Содержимое

Цукор і сіль — шкода чи користь. Визначення, хімічний склад, вплив на організм людини, переваги та недоліки споживання

Здоров’я Перегляди: 75

Практично кожен з нас вживає в їжу цукор, сіль щодня. При цьому ми навіть не замислюємося про так звану білу смерть. Ці два незамінних інгредієнти підсилюють смак страв, тим самим підвищуючи апетит. Солодкоїжка так і норовить покласти зайві пару ложечок цукру в чай, а ось любителі солоного ніколи не відмовляться від консервованих овочів взимку. Про допустимі норми споживання на добу цих продуктів поговоримо детальніше.

  • Солодке життя: її наслідки для організму
  • Чим небезпечна сіль для людини?
  • Допустимі норми
  • Що кажуть вчені?
  • Експеримент американської родини
  • Як відмовитися від цукру в раціоні?
  • Шкода солі та цукру: подібно наркоманії?


Солодке життя: її наслідки для організму

Постараємося розібратися в тому, чи дійсно такі базові продукти, як сіль і цукор, можуть приносити шкоду організму людини. Спочатку поговоримо про солодкий інгредієнт. Білі крупинки цукру — це повноцінний вуглевод, він складається з глюкози і фруктози. Без них часом важко випити чай або каву. Чому? Це перший прояв залежності від цих чарівних крупинок?

Глюкоза і фруктоза, які надходять в організм, — джерела енергії. Перша з них нейтралізує різні токсини, тому часто її вводять у кров при отруєнні організму. Також глюкоза є джерелом «гормоном радості» — сератоніну. Відповідно, цукор додає нам відчуття емоційного підйому, роблячи людину щасливішою.

Однак це одна позитивна сторона впливу цукру на організм. Негативних наслідків для організму куди більше, ніж можна було б уявити. Ось найголовніші:

  • порушення обміну речовин в організмі;
  • підвищення ризику розвитку серцево-судинних захворювань;
  • слабшання імунітету;
  • передчасне старіння і в’ядання шкіри;
  • виникнення висипань на шкірі;
  • вимивання з організму кальцію;
  • захворювання зубів і десен;
  • відкладення жирових запасів;
  • часто виникнення почуття помилкового голоду, яке призводить до ожиріння;
  • придушення вироблення інсуліну;
  • збільшується ризик розвитку такого захворювання, як цукровий діабет;
  • алергічні реакції;
  • почуття звикання.

Вчені одного медичного університету порівняли звикання до цукру з наркотичною залежністю. Цей продукт дуже сильно впливає на нервову систему людини. Причому чим більше цукру міститься в крові, тим гірше працює імунна система людини. Як відомо, незахищений імунітет — здрастуйте, хвороби!

Чим небезпечна сіль для людини?

На перший погляд може здатися, що вона не така вже й шкідлива порівняно з цукром. Солі містять два життєво важливі елементи: натрій і хлор. У продуктах харчування наявність цих речовин мінімальна. Однак вони є важливими для того, щоб підтримувати нормальний мінеральний баланс в людському організмі.

Натрій міститься в плазмі крові, а хлор бере участь в утворенні соляної кислоти в шлунку, без якої травлення неможливо.

Чи можна розібратися в тому, що насправді шкідливіше, — кухонна сіль або цукор? На це питання однозначно відповісти не можна, оскільки все залежить від споживаної кількості. Якщо зловживати сіллю, то в нирках і тканинах буде затримуватися рідина. Відповідно, відбувається набряклість, утворюється сечокам’яна хвороба і підвищується артеріальний тиск. Плюс до всього солі відкладаються в організмі людини. Для того щоб цього не сталося, необхідно постійно контролювати споживаний обсяг цих продуктів.

Допустимі норми

Цукор, сіль дітям потрібно давати в різних кількостях. Незалежно від віку лікарі рекомендують щодня регулювати їх дозування і при необхідності знижувати обсяги споживання «білих крупинок». У невеликій кількості ці продукти принесуть лише користь організму.

Для дорослих норма споживання в суки солі — 4-5 г (половина чайної ложки). Допустимий обсяг не повинен перевищувати 8 р.

