Цікаво, чим підвищувати гемоглобін?

Здоров’я Перегляди: 29

Майже кожна людина в житті хоч раз стикалася з поняттям «низький гемоглобін». Цей термін означає анемію, або малокрову, тобто знижений вміст білка гемоглобіну, який відповідає за перенесення кисню до тканин організму. Цей білок міститься в еритроцитах. Його нормальна кількість в організмі дорослої людини має становити від 120 до 160 р/л. Якщо ж кількість гемоглобіну падає, то мова йде про залізодефіцитну анемію, яка характеризується такими симптомами, як швидка стомлюваність, запаморочення, сухість шкіри, блідість. Отже, ваші органи отримують недостатньо кисню для нормальної життєдіяльності, і слід терміново зайнятися цією проблемою і зрозуміти, чим підвищувати гемоглобін.


Звичайно, найпростіший, він же найрадикальніший спосіб, — медичний. Його застосовують найчастіше після операцій, тривалих хвороб та інших ослаблюючих організм ситуацій. Лікар підбирає, чим підвищувати гемоглобін, і ставить крапельницю з потрібним залізовмісним препаратом. При помірній анемії цей спосіб не потрібен, адже дуже легко перевищити дозу і отримати надлишок заліза в організмі, що ще гірше, ніж його недолік.

Чим підвищувати гемоглобін у таких випадках? Найкраще звернутися до щадних засобів, тобто до продуктів харчування. В першу чергу це, звичайно ж, м’ясо. Щоб позбутися анемії, вживайте більше червоного м «яса — яловичини та телятини. Ці сорти найбільш багаті залізом, яке легко засвоюється. Крім того, добре підвищує гемоглобін печінку тварин. Тому необхідно її теж вводити в свій раціон. А ось риба, незважаючи на велику кількість цього елемента, не допоможе — залізо, що міститься в рибопродуктах, погано засвоюється організмом.

Ще один продукт харчування, що допомагає підвищити гемоглобін — це, звичайно ж, мед. Фруктоза, що міститься в ньому, сприяє цьому. Особливо корисний мед темного кольору, тобто гречаний, лісовий. А якщо ви хочете знати, як підвищити гемоглобін вагітним, адже в цей період життя навантаження на організм зростає, то пам’ятайте, що найвірніший помічник у цьому — гранат. Цей фрукт вважається лідером за вмістом заліза, а його сік (всього одна склянка) допомагає заповнити денну норму цього елемента.

Ще чим підвищувати гемоглобін? Незамінними на полі битви з анемією є крупи і бобові. Найбільш звичайна гречана каша — універсальний засіб. Не меншу користь приносять і нут, квасоля і чечевиця. І не забувайте, що для кращої засвояємості заліза всі ці продукти варто вживати разом з овочами. Дуже корисними для підвищення гемоглобіну є сухофрукти. Також з’їдайте одне яблуко в день. Воно багате залізом і сприяє його якнайшвидшому всмоктуванню організмом. Недарма в англійців є прислів’я, яке говорить: «an apple a day keep a doctor away» — тобто їж по яблуку в день, і не доведеться ходити до лікаря.

І остання порада: готуйте їжу в чавунному посуді. Вченими доведено, що приготування їжі в металевих ємностях здатне не тільки зберегти рівень вмісту заліза в продуктах, але і збільшити його в кілька разів.

Добавить комментарий