Це дивовижне дерево — шовковиця: користь і… шкода?

Здоров’я Перегляди: 17

Про те, що тільки листям шовковиці харчується знаменитий виробник натурального шовку (тутовий шовкопряд), знає, напевно, кожен. Але крім листя, шовковиця дає ще й дуже смачні плоди, та й деревина її цінується майстрами-краснодерівниками за красиву структуру і м’якість при обробці. З її деревини виготовляють і музичні інструменти. А жителі південних областей нашої країни використовують тутові дрова для отримання ароматних копченостей. З ягід варять смачне варення і компоти, роблять ароматне легке вино. У ті часи, коли хімічних барвників не було і в помині, для фарбування тканин теж використовувалася шовковиця. Користь ця тепер сумнівна, так як ті, хто збирає і переробляє ягоди, «хизуються» характерно пофарбованими у фіолетовий колір руками і губами. Але ця фарба, хоч і стійка, виводиться досить легко — досить протерти потрібні місця соком ягід тієї ж шовковиці, тільки недозрілих, і весь забарвлення моментально зникне.


Ось яке дивовижне дерево шовковиця. Користь її для людства порівнянна хіба що з кокосовою пальмою, яка теж і годує, і одягає жителів тропіків. У нас кокоси, на жаль, можна зустріти тільки в магазинах, але це ще не привід відчувати себе обділеними.

Лікувальні властивості шовковиці давно вже використовуються представниками так званої нетрадиційної медицини. Плоди цього дерева містять величезну кількість корисних речовин. Це і традиційні для ягід фруктозу і глюкозу, і вищі кислоти, і ефірні масла, і каротин, і макроелементи. Навіть офіційна медицина останнім часом почала віддавати данину тутівнику: не дивуйтеся, якщо поряд з малиновим варенням вам буде рекомендована шовковиця. Користь її при лікуванні гастритів з підвищеною кислотністю визнано тепер офіційно.

Якщо заварити нирки і молоде листя тутового дерева (так називають шовковицю в південних районах нашої країни), то отриманий відвар служить чудовим потогонним засобом. А ще він відмінно регулює жировий обмін, що робить його незамінним для бажаючих скинути вагу. Сік, вичавлений зі свіжих ягід тутівника, допоможе впоратися з ангіною. А самі ягоди — відмінний кровотворний засіб.

Медики поки ще не виявили протипоказань для застосування такої смачної і корисної ягоди, якою є шовковиця. Шкода і користь більшості рослин зазвичай йдуть поруч, а от від шовковиці немає абсолютно ніякої шкоди. Хіба що ви з’їдите занадто багато перезрілих плодів і заробите розлад шлунка. Або ж у вас виявиться індивідуальна непереносимість тутівника. Але навіть у разі згаданого розладу, винуватицею якого може виступити шовковиця, користь буде превалювати: ви очистите кишечник від шлаків.

Єдине, що можна порекомендувати, так це не підбирати опалі плоди з землі. Ягоди тутівника швидко прокисають. Якщо ви хочете зібрати урожай, то розстеліть під деревом полотно або поліетиленову плівку, на яку і струшніть ягоди. Зібрані плоди перебираються, перекладаються в потрібні ємності і готуються до переробки.

Добавить комментарий