Інсуліновий індекс продуктів харчування: таблиця. Продукти для діабетиків
Хворі на цукровий діабет повинні з відповідальністю і розумінням ставитися до свого харчування. Справа в тому, що гормон інсулін провокує накопичення в організмі жирової тканини, а також перешкоджає швидкому спалюванню жиру.
- Таблиця інсулінового індексу харчових продуктів
- Діабетичне морозиво
- Овочевий салат з журавлиною і волоськими горіхами
- Горіхи
- Гаряча закуска з помідорів і сиру Фета
- Дріжджове тісто для різних видів випічки
- Пиріг зі щавелем і сиром Фета
- Шоколадне печиво з корицею
- Перші страви
- М’ясний суп
- Рибний суп
- Сир
Таблиця інсулінового індексу харчових продуктів
У нашій статті ми привели найбільш придатні для тих, хто страждає від цукрового діабету. Також вашій увазі пропонується інсуліновий індекс продуктів харчування. Таблиця побудована щодо порції хліба з пшеничного борошна, вагою в 20 г, енергетичною цінністю в 240 калорій і вмістом вуглеводів — 12 г. Цій же кількості калорій і вуглеводів відповідає 26 г хліба з житнього борошна. 20 г хліба — це половина шматочка, товщиною, приблизно, 1,2 см, відрізаного від звичайної прямокутної буханки. Інсуліновий індекс — це число, що показує, скільки інсуліну виробить організм у відповідь на вуглеводи, отримані з однієї порції даного продукту. Надлишок інсуліну трансформується в жирову тканину.
Інсуліновий індекс продуктів харчування
арахіс |
20 |
сир |
30 |
пташині яйця |
31 |
каша з плющеного вівса |
40 |
макарони з пшеничного борошна, типу дурум |
40 |
коровий сир |
45 |
суміш для мюслі |
46 |
постна яловичина |
51 |
лактоза |
50 |
повітряна кукурудза |
54 |
хліб цільнозерновий |
56 |
горох і чечевиця |
58 |
яблука, типу антонівки |
59 |
риба, типу тунця |
59 |
цитрусові |
60 |
чіпси з картопляної маси |
61 |
темний рис |
62 |
смажені в олії булочки з дріжджового тіста |
74 |
смажена в олії картопля |
74 |
пластівці з кукурудзяного борошна |
75 |
шарі булочки з начинкою |
79 |
шліфований рис |
79 |
банани |
81 |
кондитерські вироби з бісквітного тіста |
82 |
виноград |
82 |
печиво до пива |
87 |
морозиво вершкове |
89 |
молоко цільне |
90 |
випічка з пісочного тіста |
92 |
хліб з житнього борошна |
96 |
кисломолочні продукти |
98 |
хліб з пшеничного борошна |
100 |
кисломолочні напої |
115 |
суп з квасолі |
120 |
картопля відвареної |
121 |
шоколадні цукерки |
122 |
карамель |
160 |
Орієнтуючись на наведений у статті інсуліновий індекс продуктів харчування, (таблиця нижче), можна скласти непогане меню на кожен день, а також, не боячись поправитися, готувати випічку, морозиво, супи, м’ясні, овочеві, фруктово-ягідні та інші страви.
Діабетичне морозиво
У спекотний літній день дуже хочеться побалувати себе морозивом. Як бути, якщо не можна цукор, цільні молочні вершки, не бажаний яєчний жовток і деякі фрукти? Ми пропонуємо варіант з цукрозамінником на стевії.
Смачне морозиво для діабетиків робиться з желатину, нежирної сметани і фруктів. Як підсолоджувач — таблетки або порошок з стевії.
Желатин залити гарячою кип’яченою водою і залишити для набухання.
Фрукти помити, почистити і вирізати серцевину. Всі плоди порізати на шматочки, з’єднати з цукрозамінником і змішати з нежирною сметаною. Додати розчинений желатин у воді. Все разом збити блендером і відправити в морозильник. У процесі замерзання кілька разів виймати миску з морозивом і знову збивати. Готове ласощі розкласти в креманки і прикрасити свіжими фруктами і тертим 72% -вим шоколадом.
