують як підсолоджувача, що додається у всілякі каші.
Рецепт плова з сушеними персиками
Для приготування цієї смачної і корисної страви вам буде потрібно:
- півтори склянки довгозернистого рису;
- дві столові ложки олії;
- склянка чорнослива;
- чверть лимона;
- дві столові ложки води;
- склянка сушених персиків;
- сіль і цукор за смаком;
- половина склянки родзинки.
Спочатку потрібно відварити в підсоленій воді до напівготовності малюків, поки він стоїть на плиті, можна промити сухофрукти і залити їх окропом. Через півгодини необхідно злити воду, в якій були персики, чорнослив і родзинок, порізати їх невеликими шматочками і додати в ємність з рисом. Туди ж відправляють олію, воду, цукор і звільнені від кісточок лимонні дольки. Потім каструлю поміщають у духовку і залишають там до готовності страви.
Використання косметології та медицини
На основі сушених персиків виробляють всілякі лосьйони і скраби. У домашніх умовах з них роблять відвари, що сприяють омолоджуванню, освітленню та очищенню шкіри.
Застосовуються ці сухофрукти і в медицині. Багато лікарів рекомендують вживати їх людям, які нещодавно перенесли хірургічні операції. Вважається, що сушені персикові плоди сприяють зміцненню і якнайшвидшому відновленню ослабленого і виснаженого організму. У складі цих фруктів є велика кількість калію, тому вони повинні стати частиною раціону тих, у кого діагностовані серцево-судинні захворювання, в тому числі стенокардія і аритмія.
Взимку їх можна вживати для зміцнення імунної системи. Сушені персики показані при малокровії і проблемах, пов’язаних з порушенням перистальтики кишечника. Приготований з них відвар або настій сприяє позбавленню від тяжкості в шлунку.
- Попередня
- Наступна