Содержимое
Цукор і сіль — шкода чи користь. Визначення, хімічний склад, вплив на організм людини, переваги та недоліки споживання
Практично кожен з нас вживає в їжу цукор, сіль щодня. При цьому ми навіть не замислюємося про так звану білу смерть. Ці два незамінних інгредієнти підсилюють смак страв, тим самим підвищуючи апетит. Солодкоїжка так і норовить покласти зайві пару ложечок цукру в чай, а ось любителі солоного ніколи не відмовляться від консервованих овочів взимку. Про допустимі норми споживання на добу цих продуктів поговоримо детальніше.
- Солодке життя: її наслідки для організму
- Чим небезпечна сіль для людини?
- Допустимі норми
- Що кажуть вчені?
- Експеримент американської родини
- Як відмовитися від цукру в раціоні?
- Шкода солі та цукру: подібно наркоманії?
Солодке життя: її наслідки для організму
Постараємося розібратися в тому, чи дійсно такі базові продукти, як сіль і цукор, можуть приносити шкоду організму людини. Спочатку поговоримо про солодкий інгредієнт. Білі крупинки цукру — це повноцінний вуглевод, він складається з глюкози і фруктози. Без них часом важко випити чай або каву. Чому? Це перший прояв залежності від цих чарівних крупинок?
Глюкоза і фруктоза, які надходять в організм, — джерела енергії. Перша з них нейтралізує різні токсини, тому часто її вводять у кров при отруєнні організму. Також глюкоза є джерелом «гормоном радості» — сератоніну. Відповідно, цукор додає нам відчуття емоційного підйому, роблячи людину щасливішою.
Однак це одна позитивна сторона впливу цукру на організм. Негативних наслідків для організму куди більше, ніж можна було б уявити. Ось найголовніші:
- порушення обміну речовин в організмі;
- підвищення ризику розвитку серцево-судинних захворювань;
- слабшання імунітету;
- передчасне старіння і в’ядання шкіри;
- виникнення висипань на шкірі;
- вимивання з організму кальцію;
- захворювання зубів і десен;
- відкладення жирових запасів;
- часто виникнення почуття помилкового голоду, яке призводить до ожиріння;
- придушення вироблення інсуліну;
- збільшується ризик розвитку такого захворювання, як цукровий діабет;
- алергічні реакції;
- почуття звикання.
Вчені одного медичного університету порівняли звикання до цукру з наркотичною залежністю. Цей продукт дуже сильно впливає на нервову систему людини. Причому чим більше цукру міститься в крові, тим гірше працює імунна система людини. Як відомо, незахищений імунітет — здрастуйте, хвороби!
Чим небезпечна сіль для людини?
На перший погляд може здатися, що вона не така вже й шкідлива порівняно з цукром. Солі містять два життєво важливі елементи: натрій і хлор. У продуктах харчування наявність цих речовин мінімальна. Однак вони є важливими для того, щоб підтримувати нормальний мінеральний баланс в людському організмі.
Натрій міститься в плазмі крові, а хлор бере участь в утворенні соляної кислоти в шлунку, без якої травлення неможливо.
Чи можна розібратися в тому, що насправді шкідливіше, — кухонна сіль або цукор? На це питання однозначно відповісти не можна, оскільки все залежить від споживаної кількості. Якщо зловживати сіллю, то в нирках і тканинах буде затримуватися рідина. Відповідно, відбувається набряклість, утворюється сечокам’яна хвороба і підвищується артеріальний тиск. Плюс до всього солі відкладаються в організмі людини. Для того щоб цього не сталося, необхідно постійно контролювати споживаний обсяг цих продуктів.
Допустимі норми
Цукор, сіль дітям потрібно давати в різних кількостях. Незалежно від віку лікарі рекомендують щодня регулювати їх дозування і при необхідності знижувати обсяги споживання «білих крупинок». У невеликій кількості ці продукти принесуть лише користь організму.
Для дорослих норма споживання в суки солі — 4-5 г (половина чайної ложки). Допустимий обсяг не повинен перевищувати 8 р.