Несолодкі груші і яблука — найкорисніші фрукти для діабетиків. Для морозива нам знадобиться 230 г.
Сметана повинна бути не ринкова, солодка, а магазинна — 15% -ва кисломолочна, 100 г.
Желатина буде потрібно 10 г, плюс 200 мл води для його розпускання.
Підсолоджувач, типу стевіозу, — 0,5-1 г, оскільки він у 300 разів солодший за цукр.
Харчування для діабетиків має містити велику кількість вітамінів і мікроелементів. Їм корисна і дозволена велика частина садових ягід і фруктів, але є й такі, від яких доведеться відмовитися. Солодка черешня — ягода, про яку краще забути. Банани, хурма, інжир, фініки і виноград — ці фрукти для діабетиків шкідливі і, навіть небезпечні.
Овочевий салат з журавлиною і волоськими горіхами
Нам знадобляться наступні інгредієнти:
— капуста броколі;
— цвітна капуста;
— очищені волоські горіхи;
— сир Фета;
— журавлина;
— пшеничні або вівсяні відруби;
— лимон;
— сіль;
— зелень кропу, петрушки та ін.
Капусту покласти в холодну солону воду, довести до кипіння і вийняти з каструлі. Дати збігти воді, осушити, остудити і розібрати на суцвіття і порізати шматочками. Горіхи порубати не дуже дрібно. Пряну зелень порвати руками і разом з горіхами покласти в салат. Туди ж відправити свіжі ягоди журавлини і відруби. Посолити, вичавити сік з маленького лимона і сбрызнуть оливковою олією. Їжа для діабетиків не повинна бути одноманітною і прісною. Потрібно навчитися жити з цією хворобою. У мільйонів людей на кухні висить таблиця продуктів для діабетиків, в якій вказані глікемічний та інсуліновий індекси. Хоча для кожного окремого випадку лікарем-ендокринологом розробляється індивідуальна дієта, яка виходить з результатів лабораторних аналізів, особистих спостережень і щоденника харчування хворого, не варто зовсім вже спрощувати свій раціон. Творчий підхід тільки вітається. У нашому салаті журавлину можна замінити зірками гранату або брусникою. Подивіться інсуліновий індекс продуктів харчування (таблиця на початку статті) і виберіть компоненти для салату. У ній тільки основні продукти, які завжди є в наших магазинах. Однак їжа для діабетиків повинна бути смачною і різноманітною. Тому шукайте свої варіанти. Авокадо, наприклад, за всіма показниками, має бути в раціоні кожного діабетика. Це дуже смачний і корисний плід, з якого можна робити масу смачних страв, в тому числі і салати на зразок описаного вище салату з волоськими горіхами і журавлиною.
Горіхи
Горіхи обов’язково повинні входити в раціон хворих на цукровий діабет. Харчування для діабетиків має бути максимально натуральним і збалансованим. Горіхи містять утричі менше вуглеводів, ніж сухофрукти. Їх можна використовувати для перекусів. Натуральні горіхові масла підходять для діабетичних салатів. На рафінованих можна пекти і робити супові заправки. Горіхове борошно підходить як замінник молочних вершків або сметани і використовується для супів, каш, випічки і напоїв. Висока калорійність горіхів вимагає контролю за кількістю з’їдених горіхів.
Кілька штук волоських горіхів, з’їдені в проміжках між сніданком, обідом і вечерею, швидко вгамують голод, запобігатимуть залізо-дефіцитній анемії, зміцнять стінки судин, а марганець, що міститься в них, і цинк допоможуть знизити рівень цукру в крові.
Кедрові горіхи не містять холестерин, але в них багато білка. Велика кількість калію, кальцію, фосфору і магнію, вітамінів С, Д і групи В допомагають зміцнити імунітет. У день можна з’їдати одну столову ложку очищених ядер.
Мигдаль сприяє нормалізації кислотності шлункового соку. У ядрах багато кальцію, фосфору, заліза, магнію та цинку. Крім того, в них міститься велика кількість вітамінів, у тому числі Е, А і В. Десять горіхів солодкого мигдалю — добова норма для діабетика.
Фундук містить олію, яка зміцнює судини і перешкоджає утворенню холестеринових бляшок.
