Site icon Сайт Житомира — 884

Правильна дієта при ротавірусній інфекції у дорослих: зразкове меню і рецепти

Правильна дієта при ротавірусній інфекції у дорослих: зразкове меню і рецепти

Здоров’я Перегляди: 63

Ротавірусна інфекція, або кишковий грип, являє собою інфекційне захворювання, що вражає шлунково-кишковий тракт. Цієї хвороби найбільше схильні діти. У них і симптоматика проявляється набагато яскравіше: діарея, блювота, спазми живота, підвищення температури тіла. В окремих випадках може виникати кашель і біль у горлі.

  • Що потрібно робити при підозрі на ротавірусну інфекцію?
  • Особливості дієти при кишковому грипі
  • Важливі правила та цілі дієти
  • Що можна їсти при ротавірусній інфекції?
  • Які продукти рекомендується виключити?
  • Суп у дієтичному харчуванні при ротавірусній інфекції
  • Другі страви для харчування хворого
  • Закуски, рекомендовані хворому кишковим грипом
  • Напої при ротавірусній інфекції
  • Правильно складене меню при ротавірусній інфекції у дорослих — яке воно
  • Приклад меню
  • Як довго потрібно дотримуватися дієти при ротавірусній інфекції у дорослих
  • Профілактика виникнення ротавірусної інфекції: правил, яких мають дотримуватися дорослі та діти


Ротавірусна інфекція передається повітряно-крапельним шляхом. Як правило, дорослі найчастіше заражаються від своїх хворих дітей. Однак у заразилися батьків інфекційна патологія протікає набагато спокійніше і більше схожа на слабке отруєння. Оскільки ліки для лікування цієї хвороби ще не придумали, головним терапевтичним методом залишається складання і застосування особливої схеми харчування. Дієта при ротавірусній інфекції у дорослих допомагає усунути неприємні симптоми, знизити ймовірність виникнення зневоднення і призводить до повного одужання.

Що потрібно робити при підозрі на ротавірусну інфекцію?

Важливо в той же день, коли почалося нездужання, проконсультуватися з лікарем і здати необхідні аналізи, щоб переконатися, що це дійсно кишковий грип, а не інше, більш серйозне захворювання. Дієту теж слід починати відразу ж. Звичайно, коли у людини блювота і діарея, їжа його мало цікавить, та й не рекомендується їсти в такий період, щоб уникнути погіршення стану. Але є ряд порад — це екстрені заходи, які допоможуть полегшити стан надалі. Коли самопочуття стабілізується, слід дотримуватися підібраного меню, тобто дієти. При ротавірусній інфекції у дорослих перший час рекомендується:

  • Пити більше рідини. Діарея і блювота можуть призвести до зневоднення, яке погіршить ситуацію. Щоб уникнути такого явища, рекомендується пити більше простої води або несолодких домашніх компотів.
  • Якщо діарея і блювота яскраво виражені і виникають часто, слід вжити більш серйозних заходів для відновлення електролітно-сольового балансу. В даному випадку лікарі рекомендують пити препарати, призначені для регідрації, наприклад, «» Регідрон «». Він допоможе відновити електролітно-сольовий баланс в організмі і запобігатиме зневодненню.
  • Відмовитися від солодкого, гострого, солоного, жирного, газованого, алкоголю. Не вживати суху їжу. Харчуватися потрібно рідкими стравами, наприклад, добре підійде курячий суп з овочами. Їсти маленькими порціями, але часто.

Особливості дієти при кишковому грипі

Оскільки у дорослих клінічна картина може бути змащеною, відповідно, апетит від цих симптомів не погіршиться, але все одно важливо виключити переїдання, оскільки воно тільки погіршить ситуацію. Коли бажання поїсти немає, не варто мучити організм. Можна пити бульйони і просту воду. Знову ж важливо не забувати про маленькі порції, щоб не спровокувати блювоту. Страви потрібно готувати на пару, запікати або варити. Найкраще підійде пюре з яблук або кабачків, помідорів і так далі. Найбільш важливо приділити увагу харчуванню і режиму пиття в першу добу, оскільки в цей період стан організму особливо пригнічений.

Важливі правила та цілі дієти

Дуже важливо не відмовлятися від їжі повністю. Дієтотерапія є єдиними «ліками» при даному захворюванні. Категорично заборонено вживати продукти в сирому вигляді, навіть фрукти та овочі. Всі вони повинні піддаватися термічній обробці, а також бути не гарячою, і не холодною, а саме теплою, комфортною для ЖКТ температури.

Мета дієти при ротавірусній інфекції у дорослих — допомогти імунній системі боротися з патологією. Між тим важливо розуміти, що в організму при даному захворюванні немає сил для того, щоб повноцінно перетравити їжу. Отже, вона повинна бути легкоусвояемой. Також їжа повинна надавати лікувальні властивості. Наприклад, деякі каші мають в «яжучі та скріплюючі властивості. Кисломолочні продукти містять лактобактерії, корисні для кишківника, які стимулюють зростання корисної мікрофлори. А компоти і трав’яні чаї не тільки насичують організм рідиною, а й забезпечують його корисними елементами.