Щодо дітей: від 1,5 до 3 років — 2 г на добу. Малюкам до 9 місяців бажано зовсім не давати сіль, навіть у мінімальній кількості.

Норма споживання цукру на добу для дорослих становить 60 г. Причому ця кількість вважається максимально допустимою. Однак слід пам’ятати, що сіль і цукор містяться і в натуральних продуктах харчування. Дітям до 3 років необхідно вживати цукор у натуральному вигляді: свіжі фрукти і соки.

Що кажуть вчені?

Відомий кардіолог Генріх Такмаєр багато років досліджував вплив цукру на організм людини, безпосередньо на здоров’я серця. Він проводив безліч експериментів над тваринами і вирізаними під час операцій частинами сердець людини. У підсумку він дійшов висновку, що в цукрі містяться молекули, які руйнують міокард. Переробка глюкози в організмі викликає утворення речовини, яка називається «глюкозо-6-фосфат». Воно впливає на структуру білків, і кількість скорочень у серцевому м’язі знижується. Крім цього, хворі клітини вимагають все більше і більше цукру.

Таким чином, порочне коло замикається: багато цукру — хворе серце. На питання, що ж робити, лікар відповів просто: «Змінити раціон харчування».

Експеримент американської родини

Шкода солі та цукру для людини досить велика.

У цукрі 399 Ккал. При цьому всі вуглеводи — швидкоусвояемі, при їх неконтрольованому вживанні стрімко набирається вага. Відповідно, глюкоза — головна причина ожиріння.

Під враженням від подібних публікацій і експериментів лікарів сім’я Шауб зі штату Вермот вирішила на весь рік відмовитися від споживання цукру. Глава сімейства Стівен Шауф прийняв цей експеримент як розвагу, його дружина, будучи журналістом, — як відмінний ґрунт для репортажу-розслідування. Тільки їхні діти Грета та Ільза сприйняли цей експеримент зі сльозами.

Під час річного експерименту переналаштувалися рецептори: солодощі звичайні здаються дуже приторними.

Головне — покращився стан здоров’я. Дружина Стівена підрахувала кількість пропущених днів у школі через хворобу своїх дочок. Цифри її приємно здивували: до експерименту — 15 днів пропуску через хворобу, рік без цукру — 2.

До всього іншого, до сім’ї прийшло усвідомлення того, що без цукру їхнє життя не стало гірким. Правильне харчування та уникнення споживання отрут, зміцнення імунітету — стимули назавжди відмовитися від цукру.

Як відмовитися від цукру в раціоні?

Як бачимо, великий негативний вплив цукру на людський організм. Саме тому лікарі рекомендують максимально знизити кількість вживання цього продукту. Однак повністю його виключити з раціону було б неправильно, та й все одно не вийде. Обговорювані нами продукти містяться в майонезі, випічці, йогурті, хлібі і т. п. Адже потрібно все-таки пам’ятати, що крім шкоди солі та цукру, користь від даних інгредієнтів теж присутня. Особливо це стосується природної глюкози, коли на зміну білим солодким крупинкам приходить натуральний замінник — мед і фрукти.

Причому натуральний цукор для організму людини необхідний у невеликих дозах. А торти, цукерки краще вживати лише зрідка.

Шкода солі та цукру: подібно наркоманії?

Одна справа вживати дані продукти для користі здоров’я, і зовсім інша — бути від них залежною. «Цукрова і соляна наркоманія» — саме так пояснює доктор Ніколь Авен ефект звикання до цих продуктів людини. У мозку людей є певні структури, що відповідають за винагороду. Коли уявний орган збуджується, автоматично виділяються дві речовини: топомін і абіоїдні білки. Така ж активація мозку спостерігається і при впливі на організм людини кокаїну, морфію, нікотину, алкоголю і подібних речовин.

Цукрова пристрасть сильніша, ніж героїнова. А ефект посилюється, коли в їжу він потрапляє в поєднанні з жиром, наприклад в пончиках або морозиві.

Тенденція здорового харчування полягає в помірному споживанні солі, а цукру тим більше. Це доведений і перевірений на експериментах шлях до продовження життя.

Добавить комментарий