Земляний горіх, або арахіс, — це навіть не горіх, а боб. Він містить ферменти, що знижують рівень цукру в крові і прискорюють обмін речовин. 30 грам арахісу — щоденна допустима доза для діабетика. Найбільшою користю мають горіхи, прокалені на сковороді. Арахісове масло також слід використовувати для смаження. У рафінованій арахісовій олії кількість антиоксидантів істотно вища, ніж у свіжому.
Гаряча закуска з помідорів і сиру Фета
Для її приготування потрібні кокотниці — це маленькі, однопорційні, вогнетривкі чашки з довгими ручками.
Для закуски знадобляться свіжі м’ясисті червоні помідори, сир Фета, пряні трави, часник, оливкова олія і натуральний плодовий оцет.
Помідори треба очистити від шкірки. Зробити це просто, якщо надягти шкірку ножем і опустити плоди в окріп на кілька секунд. Часник слід пропустити через подрібнювач. Зелень дрібно порізати. Все разом змішати, посолити, сбрызнуть оцтом і маслом і розкласти по кокотницях. Зверху кокотниці закрити прісним тестом. Змастити чаєм і поставити в гарячу духовку. Коли тісто зарум’яниться, страва готова. На одну порцію потрібно 2 помідори і 100 г Фети. Решта компонентів — за смаком.
Дріжджове тісто для різних видів випічки
Страви для діабетиків, всупереч розхожій думці, можуть бути і борошняними. Для того щоб не набрати зайвих кілограмів, слід використовувати тільки цільнозернове борошно грубого помолу. Якщо це пшеничне борошно, то бажано, щоб воно було з пшениці твердого сорту, типу дурум.
Тісто робиться з житнього або пшеничного борошна, солоду, води, стевії і дріжджів. У миску з невеликою кількістю солоду, підсолоджувача і води, кладуться пивні дріжджі і прибираються в тепле місце для бродіння. Коли опара буде готова, це стане видно по пінній шапці, що виросла в мисці, просійте в неї борошно і замісіть тісто. Відправте його в тепло для підняття. Коли знову підніметься — обіймайте. Проробте це двічі. Слідкуйте, щоб тісто не перекисло. Для поліпшення смакових якостей тесту, до нього можна додати гірчичну або горіхову олію.
Пиріг зі щавелем і сиром Фета
Щоб калорійність їжі була мінімальною, випічка для діабетиків повинна містити мінімум жирів.
Готуємо звичайне дріжджове тісто з борошна, води, стевії та дріжджів. Щавель обдаём кипятком и рубим как можно мельче Сир Фету ріжемо на маленькі кубики і з’єднуємо з сиром. Розкочуємо дві третини тесту якомога тонше, і за допомогою скалки переносимо на противір, прокладений тефлоновим папером. Рівномірно розподіляємо начинку по всьому тесту. Краї гинаємо до центру на 2-3 см. З тесту скочуємо ковбаски і гратами розкладаємо по відкритій поверхні пирога. Ставимо в розігріту до 190 градусів духовку. Через 20 хвилин можна вимкнути, але духовку не відкривати. Це можна буде зробити через 15 хвилин.
Шоколадне печиво з корицею
У кориці, яка росте на острові Шрі-Ланка, виявлено фермент метил-гідроксі-халкон, що знижує рівень цукру в крові. Регулярне вживання цієї пряності здатне призупинити розвиток цукрового діабету і скоротити кількість інсулінових ін’єкцій у потерпаючих від діабету 1 типу. Не слід плутати корицю з дуже схожою на неї касою, яка росте в Китаї, і використовується в кулінарії як аналог рідкісної рослини з Шрі-Ланки.
З дріжджового тіста, зробленого з пшеничного борошна можна зробити дуже смачне шоколадне печиво для діабетиків. Плитку 72% -го гіркого шоколаду потрібно розламати на шматочки, розміром 1 см х 1 см. змішати їх з тестом, додавши корицю. Дати тесту підійти і викласти на противагу, прокладену папером з антипригарним покриттям. Тісто має бути досить рідким. Викладати на противагу за допомогою великої ложки. Зверху посипати великими вівсяними пластівцями і трохи втиснути, щоб приклеїлися.