Що можна їсти при ротавірусній інфекції?

Основні правила лікувального столу вивчені. Тепер важливо дізнатися про те, що можна їсти при ротавірусній інфекції дорослому:

  • Бульйони. Некріпкі овочеві, а також вторинні м’ясні.
  • Супи. Дозволяється додавати невелику кількість м’яса і риби нежирних сортів, а також трохи овочів, у тому числі картоплю і крупи.
  • Нежирні сорти м’яса, овочі, фрукти. Готуються на пару або відварюються, можна запікати в духовій шафі.
  • Слизові каші. Рисова, манна, вівсяна, гречана, кукурудзяна. Їх необхідно варити виключно на воді, з мінімальною кількістю солі і без олії. До речі, про те, в чому різниця пропареного рису і звичайного і який краще вибрати, буде написано нижче.
  • Напої. Дозволяється зелений і трав’яний чай, відвари, компоти. Не рекомендується додавати цукор.
  • Котлети і фрикадельки. Готуються на пару.
  • Кисломолочні продукти. Дуже корисним буде кефір.
  • Хліб.
  • Макарони.
  • Паровий омлет.

Які продукти рекомендується виключити?

Харчування при ротавірусній інфекції у дорослого не повинно включати:

  • Жирні сорти риби і м’яса, а також бульйони, приготовлені на їх основі.
  • Молочні продукти.
  • Будь-які солодощі, в тому числі кондитерські вироби.
  • Страви фастфуду.
  • Чорний хліб.
  • Маринади, соління.
  • Копчені продукти.
  • Спеції.
  • Алкогольні та газовані напої.
  • Кава і какао.

Суп у дієтичному харчуванні при ротавірусній інфекції

Найкраще при кишковому грипі вживати бульйони. Можна пити їх зі шматочком білого або сірого хліба, а можна додати інші інгредієнти. Відмінним варіантом є курячий суп з овочами. Бульйон для нього можна зварити з невеликих шматочків м’яса, краще грудки, в якій найменше жиру. Додати трохи картоплі, а також моркву, болгарський перець та інші овочі. Відварити до готовності, і можна їсти.

Другі страви для харчування хворого

На сніданок можна зварити каші з перерахованого вище списку. Окремо про те, в чому різниця: пропарений рис і звичайний? На якості готової страви (в плані впливу на організм) це ніяк не позначиться. А ось на тривалості підготовчих заходів — так. Якщо звичайний рис потрібно спочатку замочувати у воді, щоб видалити крохмаль і запобігти склеюванню зерен, то купивши пропарений, можна відразу приступати до готування.

З м’яса найкраще вибирати курку, кролика, індичку, теля. Можна варити і запікати його, а також робити рубані котлети на пару. Так м’ясо буде краще засвоюватися. З риби рекомендується купувати талісман і хек, так як вони менш жирні.

Яйця їдять у відвареному вигляді або готують омлет на пару. Кабачки, моркву, броколі і кольорову капусту можна варити, робити з них пюре або овочевий соус з м’ясом. Важливо пам’ятати, що кількість вживаної картоплі потрібно знизити до мінімуму.

До речі, ще слід відзначити норму солі в день. Додавати її в страви небажано, але якщо продукти здаються зовсім несмачними, то можна додати, але зовсім небагато, буквально стільки, скільки поміщається на кінчику ножа, не більше.

Смачні рецепти:

  • Куряча грудка з овочами. Одну велику моркву, картоплю і пару помідорів порізати на невеликі шматочки. Противник застелити фольгою, викласти на нього овочі та куряче філе (цілком або ломтиками). Зверху накрити ще одним шаром фольги. Поставити в духовку, розігріту до 220 ° C приблизно на 20-25 хвилин, поки страва не буде готова.
  • Овочеве рагу. Відварити кольорову капусту протягом 7 хвилин. Баклажан, 3 помідори і 2 невеликі морквини порізати кубиками. Окремо відварити квасолю (10 хвилин). Всі овочі викласти на сковороду, залити водою і трохи загасити, поки вони не стануть м’якими.
  • Фаршировані перці. З кількох великих болгарських перців зрізати верхівку. В отримані «кошики» викласти суміш з дрібно нарізаних овочів: кабачок, баклажан і морква. Викласти перці в пароварку і готувати півгодини.

Ще можна зварити смачну рисову кашу на воді. Для цього потрібно взяти кількість інгредієнтів у пропорції 1:2. Тобто одна порція рису і дві води. Вариться вона хвилин 20. В кінці можна додати зовсім трохи цукру або солі, від олії ж потрібно відмовитися повністю. Щоб якось урізноманітнити смак простої страви, рекомендується їсти його з паровими овочами і відвареним м’ясом.

