Сорбіт: корисні властивості та шкода, застосування

Здоров’я Перегляди: 53

Сорбіт, користь і шкода якого будуть обговорюватися в цій статті, ще називається глюцитом. Цей 6-ти атомний спирт, що володіє солодкуватим присмаком, зареєстрований як харчова добавка Ye420. Це кристалічна тверда біла речовина без запаху.


Сорбіт: користь і шкода, властивості

Речовина має приємний смак і відмінну розчинність. Сорбіт у великих кількостях міститься в горобині. До речі, своє латинське найменування він і отримав від цієї рослини. Однак виробляють його зазвичай промисловим способом з кукурудзяного крохмалю.

Харчовий сорбіт: користь і шкода

Речовина є натуральним цукрозамінником, комплексоутворювачем, емульгатором, вологодержуючим агентом, текстуратором, стабілізатором кольору і диспергуючою речовиною. Практично на сто відсотків засвоюється людським організмом, а завдяки своїм вигідним відмінностям від синтетичних речовин, вважається найбільш поживною речовиною серед усіх цукрозамінників.

Сорбіт: користь і шкода, харчова цінність

Цукрозамінник має калорійність, рівну 4 ккал. Було встановлено, що прийом даної харчової добавки допомагає нормалізувати обмінні процеси організму. Хоч сорбіт і відрізняється яскраво вираженою солодкістю, він не відноситься до вуглеводів, так що його можуть спокійно вживати люди, які страждають від цукрового діабету. Ця речовина здатна зберігати свої властивості навіть після термообробки, тому її часто з успіхом застосовують при виготовленні всіляких страв.

Сорбіт. Інструкція щодо застосування

Речовину часто використовують у приготуванні дієтичних продуктів, жувальних гумок, різних видів солодощів. Воно здатне запобігти передчасному висиханню і затвердіванню продуктів, оскільки володіє здатністю витягування вологи з повітря (гігроскопічністю). Сорбіт у фармацевтиці — наповнювач і структуроутворювач у виготовленні желатинових капсул, кремів, паст, мазей, вітамінних препаратів, сиропів від кашлю. Застосовується також при виробництві аскорбінової кислоти. Більше того, сорбіт, застосування якого різноманітне, використовується ще в косметичній промисловості як гігроскопічна речовина (для виготовлення зубних паст, кремів, пудри, масок, лосьйонів, дезодорантів, гелів для душу, шампунів), а також у шкіряному, текстильному, паперовому, тютюновому та хімічному виробництвах.

Сорбіт можна назвати слабким засобом. При вживанні понад 50 г речовини можуть з’явитися ознаки метеоризму і проявляється слабкий ефект. Саме тому в медицині ця речовина — потужний засіб проти запорів. Також сорбіт в силу своєї неядовитості застосовується для лікування алкогольного отруєння. Однак при вживанні понад норми можлива поява підвищеного газоутворення, діареї, болів у шлунку, загострення синдрому роздратованого кишківника і погіршення всмоктування фруктози. Сорбіт в надлишку — шкода організму: може викликати невропатію і діабетичну ретинопатію.

Добавить комментарий