Site icon Сайт Житомира — 884

Правильна дієта при виразці шлунка: список продуктів, зразкове меню, рецепти

Правильна дієта при виразці шлунка: список продуктів, зразкове меню, рецепти

Здоров’я Перегляди: 44

Усі гастроентерологи і лікарі, які спеціалізуються в різних галузях медицини, говорять про те, що в процесі лікування виразки шлунка слід дотримуватися певної дієти. Від яких продуктів потрібно утриматися і чому, навпаки, приділити увагу? Про це далі.

  • Загальні принципи харчування при виразці шлунка
  • Зразкове меню
  • При гострій виразці
  • Що протипоказано вживати в їжу
  • Фрукти
  • Суфле з курки
  • Ягідне суфле
  • Суп-пюре з курки
  • Суп з яловичиною
  • Гречана каша
  • Бефстроганів
  • Буряковий салат
  • Картопляні котлети


Загальні принципи харчування при виразці шлунка

Пацієнт гастроентерологічного відділення лікарні повинен приділяти велику увагу дієті, яку йому прописує доктор. Паралельно він також зобов’язаний дотримуватися основних правил, які єдині для всіх тих, хто має проблеми зі шлунком.

Зокрема, при виразці шлунка з продуктів, які зустрічаються в раціоні, слід повністю виключити ті, які є занадто солоними, гострими або копченими. У нього потрібно додавати більшу кількість продуктів, у складі яких є білки, вуглеводи, а також вітаміни різних груп.

Людям, які мають будь-які проблеми зі шлунком, потрібно уникати вживання в їжу гарячих або, навпаки, занадто холодних страв. Крім цього, категорично забороняється вживати кухонну сіль.

Що стосується форми продуктів, то вони повинні бути представлені у вигляді кашиці. Всі страви, які є в меню, потрібно перемелювати за допомогою блендера — таким чином їжа краще засвоїться. Кисломолочні продукти і молоко при виразці шлунка також надають чудодійний ефект. Саме тому багато лікарів рекомендують їх вживати якомога більше і частіше. Те саме стосується звичайної очищеної води.

Зразкове меню

Під час лікування захворювань шлунково-кишкового тракту і самого шлунка слід дотримуватися суворої дієти. Щоденне харчування потрібно по максимуму урізноманітнити, причому досить смачною і приємною їжею. Основна вимога до неї — вона не повинна травмувати стінки шлунка. У зразковому меню при виразці шлунка можуть бути присутні такі страви, як запечені яблука або груші, морська риба (перед приготуванням її обов’язково необхідно очищати від кісточок і луски). Крім цього обов’язково слід включити в раціон варені або тушковані овочі, рослинне масло (також можна використовувати і вершкове), молочні продукти (сир, сметана, йогурт), відварене м’ясо.

Що стосується кисломолочних продуктів, то вони неймовірно корисні при лікуванні виразки шлунка та інших проблем, пов’язаних з цим органом. Однак для хворих найбільш корисними виявляться ті, які мають мінімальну жирність.

Щодо м’яса також є деякі рекомендації. В першу чергу, категорично заборонено використовувати в їжу жирні види даного продукту, наприклад свинину або баранину. Ідеальним варіантом у ситуації лікування виразки шлунка стане курка, індичка або крольчатина. Крім цього, всі гастроентерологи дозволяють вживати такий продукт тільки в чистому вигляді, приготований на пару або шляхом варіння.

При виразці шлунка до страви, поданих хворому, може додаватися тільки підсушений хліб. Також дуже добре підходять хлібобулочні вироби з житнього борошна.

Мед при виразці шлунка надає чудодійний ефект — його обов’язково необхідно включити в денний раціон. Цей продукт має прекрасні регенеруючі властивості, які дуже потрібні організму в проблемний період.