Закуски, рекомендовані хворому кишковим грипом

Коли хочеться перекусити чимось легким, а на кефір вже дивитися неможливо, можна приготувати корисне поживне ласощі, яке втамує почуття голоду і наситить організм необхідними для правильної його роботи речовинами. Страва досить проста в приготуванні. Мова йде про пюре з яблук і моркви. Овоч необхідно відварити до м’якого стану, а фрукт — запекти в духовці. Потім перемолоти їх блендері, щоб вийшло пюре. У готову страву можна додати трохи меду і кориці, щоб прикрасити його смак.

Напої при ротавірусній інфекції

Крім простої води, також можна пити некріпкий зелений і чорний чай, трав’яні настої, різні морси, компоти і відвари. Добре діє на шлунково-кишковий тракт шипшина. Тому протягом дня можна випивати маленькими порціями відвар з цих ягід. Також корисним буде ягідний кисіль. Приготувати його можна з чорною смородиною. Для цього підійдуть як свіжі, так і заморожені ягоди. Смородину промити і викласти в каструлю, потім залити водою. Коли компот закипить, вимкнути, процедити, щоб видалити макуху. Важливо ще в той час, поки він гарячий, додати крохмаль. Також можна підсолодити його невеликою кількістю цукру. Перемішати кисіль, знову поставити на вогонь і дочекатися загустіння. Потім дати йому охолонути — і можна пити.

Правильно складене меню при ротавірусній інфекції у дорослих — яке воно

Підібране харчування — це не тільки набір допустимих продуктів. Також слід приділити увагу тому, що, в якій кількості і коли потрібно їсти. Наприклад, у перші дні, коли організм сильно ослаблений, а перетравлення їжі не може бути вироблено повною мірою, слід віддавати перевагу виключно бульйонам і легким супам. Оскільки гостра стадія триває приблизно 5 днів, в цей час вводити «нові» страви потрібно поступово. На другий день можна давати каші. На третій — вводити м’ясо і більше овочів. Після нього можна спробувати яйця. При цьому важливо стежити за реакцією організму на кожну введену страву і при виникненні небажаної реакції знову повернутися до бульйонів.

Харчування має бути дробовим. Потрібно їсти 5-6 разів на день, але маленькими порціями. Так організму буде простіше перетравлювати їжу.

Приклад меню

 

Сніданок

Перекус

Обід

Перекус

Вечеря

Перший день

Манна каша на воді, склянка несолодко некріпкого чаю.

Парове суфле з сиру (0%).

Нежирний бульйон на курячому м’ясі, парові тефтелі з м’яса теля, смородиновий кисіль.

Сухарики з білого батона і склянка відвару шипшини.

Парова риба нежирного сорту і несолодкий чай. Перед сном — нежирний кефір.

Другий день

Вівсяна каша на воді, чай без цукру.

Морково-яблучне пюре.

Бульйон на яловичому м’ясі, м’ясо курки на пару, подрібнене в блендері, відвар чорниці.

Какао на воді з сухим печивом.

Парові рибні котлети, чай. Перед сном — нежирний кефір.

Третій день

Рисова каша на воді, яблучне пюре, несолодкий чай.

Ягідний відвар з сухариками з білого хліба.

Рисовий суп на м’ясному бульйоні, парові курячі кнелі, кисіль з чорниці.

Відвар з яблучної шкірки, сухе печиво.

Паровий пудинг з нежирного сиру, какао на воді. Перед сном — нежирний кефір.

Як довго потрібно дотримуватися дієти при ротавірусній інфекції у дорослих

Захворювання триває не менше 2-х тижнів, тому, якщо навіть симптоми пропали і самопочуття покращилося вже на 2-3 день, це не означає, що можна відразу ж повертатися до звичної для людини їжі. Протягом усіх 14-ти днів потрібно дотримуватися дієти, щоб дати можливість організму відновитися. І цей час слід присвятити поступовому введенню в раціон раніше заборонених до вживання продуктів. До речі, це стосується і норми солі в день, а також цукру, вершкового і рослинного масла, меду, спецій і так далі.

Захворювання характеризується ураженням слизової оболонки кишечника. Це призводить до порушення травлення і руйнування благотворної мікрофлори. Для того щоб дати можливість епітеліальним клітинам і корисним мікроорганізмам відновитися, потрібно харчуватися щадною їжею не менше двох тижнів. В іншому випадку можна значно погіршити ситуацію. Незміцніла травна система дасть збій, що загрожує повторним виникненням симптомів ротавірусної інфекції.

Коли стан в значній мірі покращиться, все одно слід уникати переїдання і вводити страви поступово. Від олії та яєць краще відмовлятися якомога довше, хоча вони і дозволяються вже в перший тиждень. Вершковий продукт дуже складно переробляється через відсутність ферментів. Тому потрібно намагатися частіше їсти каші і картопляне пюре без олії.

Профілактика виникнення ротавірусної інфекції: правил, яких мають дотримуватися дорослі та діти

  • Мити руки після приходу додому з вулиці і кожен раз перед їжею.
  • Купатися тільки у водоймах, спеціально призначених для цієї мети.
  • Ретельно мити всі продукти харчування.
  • Не їсти м’ясо і рибу в сирому вигляді.
  • Дотримуватися правил зберігання продуктів.

Exit mobile version