Цілющий тутівник: шкода і користь
Тутовник, шкода і користь якого повинні враховуватися при вживанні препаратів на його основі, був привезений в нашу країну з Близького Сходу. Там шовковицю (друга назва рослини) можна зустріти практично в кожному дворі. Тутовник, шкода і користь якого вже досить добре відомі, в народній медицині в основному популярний завдяки своїм плодам. Вони використовуються для виготовлення снадобій і натуральних барвників. У нас це дерево з’явилося завдяки Петру I. А деякі страви з його плодів, наприклад варення, вже перетворилися на національну їжу.
Чим же корисний тутівник? Шкода і користь його засновані на таких елементах, як вітаміни (рибовлавин, тіамін, піридоксин), цукрозу, глюкоза, мальтоза, фруктоза, стерини. Є в його плодах яблучна, лимонна, нікотинова, рібонуклеїнова, фолієва, пантотенова, фумарова і пальмінтинова кислоти, ефірна олія. Також вони містять гваякол, феноли, евгенол, метилсаліцилат.
Коли потрібно вживати тутівник? Шкода і користь його в яких випадках мають значення? Адже це не повсякденна їжа, а продукт, що надає певну фармакологічну дію.
Шовковиця знімає різні запальні процеси, тому її слід застосовувати при захворюваннях горла і ротової порожнини. Сироп з тутівника рекомендується використовувати людям, хворим на цукровий діабет. Відвар з нього допоможе людям, які страждають на гіпертонічну хворобу. Властивості тутовніка такі, що він є ефективним засобом від втоми і головного болю.
Цілющі практично всі препарати і продукти, приготовані з нього. У компоті з шовковиці містяться всі ті ж вітаміни, що є в свіжих ягодах. Також зберігає тутівник сушений корисні властивості, тому в такому вигляді його можна заготовляти на зиму. Для цього беруть свіжі плоди. Їх сушать на сонці в добре продувному місці не менше двох тижнів, після чого їх доводять до кондиційної вологості (10%) в духовій шафі при температурі 35 градусів.
Крім ягід, для цілющих препаратів застосовують й інші частини рослини. На основі коріння готують настій. Для цього береться 50 грамів добре розмельченої сировини на літр гарячої води. Витримується нагрітий настій годину, потім його ставлять на слабкий вогонь, де він повинен перебувати п’ятнадцять хвилин, потім його проціжують. Через те, що біля напою не зовсім приємний смак, у нього рекомендують додати меду. Вживається він по 1/3 склянки три рази на день. Цей засіб корисний для нормалізації артеріального тиску. При залізодефіцитній анемії рекомендується протерта і змішана з медом і яблучним пюре шовковиця.
Через велику концентрацію різноманітних речовин тутівник може мати на оганізм і негативний вплив. При надлишковому вживанні незрілих ягід можна отримати проблеми з травленням. Купуючи плоди у ненадійних заготівельників, можна отруїтися солями важких металів, якщо ягоди були зібрані в неблагополучних з екологічної точки зору районах. Ягоди і сік шовковиці небажано вживати з іншими аналогічними продуктами, щоб не викликати процеси бродіння в шлунку. Кверцетин, що міститься в тутовнику, може викликати алергічну реакцію.
- Попередня
- Наступна