Так, денний раціон хворого на виразку шлунка може бути приблизно таким. На сніданок людина може вживати в їжу зварену на воді перлову кашу, запиваючи її чаєм, завареним з ромашки. У перерві між сніданком і обідом можна зробити невеликий перекус, який буде складатися з знежиреного йогурту і сухарика. Що стосується півдня, то в даний період доби потрібно підкріпитися більш щільно — для цього можна використовувати тефтелю, приготовлену на пару, а також порцію відвареного рису. У цей період також можна випити чашку не сильно гарячого трав’яного чаю. Під час вечері рекомендується застосувати в їжу пару курячих яєць, зварених всмятку, а також просте галетне печиво. Перед самим сном хворий повинен випити склянку молока або знежиреного кефіру — це посприяє спокійному сну і правильному травленню в нічний період.

При гострій виразці

Що стосується дієти при виразці шлунка в період загострення, то вона передбачає більш серйозний режим харчування. Щоденний раціон хворого може бути приблизно таким.

На сніданок можна вжити омлет, приготований з пари курячих яєць, запиваючи його киселем, звареним з вівсянки. Що стосується перекусу, то при загостреній виразці небажано робити його щільним — досить в цей час просто випити склянку знежиреного йогурту або кефіру. В обід потрібно наситити організм корисними компонентами, для чого слід поїсти досить щільно. Прикладом ідеального комплексу може стати суп, приготований з ячневою крупою, або картопляне пюре. На додаток до всього рекомендується з’їсти шматочок курки, відвареної без солі. Під час півдня також лікарі радять з’їдати порцію супу, який можна приготувати з ячки або з молока і рису. Каша з вівсянки з додаванням шматочка вершкового масла чудово підійде на час вечері, а пізно ввечері гастроентерологи рекомендують випити чай, розбавлений молоком.

Що протипоказано вживати в їжу

Під час лікування хвороб шлунка потрібно повністю відмовитися від застосування в їжу деяких продуктів. Серед них є ті, які дратують слизове шлунково-кишкового тракту.

Серед найбільш шкідливих продуктів лікарі виділяють часник і цибулю, грибні супи, вуха, а також інші наваристі бульйони і каші. Також потрібно геть відмовитися від шашлика і стейків, а також будь-якої іншої смаженої їжі. Щавель, редис і соєвий соус також перебувають під забороною.

Фрукти

Незважаючи на те що всі фрукти є неймовірно корисними для людського організму, оскільки насичені великою кількістю вітамінів і мінералів, далеко не всі їх можна вживати під час лікування захворювань, пов’язаних з порушенням слизової шлунка.

Сприятливі властивості на організм у такий період чинять авокадо, груша, слива і яблука. Банани при виразці шлунка також корисні — вони не дратують слизову і насичують організм масою корисних компонентів. Крім усього цього, також можна їсти практично всі ягоди (за винятком кислих), проте варто дотримуватися міру і не переїдати.

Окрему увагу в розгляді питань, пов’язаних з правильним харчуванням під час протікання виразкових хвороб, слід приділити яблукам. Серед усіх перерахованих плодів вони є найбільш корисними, оскільки не мають дратівливого впливу на слизову шлунка і є повністю гіпоалергенними. Для кращого ефекту їх можна вживати з медом — при виразці шлунка такий нехитрий десерт принесе організму велику користь.

Що не можна їсти під час хвороби? Категорично забороненими при виразці шлунка фруктами є цитрусові плоди (лимони, грейпфрути, апельсини), що пов’язано з їх здатністю дратувати стінки шлунка. Також небажано харчуватися такими фруктами і ягодами, які підсилюють процес бродіння, прикладом є виноград. Оскільки під час усунення проблем, пов’язаних з працездатністю шлунка, слід приділяти велику увагу кількості цукру в організмі, то потрібно виключити і ті фрукти, які містять в собі велику кількість даного компонента (ківі, персики, диня).

Суфле з курки

Одна з страв, яка повинна бути присутньою в раціоні тих, хто дотримується дієти при виразці шлунка, — це куряче суфле. Ця страва готується з абсолютно безпечних для організму інгредієнтів і має виключно сприятливий вплив на неї.

Для приготування слід взяти зварений у воді без солі шматочок курячої грудки і пропустити його через м’ясорубку. Для того щоб суміш вийшла більш дрібною, процедуру можна повторити ще раз або скористатися для подрібнення блендером. Сюди ж потрібно відправити жовток з курячого яйця, а також столову ложку сметани.