Щодо дітей: від 1,5 до 3 років — 2 г на добу. Малюкам до 9 місяців бажано зовсім не давати сіль, навіть у мінімальній кількості.
Норма споживання цукру на добу для дорослих становить 60 г. Причому ця кількість вважається максимально допустимою. Однак слід пам’ятати, що сіль і цукор містяться і в натуральних продуктах харчування. Дітям до 3 років необхідно вживати цукор у натуральному вигляді: свіжі фрукти і соки.
Що кажуть вчені?
Відомий кардіолог Генріх Такмаєр багато років досліджував вплив цукру на організм людини, безпосередньо на здоров’я серця. Він проводив безліч експериментів над тваринами і вирізаними під час операцій частинами сердець людини. У підсумку він дійшов висновку, що в цукрі містяться молекули, які руйнують міокард. Переробка глюкози в організмі викликає утворення речовини, яка називається «глюкозо-6-фосфат». Воно впливає на структуру білків, і кількість скорочень у серцевому м’язі знижується. Крім цього, хворі клітини вимагають все більше і більше цукру.
Таким чином, порочне коло замикається: багато цукру — хворе серце. На питання, що ж робити, лікар відповів просто: «Змінити раціон харчування».
Експеримент американської родини
Шкода солі та цукру для людини досить велика.
У цукрі 399 Ккал. При цьому всі вуглеводи — швидкоусвояемі, при їх неконтрольованому вживанні стрімко набирається вага. Відповідно, глюкоза — головна причина ожиріння.
Під враженням від подібних публікацій і експериментів лікарів сім’я Шауб зі штату Вермот вирішила на весь рік відмовитися від споживання цукру. Глава сімейства Стівен Шауф прийняв цей експеримент як розвагу, його дружина, будучи журналістом, — як відмінний ґрунт для репортажу-розслідування. Тільки їхні діти Грета та Ільза сприйняли цей експеримент зі сльозами.
Під час річного експерименту переналаштувалися рецептори: солодощі звичайні здаються дуже приторними.
Головне — покращився стан здоров’я. Дружина Стівена підрахувала кількість пропущених днів у школі через хворобу своїх дочок. Цифри її приємно здивували: до експерименту — 15 днів пропуску через хворобу, рік без цукру — 2.
До всього іншого, до сім’ї прийшло усвідомлення того, що без цукру їхнє життя не стало гірким. Правильне харчування та уникнення споживання отрут, зміцнення імунітету — стимули назавжди відмовитися від цукру.
Як відмовитися від цукру в раціоні?
Як бачимо, великий негативний вплив цукру на людський організм. Саме тому лікарі рекомендують максимально знизити кількість вживання цього продукту. Однак повністю його виключити з раціону було б неправильно, та й все одно не вийде. Обговорювані нами продукти містяться в майонезі, випічці, йогурті, хлібі і т. п. Адже потрібно все-таки пам’ятати, що крім шкоди солі та цукру, користь від даних інгредієнтів теж присутня. Особливо це стосується природної глюкози, коли на зміну білим солодким крупинкам приходить натуральний замінник — мед і фрукти.
Причому натуральний цукор для організму людини необхідний у невеликих дозах. А торти, цукерки краще вживати лише зрідка.
Шкода солі та цукру: подібно наркоманії?
Одна справа вживати дані продукти для користі здоров’я, і зовсім інша — бути від них залежною. «Цукрова і соляна наркоманія» — саме так пояснює доктор Ніколь Авен ефект звикання до цих продуктів людини. У мозку людей є певні структури, що відповідають за винагороду. Коли уявний орган збуджується, автоматично виділяються дві речовини: топомін і абіоїдні білки. Така ж активація мозку спостерігається і при впливі на організм людини кокаїну, морфію, нікотину, алкоголю і подібних речовин.
Цукрова пристрасть сильніша, ніж героїнова. А ефект посилюється, коли в їжу він потрапляє в поєднанні з жиром, наприклад в пончиках або морозиві.
Тенденція здорового харчування полягає в помірному споживанні солі, а цукру тим більше. Це доведений і перевірений на експериментах шлях до продовження життя.
- Попередня
- Наступна