Оскільки діабетики повинні харчуватися дробово, невеликими порціями, то таке печиво — справжня паличка-виручалочка. Замість шоколаду можна додавати Фету, горіхи, шматочки фруктів або овочів. При виборі слід орієнтуватися на інсуліновий індекс продуктів харчування, таблиця якого наведена в нашій статті.
Перші страви
Оскільки для хворих на цукровий діабет немає замкненого на пісне м’ясо, рибу та гриби, ми пропонуємо спробувати приготувати смачні та корисні перші страви, що відрізняються низькою калорійністю. Супи для діабетиків слід готувати з мінімальною кількістю жирів. Краще користуватися рослинними оліями із насіння кунжуту, розторопші або виноградних кісточок. Супи можна заправляти невеликою кількістю нежирної сметани або горіховим борошном. Перші страви для діабетиків повинні бути ситними, багатими вітамінами і білками. Бульйон можна варити на два дні, а ось заправляти його овочами слід перед самим обідом, щоб отримати максимальну кількість корисних речовин. Швидкорозчинні супи з пакетів для діабетиків неприйнятні.
М’ясний суп
Потрібно зварити бульйон з пісного м’яса. Свіжу капусту нашинкувати і покласти в каструлю з киплячою водою на 1 хвилину. Воду, в яку перейшла гіркота з капусти, вилити, а капусту покласти в бульйон. Додати улюблені прянощі — перець, хмелі-сунелі, лавровий лист, майоран, базилік, тім’ян, кардамон. Посолити.
Білі гриби помити, відрізати капелюшки і розрізати їх на шматочки, величиною з грецький горіх. Також вчинити і з ніжками. Цибулю-ріпку почистити, дрібно порубати і разом з грибами обсмажити на сковороді на арахісовому маслі.
Клубні топінамбура помити зі щіткою і порізати на шматочки, величиною з лісовий горіх. Топінамбур і грибну зажарку покласти в суп. Варити 15 хвилин.
Болгарський перець, часник і зелень помити, подрібнити і відправити в каструлю з супом. Дати закипіти і відразу вимкнути. Дуже смачний такий суп з невеликою кількістю рослинних вершків або кедровим борошном.
Рибний суп
Знадобиться тріска або тунець. Рибу почистити, м’язові волокна відокремити від хребта і плавників. З голови, кісток і плавників зварити бульйон і процедити. Пшоно залити холодною водою і довести до кипіння. Це слід виконати сім разів. Так позбуваються гіркоти, притаманної цій крупі. Підготовлене пшоно покласти в бульйон. На арахісовій олії обсмажити ріпчасту цибулю і також відправити її в бульйон. Шматочки риби розрізати на порційні фрагменти і скласти в бульйон. Туди ж покласти порізаний невеликими кубиками цукині. Довести до кипіння, посолити, облагородити пряними травами — кропом, петрушкою, майораном, лавровим листом, перцем, часником і лимонним соком, поварити пару хвилин і вимкнути. Дати наполягти протягом 15 хвилин.
Сир
Можна діабетикам сир чи ні, — питання, яке викликає постійні суперечки і розбіжності. В даний час можна точно сказати, що діабетики можуть включати в свій раціон цей продукт. Інсуліновий індекс сиру — 30, проте причина, через яку до нього слід ставитися з обережністю — це жирність натурального сиру і склад творожних продуктів, наявних у продажу. Без шкоди для здоров’я, діабетик може дозволити собі 100 г нежирного натурального сиру хоч кожен день. Кальцій, білок і вітаміни, які в ньому присутні, дуже корисні для загального самопочуття та імунної системи зокрема. Оскільки інсуліновий індекс сиру досить низький, його навіть рекомендується включати в меню хворим на цукровий діабет. Паста з зеленню, овочами і протертим сиром — це і смачно, і корисно. Десерт можна готувати на стевії. Зараз це найкращий замінник цукру для діабетиків. Сир, як і всі інші продукти, розміщені в таблиці інсулінового індексу, повинні бути в меню першої половини дня. Вуглеводи краще вживати в їжу з білками, без жирів. Увечері можна дозволити собі жири з білками, але без вуглеводів.
- Попередня
- Наступна