Після цього в окремому посуді необхідно збити яєчний білок до того моменту, поки з нього не утворюється густа піна, і дуже акуратно додати його в яєчно-м’ясну масу.

Після всіх приготувань потрібно взяти невелику форму, змастити її зсередини рослинною олією і викласти всі змішані компоненти на неї. Страву потрібно доводити до готовності на паровій лазні.

Ягідне суфле

У харчуванні при виразці шлунка також можна використовувати і десерти. Прикладом найбільш підходящого серед них може послужити ягідне суфле. Для його приготування слід взяти 100 г стиглих солодких ягід (можна використовувати малину, чорницю, землянику або будь-які інші, в яких практично немає кислоти) і протерти їх через сито. Після цього в ягідну масу потрібно всипати 1,5 столові ложки цукру-піску і поставити на повільний вогонь. У такому вигляді масу потрібно довести до густого стану.

В окремому посуді слід за допомогою блендера або міксера збити білки, відокремлені від трьох жовтків, після чого ввести їх в злегка залишену ягідну масу. Робити це потрібно дуже акуратно, щоб отримана піна не розпалася.

Невелику жаростійку форму для запікання потрібно змастити шматочком вершкового масла і викласти в неї утворену білково-ягідну масу. Все це необхідно випікати в розігрітій до 200 градусів духовці протягом невеликого проміжку часу (близько 10 хвилин).

Суп-пюре з курки

Під час виразки шлунка в дієту необхідно включити невелику кількість супів — вони особливо корисні в обідню пору доби. Прикладом одного з таких є крем-суп з курки.

Для його приготування слід взяти 115 г нежирної курки і відварити її у воді без додавання солі. Після цього шматочки філе слід гарненько охолодити і пропустити через дуже дрібне сито або подрібнити за допомогою блендера. Бульйон, на якому варилася курка, можна вилити або використовувати в приготуванні іншої їжі — в крем-суп він додаватися не буде. Для цього супу потрібно буде приготувати відвар з овочів. Для його створення в окремій каструлі потрібно з’єднати всі овочі, які є в будинку. Ідеальними варіантами для цього є капуста, селера, морква і корінь петрушки. Їх слід довести до кипіння і поварити на слабкому вогні протягом півгодини. Після закінчення зазначеного проміжку часу бульйону ще потрібно дати настоятися протягом 15 хвилин.

Тим часом, поки буде готуватися відвар з овочів, слід зайнятися створенням льєзону. Для цього потрібно взяти трохи більше половини склянки молока і розігріти його на плиті до температури 70 градусів. Після цього в посуд з ним слід влити курячий жовток, що рекомендується робити тонкою струменею. Для того щоб жовток не згорнувся в теплому молоці, масу потрібно постійно перемішувати. Отриману суміш необхідно довести до густого стану і процедити через сито.

Пюре, яке було зроблено з вареної курки, потрібно з’єднати з овочевим бульйоном (300 мл), довести масу до кипіння і відразу ж вимкнути. У тому випадку, якщо в процесі закипання на поверхні бульйону утворюється пенка, її обов’язково слід знімати. Коли суп стане холодним, до нього слід додати приготований льєзон і невеликий шматочок вершкового масла.

Суп з яловичиною

Один з варіантів м’яса, яке можна використовувати в рецептах при виразці шлунка, — це яловичина, в ній міститься мінімум жиру.

Для приготування найбільш корисного супчика потрібно взяти невеликий шматок телятини (близько 80 г), відварити його і охолодити. Після даної процедури філе слід пропустити через м’ясорубку пару разів для більш якісного подрібнення. Також це можна зробити за допомогою блендера.

В окремому посуді слід промити невелику кількість рису (20 г) і відварити його у воді до того моменту, поки він не стане абсолютно м’яким. Як тільки крупа досягне стану готовності, її також слід максимально подрібнити. М’ясне рисове пюре потрібно змішати в одному посуді.

В окремій каструлі слід приготувати овочевий відвар, дати йому настоятися протягом 10-15 хвилин, після чого залити суміш пюре. У такому складі інгредієнти потрібно довести до кипіння на повільному вогні, додати невеликий шматочок вершкового масла. Страва готова до вживання.

Гречана каша

Що є при виразці шлунка? Можна віддати свою перевагу кашам, звареним з різних видів круп — вживати їх найкраще в обідній час.

Одним з варіантів хорошого сорту крупи для каші є гречка. Вона наповнена великою кількістю корисних мінералів і вітамінів, що сприятливо впливають на організм людини.

Для того щоб приготувати порцію такої страви, потрібно промити 50 г гречки, для чого доведеться кілька разів поміняти воду. Після цього її слід занурити в холодну воду (у пропорції 1:2) і зварити до стану повної готовності. Коли вся вода вбирається в крупу, готову кашу слід трохи посолити. Після цього в кашу потрібно залити окремо підігріте молоко (трохи більше половини склянки) і дати їй в такому вигляді настоятися. Після вчинення всіх описаних дій готову кашу слід перетерти через сито або подрібнити за допомогою блендера, додати в неї тріску цукру, а також шматочок вершкового масла. Корисна і смачна страва готова до подачі.

Бефстроганів

При виразці шлунка в дієті обов’язково має бути м’ясо, яке містить в собі життєво необхідний білок. Даний компонент виступає в якості своєрідного будівельного матеріалу для порушених стінок шлунка. Саме тому при виразці шлунка з рецептів потрібно звертати увагу і на м’ясні страви. Варіантом такого може стати бефстроганів, який готується виключно з знежирених сортів м’яса, наприклад, з яловичини.

Для того щоб на виході вийшла корисна і смачна страва, потрібно взяти 120 г чистої яловичини, в шматку якої не буде плівок і прожилок. М’ясо слід відварити у воді з морквою і невеликою кількістю ріпчастої цибулі. Після того як воно звариться, шматочок слід остудити і порізати дрібною соломкою.

Після цього потрібно приготувати морквяне пюре. Для нього слід відварити невелику кількість моркви (близько 30 г) у шкірці, в готовому вигляді очистити її і гарненько подрібнити до пюреподібного стану.

Коли пюре буде готове, потрібно зробити соус. Для цього на розпеченій сковороді потрібно обсмажити тріску пшеничного борошна до утворення золотистого кольору. Після цього до неї слід додати овочевий відвар, який залишився від м’яса, а також 50 г сметани. У такому складі інгредієнти слід гасити на повільному вогні до утворення густої маси. Після закінчення приготування соус слід злегка підсолити.

Коли всі складові для бефстроганова будуть готові, їх потрібно з’єднати, перемішати до стану однорідності і загасити в такому складі протягом 10-15 хвилин, накривши кришкою.

Буряковий салат

Як відомо, буряк — це джерело великої кількості заліза та інших не менш корисних для організму компонентів. З цим продуктом можна приготувати відмінний салат, який може входити в меню, складене для дієти при виразці шлунка. Для того щоб приготувати порцію такої страви, необхідно відварити невелику кількість буряків (200 г), після чого обдати її крижаною водою. Коли овоч охолоне, слід очистити його від шкірки і натерти на терці. 60 г консервованого горошку слід додати до буряка, заправити всі компоненти соняшниковою олією, посолити і ретельно перемішати.

Картопляні котлети

Для приготування смачної та корисної страви, яка ідеально підійде для дієти при виразці шлунка, слід відварити 160 г попередньо очищеної картоплі. До того моменту, поки клубень не охолоне, його потрібно гарненько перетерти до стану пюре. В отриману масу слід додати чверть курячого яйця і тріску солі для більш приємного смаку. Інгредієнти необхідно гарненько перемішати, сформувати з них невеликі котлетки і обваляти в борошні. Після цього кожну з них слід викласти в противагу для запікання, попередньо змащений невеликою кількістю олії. Котлети потрібно доводити до готовності в духовій шафі до того моменту, поки на них не утворюється рум’яна скоринка.

Що стосується подачі, то така страва буде дуже добре поєднуватися зі сметаною або зеленню.

Exit mobile version